Jeg satte mitt håp til verden

Å få barn forandret Cathrine Grøndahls liv. Nå kommer hun med en diktsamling til ære for alle foreldre. Les mer
Vår pris
245,-
Spar
54,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 14 dager

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 245,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 299,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 14 dager

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud, deskredaktør i Bokklubben

Det å sette et nytt liv til verden er anerkjent som noe av det største man kan oppleve i livet. Derfor kan det virke underlig at denne skjellsettende opplevelsen er viet så lite plass i litteraturen - kanskje var denne tematikken ikke ansett som høyverdig nok, i og med at dette tradisjonelt har vært en del av kvinnenes domene? Heldigvis vet ordkunstneren Cathrine Grøndahl å sette disse viktige hendelsene i deres rette perspektiv, og ved det bidrar hun også til å fylle dette tematiske tomrommet i litteraturhistorien.

"Intelligent, leken og kompleks morskapsdiktning"
Marie G. Aubert, Aftenposten

Det skulle altså et mirakel til
Hva handler det egentlig om, det å få barn? Er det en handling styrt av egoistiske gener, eller av selvutslettende kjærlighet? Handler det om å bære det nye livet i seg, og føde det med smerte, eller om babydrømmer i sart pastell? I hverdagslogistikken er det godt å bli minnet om hva det egentlig handler om, alt sammen. Ikke bare rent kroppslige, fysiske reaksjoner, ikke bare hverdagens kjekssmuler og lange dager i sandkassa, men de vâre øyeblikkene av samstemt lykke, ispedd sjenerøs humor. Hvem andre enn Cathrine Grøndahl kunne skrevet en ode til epiduralen, og fått det til å funke?

"Hvem andre enn Cathrine Grøndahl kunne skrevet en ode til epiduralen,
og fått det til å funke?"

Eller om å følge en Pippi til danseskolen, for så å komme hjem med en rosafrelst Annika? De aller fleste småbarnsforeldre, og kanskje særlig mammaene, vil finne mye å humre gjenkjennende til. Så herlig at det er flere der ute med liknende erfaringer om livets største oppgave, som man med nødvendighet må stille uforberedt til! Diktene gir grunnlag for god refleksjon rundt det å få barn, og dermed også ved selve livet. Som Cathrine Grøndahl formulerer det: Det skulle altså et mirakel til.

Lykke
Tilværelsen med barn er slettes ikke bare en rosenrød sky av lykke hele tida heller, som de fleste foreldre smertelig har erfart. Cathrine Grøndahl tar et herlig oppgjør med vedtatte sannheter om lykke: "Lykken," skriver den ikke nærmere identfiserte professoren, "er å gjøre noe virkelig vanskelig". Men er det ikke vanskelig nok å oppdra et barn? Er det ikke, som Grøndahl uttrykker det, vanskelig å holde hendene myke en hel dag når barna raser og roper? Det er opplagt ikke vanskelig på den riktige måten, for det finner ikke veien inn i målinger om lykke.

"Som kvinne, mor og dikter evner Cathrine Grøndahl
å sette ord på opplevelser forbeholdt kvinner.
Men her er også mye en mann kjenner seg igjen i."
Fartein Horgar, Adressavisen

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at Grøndahl også etterlyser husmorvikaren og husmorferien? Det er en etterlysning vi gjerne gir vår fulle og hele tilslutning! Lesere som setter pris på leken og alvorlig refleksjon over livets videreverdigheter, tankevekkende servert i muntre ordelag, kan ikke finne noe bedre å lese denne høsten enn Cathrine Grøndahls Jeg satte mitt håp til verden.

Et vanlig måltid
Vi setter oss til bords som en familie
Det kunne vært så enkelt
En vanlig familie rundt et bord,
og maten er servert
Men dere kaster maten på gulvet,
slår i bordet med bestikket
og står på stolene
under samme fane: Revolusjon nå!
Vi går fra bordet som en splittet nasjon:
En demonstrasjon toger inn foran tv-en,
lederne har fått makten i halsen,
og under sokkene er det en såle av pasta


Cathrine Grøndahl. Foto: Arne S. GjoneCathrine Grøndahl (f. 1969) debuterte i 1994 med diktsamlingen Riv ruskende rytmer, som hun fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Hun har siden utgitt samlingene I klem mellom natt og dag (1996), Det har ingenting med kjærlighet å gjøre (1998) og Lovsang (2003). I 2001 var hun ferdig utdannet jurist, og hun arbeider i dag som advokat.

 

Fakta