Et velsignet barn

Romanen er velskrevet, den er godt komponert, og den er så absolutt verdt å lese.

, Trønder-Avisa Terningkast 5

Tre voksne halvsøstre ser tilbake på barndommens sommerferier. Det var uker med sol og hav og familieliv og vennskap, men også svik og mørke hemmeligheter.

Et velsignet barn ble nominert til Brageprisen da den utkom i 2005 og kåret til beste oversatte roman av britiske The Independent i 2008.

Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Ingvild Hegge Eriksen, skribent

Det er vinter. De er tre halvsøstre, den eldste er snart førti og den yngste tredve. Den gamle faren deres på åttifire truer med å ta livet sitt etter at kona døde, og de tre søstrene bestemmer seg for en felles besøkstur, slik som i barndommen. Innenfor denne rammen folder Linn Ullmann ut et teppe av hemmeligheter, relasjoner og barndomsminner.

«Å ha vært inne i Linn Ullmanns roman Et velsignet barn minner meg om å ha sett en film man ikke vil reise seg fra, selv når rulleteksten er slutt. Man vil ha mer. Mer av denne naturen og disse menneskene, flere av disse bildene og stemningene.»

Tove Nilsen, forfatter

Hva skjedde den sommeren i 1979?
Jentene tilbrakte sommerferiene på øya Hammarsö i Sverige. Det er somre med sol, sjø, vennskap og markjordbær på strå, men noe ulmer. Sommerminnene rommer også en mørk hemmelighet. Hva var det egentlig som hendte der på stranda, den varmeste sommeren i manns minne, i 1979? 

«Det er greit at Linn Ullmann har tenkt å ta livsløgnen fra oss. Men må hun gjøre det så overbevisende? ... fordømt klok og velskrevet»

Carl Joakim Gagnon, Morgenbladet

Faren til de tre kvinnene utgjør en sentral kraft i fortellingen. Han beskrives som ydmyk og varm tross lite tilstedeværelse i livene deres. Ullmann veksler elegant mellom troverdige fortellerstemmer, med kraftige understrømmer av rå sensualisme og vold.

Livsløp og tid virvles sammen. Romanen er både rå og skjør i skildringen av tre kvinners liv, og gir et sjeldent vakkert portrett av en far.

Nådeløst og ømt
Et velsignet barn er sterk og velskrevet. Den er uten solnedganger og senkede skuldre, og Ullmann er en mester i velplassert, svart humor. Portrettene av mødrene sett med de unge jentenes blikk er skildret på en deilig måte. Ullmann skriver sanselig, men ubarmhjertig. For hvem har brukt hvem til hva i denne familiefiksjonen? Hun sirkler inn det skjønne og det stygge på mesterlig vis. Med stor visuell kraft har hun skrevet en roman som sitter bunnsolid i leseren, lenge etter at siste side er lest.

«en roman som både er smertefull og god å lese ... Den er en vakker, vond og sammensatt fortelling om smertepunkter i livene våre, særlig de vi gjemmer og glemmer»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

 

Et velsignet barn ble nominert til Brageprisen da den utkom i 2005 og kåret til beste oversatte roman av britiske The Independent i 2008. 

 

Fakta

Om forfatteren

Linn Ullmann (f. 1966) har utgitt seks kritikerroste romaner som blir lest i store deler av Europa og USA. Hun har mottatt Amalie Skramprisen for sitt samlede forfatterskap, Den norske leserprisen for Nåde (2002) og Gullpennen for sitt journalistiske virke. Det dyrebare (2011) stod på en rekke prestisjetunge «Årets beste»-lister, bl.a. i New York Times Book Review. I 2015 fikk De urolige overstrømmende mottakelse og P2-lytternes romanpris, samt nominasjoner til både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris 2016. 

Anmeldelser

Romanen er velskrevet, den er godt komponert, og den er så absolutt verdt å lese.

, Trønder-Avisa Terningkast 5

Linn Ullmann skriver med en beundringsverdig flyt og letthet … Den byr på en rekke fine, pregnante enkeltscener, og portrettet av den dysfunksjonelle farsfiguren er både vakkert og nyansert fremstilt.

, Aftenposten

Gruvekkende og sterk roman med paralleller til William Goldings Fluenes herre ... Ullmanns skildring av den grusomme jentejustisen er både nådeløs og troverdig.

, Vårt Land

Velskrevet, nøkternt og nådeløst fortalt … en roman som både er smertefull og god å lese.

, Dagbladet

Ullmanns beste.

, Adresseavisen

Linn Ullmann sin fjerde roman er hennes beste til nå.

, NRK P2

Det er greit at Linn Ullmann har tenkt å ta livsløgnen fra oss. Men må hun gjøre det så overbevisende? ... fordømt klok og velskrevet.

, Morgenbladet