År null

en fortelling om 1945

; Christian Rugstad (Oversetter)

«Hvordan så verden ut ved frigjøringen i 1945? Hva skjedde med alle menneskene som i seks år hadde levd i en unormal tilværelse? Dette handler Ian Burumas fabelaktige fortelling fra 1945 i Europa og Asia om.»

, VG Terningkast 6
Mai 1945. Den grusomme krigen er endelig over, verden ligger i ruiner, og mennesker som har opplevd umenneskelige ting, skal gjenreise byer og land og ødelagte liv - sammen. I År null forteller Ian Buruma historiene vi egentlig prøver å glemme, men bør huske. Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 339,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Alle snakker om fredsvåren. Vi glemmer at en verden i ruiner møtte menneskene våren 1945. Folk sultet, svartebørsen blomstret, flyktninger i hundretusenvis var på vandring. Samtidig var 1945 en tid for optimisme og gjenoppbygging, for fremtidsvisjoner og fredstanker.

Hvordan så verden ut ved frigjøringen i 1945? Hva skjedde med alle menneskene som i seks år hadde levd i en unormal tilværelse? Dette handler Ian Burumas fabelaktige fortelling fra 1945 i Europa og Asia om.
Guri Hjeltnes, VG

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Hva skjedde like etter den mest ødeleggende krigen i menneskenes historie, spør forfatteren. Hvordan reiste verden seg av ruinene? Hva skjer når millioner sulter, eller krever blodig hevn? Hvordan lappes samfunn sammen igjen?

En bragd av en bok ... historikeren Ian Burumas fremstilling slår det meste - tett på, uhyre dramatisk, velskrevet, godt komponert og samtidig med overblikk.
Johan O. Jensen, Adresseavisen

Vi er vant til å se bilder av feirende, glade mennesker på frigjøringsdagen i 1945. Det er lett å glemme at rammen rundt feiringen var en verden i ruiner. I Europa, Asia og Nord-Afrika var det enorme fysiske ødeleggelser, mennesker i stor nød, hatreaksjoner og hevntokt, sult og sykdom og folk som skulle vende hjem til noe som kanskje ikke var mer. Konsentrasjonsleirenes redsler var i ferd med å bli avdekket. Samtidig strømmet folk ut i gatene i New York, London, Paris og Moskva i seiers- og gledesrus over at den grusomme krigen endelig var over.

Spørsmålet som driver boka, er hvordan land og mennesker som var så herjet, kunne returnere til hverdagen og bygge landet på nytt. Buruma svarer på glitrende vis ved å sy sammen enkelthistorier som gir oss et innblikk i hvordan det var å gjennomgå de sentrale hendelsene i det viktige året 1945.
Aksel Braanen Sterri, Dagbladet

Den verdensberømte historikeren Ian Buruma forteller om fredsvåren 1945 i all sin gru og glede, og en verden som blir født på ny. Han forteller blant annet om sin egen far, som ikke en gang fikk med seg at krigen var over siden skuddsalvene som skulle markere freden var til forveksling lik kamphandlingenes, og mange andre vanlige folks svært forskjellige historier fra de historiske dagene.

År null er eit portrett av året 1945. Det er ei historieframstilling av sjeldsynt kaliber, både i breidd og innsikt. (...) År null er eit meisterverk i samanliknande historie, men også i mentalitetshistorie. (...) Christian Rugstads omsetjararbeid står også til toppkarakter.
Tom Hetland, Bergens Tidende

Lengselen etter normalitet drev folk til de rareste handlinger, og for mange var engstelse en like sterk følelse som glede, for hva ville komme nå? Hva ventet dem der de en gang hadde et hjem, og hva ville den nye tiden bringe? Framskritt og fellesskap, eller kaos og mer ødeleggelse?

År null er en beskrivelse av verdenstilstanden i 1945, en tilstand vi stort sett ser ut til å ville glemme. En fabelaktig og klargjørende bok.
The Times

Det gripende storverket har fått strålende mottakelse verden rundt. I løpet av bokas tre deler oppsummerer Buruma den globale katastrofen 2. verdenskrig var og gir oss bildet av hva krigsgenerasjonene hadde som utgangspunkt for å bygge et nytt, fredeligere samfunn.

Ian Buruma har klart det umulige. Hvordan oppsummerer du en global katastrofe uten å ty til klisjeer?
The Wall Street Journal

 

Fakta

Om forfatteren

Ian Buruma er en av verdens mest kjente historikere, og en svært anerkjent forfatter og kritiker. Han er professor i menneskerettigheter og journalistikk ved Bard College. Buruma har gitt ut en rekke bøker om østasiatisk kultur og møtet mellom Vesten og islam. Han skriver regelmessig for New York Review of Books.