Vigdis Hjorth er tildelt Bokhandlerprisen 2016 for årets beste roman, Arv og miljø
Arv og miljø - Vigdis Hjorth

Arv og miljø

roman

«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.»

, Bergens Tidende Terningkast 6
Vigdis Hjorths nye roman handler om alt vi fortier og ikke vil snakke om i en familie. Og hvor viktig det er at vi gjør nettopp det.
Vigdis Hjorth er tildelt Bokhandlerprisen 2016 og Kritikerprisen for Arv og miljø. Nå er den også nominert til Nordisk råds litteraturpris! Les mer
Vår pris
363,-
Spar
36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 363,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Presentert av Kristin Valla, journalist og forfatter

Det begynner med noe så enkelt som to hytter. To familiehytter hvor mor og far har feriert sammen med fire barn helt til barna ble voksne. Nå er far død, og han og mor har skrevet et testamente. Bare to av barna skal arve hyttene, de andre to skal bli kompensert, men har ikke lenger rett til å bruke dem. For Bergljot, hovedpersonen i Arv og miljø, spiller det til å begynne med liten rolle, hun har brutt med familien for flere år siden og har et problematisk forhold til både foreldrene, de to søstrene og nevnte hytter. For broren hennes Bård, derimot, er det umulig å akseptere testamentets innhold. Etter hvert forstår også Bergljot at hun aldri vil få fred med mindre hun konfronterer familien det vonde som hendte henne da hun var barn og som ingen vil snakke om eller anerkjenne.

"Et forsøk på å beskrive det unevnelige, som til tider lykkes så godt at papiret rister når du leser."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5

Det er et brennbart og betent tema som tas opp i Arv og miljø, så til de grader, faktisk, at det er vanskelig å forstå at debatten omkring boka har handlet om alt annet enn dette. Boka griper inn i et av samfunnets helligste rom, nemlig familien, og alt det som skjuler seg i dette rommets mørke kroker. Det begås overgrep. Det forties og glattes over. Det lates som. Bergljot, som tidlig i livet blir offer for voksnes misbruk, opplever at det er hun som blir problemet, at det er hun som forårsaker ubehaget bare ved å vise seg. Til slutt klarer hun ikke lenger å være sammen med familien sin, for gjennom å late som om alt er bra, fornekter hun sin egen historie, fornekter det som er henne. 

"Det skulle ikke forundre meg om Arv og miljø blir stående som årets heftigste norske bok (...) Vigdis Hjorth har aldri spart på kruttet, men her overgår hun seg selv."
Ingunn Økland, Aftenposten

Vi behøver ikke å bære på vanskelige barndomsminner for å kjenne oss igjen i det Vigdis Hjorth skriver om. Er det noe Arv og miljø forteller oss, så er det hvor vanskelig det kan være å forholde seg til sin egen familie, omtrent like vanskelig som det er å bryte med dem. De som satte deg til verden, de som er dine brødre og søstre, blir du egentlig aldri kvitt. De fortsetter å forme og påvirke livet ditt, selv om du desperat forsøker å holde dem på armlengdes avstand. Selv lenge etter at de har gått i graven, har foreldrene våre fortsatt evnen til å såre oss, til å gjøre oss usikre, til å få oss til å føle oss som barn igjen. 

"Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte."
Cathrine Krøger, Dagbladet, terningkast 5

Historien om Bergljot presser seg fram på boksidene med en nerve og en energi som, selv til Vigdis Hjorth å være, er ganske enestående. I tillegg klarer hun å være morsom mens hun skriver om alt dette såre og vanskelige. Jeg satt og lo flere ganger mens jeg leste og ble overrasket og nesten beskjemmet over min egen latter, for det Hjorth skriver, er så mørkt og hjerterått. Jeg tror det er nettopp ved å gi oss denne latteren, som en liten lommelykt, at hun klarer å ta oss inn i dette mørket. 

"Arv og miljø er en fortvilet bok, om en desperat higen etter rettferdighet. Definitivt interessant, ytterst velskrevet og med fint utporsjonert spenning."
Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Arv og miljø er en av de aller sterkeste bøkene Vigdis Hjorth har skrevet, og jeg er ganske sikker på at den vil bli stående som et av høydepunktene i forfatterskapet hennes. Det sier ikke så lite, for Vigdis Hjorths forfatterskap er et av de viktigste vi har. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Silje Stavrum Norevik, Bergens Tidende
Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Ole Jacob Hoel, Adresseavisen
Terningkast 5 Cathrine Krøger, Dagbladet
Terningkast 5 Kathleen Rani Hagen, Fædrelandsvennen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 342
ISBN: 9788202512736
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8092443
Kritikerprisen. Voksen 2016
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo, og er cand.mag. med fagene idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Hun har markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritiker-prisen 2012 for Leve posthornet! Hun har også fått Amalie Skram-prisen, Brages Hederspris og Aschehougprisen.

«Vigdis Hjorth gjør livet mindre ensomt med bøkene sine.»

, Bergens Tidende Terningkast 6

«Som hun kan skrive, Vigdis Hjorth, rett inn i liv og livsvalg de fleste gjenkjenner rundt oss og i oss.»

, VG Terningkast 5

«Et forsøk på å beskrive det unevnelige, som til tider lykkes så godt at papiret rister når du leser.»

, Adresseavisen Terningkast 5

«Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, intelligent og poetisk måte.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Det skulle ikke forundre meg om Arv og miljø blir stående som årets heftigste norske bok (...) Vigdis Hjorth har aldri spart på kruttet, men her overgår hun seg selv.»

, Aftenposten

««Arv og miljø» er en fortvilet bok, om en desperat higen etter rettferdighet. Definitivt interessant, ytterst velskrevet og med fint utporsjonert spenning.»

, Dagsavisen

«Arv og miljø gjør ikke skam på at Hjorth er en av de beste forfatterne her til lands.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 5

««Arv og miljø» er blant de beste bøkene Vigdis Hjorth har utgitt. Romanens litterære intensitet kan måle seg med «Om bare» (2001), dens sosiale og psykologiske dybdeboring med «Snakk til meg» (2010).(...)Hjorths forfatterskap vil bli stående som referanseverk for å forstå nære relasjoner mellom mennesker omkring årtusenskiftet.(...)Et riktig liv, i absolutt forstand, finnes ikke. Men jeg kan vanskelig tenke meg bedre lykter enn Vigdis Hjorths romaner, hvis man leter.»

, Klassekampen

«Teksten er følelsesmessig intens og rasende, skrevet med hjerteblod og energi. Romanen er et foreløpig høydepunkt i et forfatterskap som stadig blir mer aktuelt. Kanskje blir romanen høstens viktigste.»

, Vårt Land

«Vigdis Hjorths nye roman er rasende og klok, skjelvende og stringent.»

, NRK

«Vigdis Hjorths nye roman er brennbart materiale i ei sterk litterær form.(...)Vigdis Hjorth har skapt ei sterk litterær form til eit svært ømtåleg tema. Alt i Arv og miljø indikerer at Hjorth går dit det brenn.»

, Morgenbladet