Gå til våre mobile nettsider
Bokkilden Ildmannen - Torkil Damhaug - Innbundet (9788202364731)
Del med andre
Utgitt:
Forlag:
Cappelen Damm
Innb:
Innbundet
Språk:
Norsk Bokmål
Sider:
493
Format:
21 x 14 cm
ISBN:
9788202364731
Utgave:
1. utg.
Sted:
Genre:
Hør utdrag : Utdraget er hentet fra lydbokutgaven

Ildmannen

av
Innbundet Leveringstid: Midlertidig utsolgt
Vår pris: 330,-
Spar: 49,-
Veil.pris: 379,-
5
Først brenner stallen, deretter barnehagen. Alle brannstedene er knyttet til pyromanens bitre oppvekst. Men hvem er han?

"Det skal være en usedvanlig skarp avslutning pa bokhøsten om ikke Ildmannen ender opp som årets beste norske kriminalroman."
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

"Ildmannen blir en het kandidat når årets beste krim skal kåres."
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Torkil Damhaug er utvilsomt bedre skikket til å beskrive syke sinn og skadde sjeler enn de aller fleste. Med Ildmannen tar psykiateren tak i temaer som fremmedfrykt og pyromani, og han gjør det på en måte som lar leserne sitte igjen og holde pusten.

Flammer i grålysningen
En tidlig morgen våkner beboerne på Stornes gård til marerittet. Stallen står i flammer, og nærmere tretti hester brenner inne. I ukene som følger brenner det først i barnehagen - heldigvis om natta - og seinere går også menneskeliv tapt under flere voldsomme branner i nærheten. Alle stedene som rammes er knyttet til brannstifterens bitre oppvekst. En liten gutt blir til som følge av en ytterst uheldig allianse, og får alle livets odds vendt mot seg. Moren avviser ham totalt, og faren forsvinner ut av livet hans nesten før det har begynt. Det kan gå riktig, riktig ille under slike omstendigheter.

Ung kjærlighet
Brannen i stallen går hardt inn på Synne, en litt innesluttet tenåring som hadde mer kontakt med hestene enn med klassevenninnene. Broren hennes, attenåringen Karsten, passer på henne etter beste evne, men begivenhetene er i ferd med å rykke underlaget bort under føttene på ham. Karsten er over gjennomsnittet intelligent, og ikke så opptatt av å framstå som kul. Men når det skjærer seg alvorlig på en fest han er på, gjør han bare det som faller ham naturlig - og etter det opplever han en større interesse fra jentene i klassen. Ikke bare fra vakre Tonje, som alle guttene drømmer om, men overraskende nok også fra Jasleen. Jasleens foreldre er pakistanske, og slettes ikke av den frimodige typen. Broren hennes er et kjent gjengmedlem, som er fryktet av halve bygda. Likevel møter Karsten og Jasleen hverandre i hemmelighet, først på biblioteket, siden hjemme hos Karsten. Da begynner snøballen å rulle. De klarer ikke å hindre at familien hennes oppdager dem.

Samling av tvilsomme individer
Frykten for familien til Jasleen leder Karsten i armene til en gruppe som er samlet rundt et felles mål: å forsvare vestlig kultur mot det de anser som den islamske trussel. Denne gruppa består av en svært broket forsamling, og midt blant gammelnazister og skoletapere befinner også brannstifteren seg. Damhaug viser hvor lett det kan være å la seg rive med av ekstreme miljøer - der hvor alltid noen vil ha deg, uansett om du er populær på andre av livets arenaer eller ikke. Karsten befinner seg brått i sentrum for begivenheter som han ikke er i stand til å styre - og bare noen få dager senere forsvinner han. For godt.

Skjebnedrama
Med usvikelig teft for menneskets svakheter og tvilsomme tilbøyeligheter lar Torkil Damhaug begivenhetene utfolde seg. Den ene handlingen følger ubønnhørlig etter den andre, og leserne blir vitne til et overbevisende skjebnedrama, en tragedie i tre akter. Damhaug demonstrerer hvordan en kjærlighetsløs oppvekst kan gi fritt spillerom for onde krefter. «Ildmannen» som bokas tittel viser til, stikker det stygge hodet sitt fram for å la ilden rense gammel urett. I mellomtida sitter leserne som klistret til sidene, mens Synne møysommelig nøster opp i hendelsene som ledet fram til at hennes elskede storebror forsvant, ti år etter.
En natt sent i mars antennes stallen på Stornes gård. Nærmere tretti hester brenner inne. Utover våren herjes flere steder i nærheten av brann, og attenåringen Karsten og hans seks år yngre søster trekkes inn i en strøm av uhyggelige hendelser. Flere liv skal gå tapt når Ildmannen raser. Vinner av Rivertonprisen 2011. Nominert til Glassnøkkelen.
Stornes gård blir rammet av brann, og i ukene som følger oppstår flere voldsomme branner i nærheten. Samtidig møter den 18 år gamle Karsten kjæresten Jasmeen i hemmelighet. De blir oppdaget av hennes norsk-pakistanske familie, og Karsten er redd for hevn. Dette fører han til ei gruppe som har som mål å forsvare vestlig kultur mot det de anser som den islamske trussel. I denne gruppa befinner også brannstifteren seg.
Kampanje!
Flere av Torkil Damhaug:
Sikre tegn på din død - Torkil Damhaug
149,-
Torkil Damhaug
Sikre tegn på din død
Vår pris: 149,-
Spar: 230,-
Døden ved vann - Torkil Damhaug
Torkil Damhaug
Døden ved vann
Vår pris: 321,-
Spar: 48,-
Flykt, måne - Torkil Damhaug
Torkil Damhaug
Flykt, måne
Vår pris: 149,-