Gå til våre mobile nettsider
Bokkilden Odysseen - Homer - Paperback (9788205270268)
Del med andre
Utgitt:
Forlag:
Gyldendal
Innb:
Paperback
Språk:
Norsk Bokmål
Sider:
362
Format:
18 x 11 cm
ISBN:
9788205270268
Utgave:
7. utg.
Genre:
Hør utdrag : Utdraget er hentet fra lydbokutgaven

Odysseen

av ;

P. Østbye

(Oversetter)
Paperback Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag
Legg i handlekurv
Vår pris: 169,-
Odysseen i et historisk perspektiv

Odysseen er et av verdenslitteraturens første og største mesterverk. Derfor har den da også spilt en viktig rolle gjennom tidene. De homeriske sangene var Bibelen og populærlitteratur på en gang for grekerne. For ungdommen var Odysseen og Iliaden deres viktigste lesning, og verkene var selve bindemiddelet i den greske kulturen. Romerne leste også Homer. Deres største dikter, Vergil, brukte Homer som forbilde da han skrev eposet Aeneiden; om Aeneas som flykter fra Troja og opplever eventyr på sin ferd, som ender tilslutt i Italia som romernes stamfar. Det var imidlertid de tolv tavlers lov som var den obligatoriske lesningen for den romerske ungdommen, og det er blitt sagt at "Derfor har da også hellenerne til alle tider erobret menneskenes hjerter, mens romerne bare har erobret verden." At Homer ble lest i middelalderen, er Dantes Den guddommelige Komedien det fremste eksempel på. Ikke bare treffer Dante så vel Homer som Odyssevs i dødsrikene, men reisemotivet fra Odysseen er malen Dante orienterer seg etter. I renessansen ble naturligvis Homer igjen obligatorisk diktning. Senere satte Goethe frem Homer som antikkens fremste dikter, og i moderne tid er det utallige verk som har Odysseen som forbilde. James Joyces Ulysses, som er det latinske navnet på Odyssevs, er nok det mest kjente, men flere ser likhetstrekk med blant annet vår egen Peer Gynt og Odyssevs reiser.

Litteraturviteren Harold Bloom hevder at ved siden av Bibelen, Platon, Dante og Shakespeare fremstår Homers verker som det viktigste som er skrevet. En utdannelse uten Homer er ikke fullverdig, for det er så mye av vår kulturhistorie som bygger på Odysseen og Iliaden. Vi kan bare si oss enig.

Homer - den blinde dikteren fra Khios

Helt siden hellenismen har det vært diskutert om det faktisk er Homer som har diktet Odysseen og Iliaden. Uansett hører verkene til det ypperste verdenslitteraturen har frembrakt, de la grunnlaget for grekernes kultur og danner slik fundamentet for vår egen historie. Tradisjonen sier at det var den blinde sangeren Homer som diktet Odysseen og Iliaden syv hundre år før Kristi fødsel. Det eneste vi imidlertid vet om ham er navnet, som betyr nettopp "blind". Flere steder gjør krav på å ha fostret sangeren, blant annet øya Khios, men Homer må uansett ha flakket fra sted til sted og fremført sine hymner.

En lang tradisjon

Odysseen og Iliaden har neppe kommet fra Homers munn alene. Verkene bygger på en muntlig tradisjon, som kanskje strekker seg så langt tilbake som til Mykene-kulturen og gresk bronsealder. Sangerne som fremførte heltediktene, rapsodene, har nok lagt til og trukket fra ettersom overleveringene har gått sin gang gjennom slektsleddene. Språk, stil og komposisjon er sterkt preget av en muntlig fremstillingsform - dette merkes når du leser verket: du får lyst til å lese høyt. Det kan derfor være vanskelig å si hva bidraget fra Homer har bestått av. Er nedtegnelseshistorien før Homer vanskelig å få tak på, er ikke tiden etter mindre innfløkt. Da man i det tredje århundret e.Kr. skulle standardisere Odysseen og Iliaden, hadde verkene utallige varianter man måtte forholde seg til. Dagens utgaver kan derfor være litt annerledes enn det grekerne selv forholdt seg til, men skiller seg neppe i særlig grad fra "originalen".

En leseopplevelse av de sjeldne

Om "Det Homeriske spørsmål" er innfløkt og kanskje umulig å få svar på, sitter vi likevel igjen med et verk som mangler sidestykke i vår historie. Vil du vite mer om en mytisk og spennende tidsalder, finnes ingen bedre kilder. Vil du ha en leseopplevelse som nagler deg fast til godstolen mens sjelen drar på tokt blant guder, kykloper, sirener og helter i Egeerhavet, i en tidsalder hvor lidenskaper og instinkter hadde større spillerom enn nå, er valget enkelt. Det gir dessuten en ekstra dimensjon ved lesningen at teksten er tre tusen år gammel, selv om man godt kunne tro at det var en eksepsjonelt dyktig Hollywood-regissør som sto bak.
Odysseen er det ene av de to homeriske heltediktene og et av verdenslitteraturens store mesterverker. Både Iliaden og Odysseen henter sitt materiale fra fortellingene om grekernes krig med Troja. Mens Iliaden konsentrer seg om en enkelt episode under selve beleiringen av Troja . historien om Akillevs' vrede, følger Odysseen en av heltene, Odyssevs, på hans vidløftige hjemreise, en tilbaketur som skal vise seg å ta flere år. For farene og fallgruvene er mange: Odyssevs må kjempe mot enøyde kykloper, mot trollkvinner som vil forvandle mannskapet hans til griser, mot de uimotståelige sirenenes sang, mot nymfen Kalypso, som holder ham i fangenskap på sin øy, mot uhyrer og sjømonstre og andre hindre på veien. I mellomtiden løper hans kone Penelope en annen risiko hjemme på gården i Ithaka: Hun må stå imot presset fra de sleske frierne, som bruker alle midler nå som Odyssevs er ute av bildet. Odysseen er kort sagt en mangslungen røverhistorie på versemål, et heltedikt som inneholder et vell av kulturhistoriske referanser og litterære perler. P. Østbyes gjendiktning har for ettertiden blitt stående som en filologisk bragd.
Odysseen er det yngste av de to homeriske heltediktene som innleder hele vår europeiske litteratur. Eposet skildrer Odyssevs' strabasiøse hjemferd fra Troja og hjemkomsten til Ithaka. Handlingen strekker seg bare over 41 dager, men Odyssevs forteller om hva som har skjedd ham under hjemferden som har tatt 10 år. Han har blant annet blitt holdt tilbake av en nymfe, besøkt underverdenen, møtt to kykloper. På Ithaka venter Penelope, hans hustru. Eposet er bygget opp av 24 sanger.
Kampanje!
Flere av Homer:
Iliaden - Homer
Homer
Iliaden
Vår pris: 189,-
The Iliad - Homer
Homer
The Iliad
Vår pris: 207,-
Sangen om Odyssevs - Homer
Homer
Sangen om Odyssevs
Vår pris: 330,-
Spar: 49,-