I eventyrland

I september 1899 la Knut Hamsun, med et statsstipend i lommeboken, ut på en storslått reise til Kaukasaus, gjennom tsarens byråkratiske Russland, over Georgias stepper, til Aserbajdsjans svartehavsbyer. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 261,-
Veil. pris: 340,- (Innbundet)

Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Det er en ferd som går like mye gjennom de indre landskapene til de store russiske dikterne og sjelen til de folkene Hamsun traff på veien, som gjennom dramatiske fjellandskap og bortgjemte kurbyer.

Undertittelen på boka, «Oplevet og drømt i Kaukasien», er dekkende for den skildringen som reisen fødte. Her finner leseren Knut Hamsun på sitt mest personlige, sprelske og uforutsigbare. Det er ikke snakk om noen journalistisk objektivitet for dikteren Hamsun: Han går rett på sak i skildringene, som den stridbare og fordomsfulle mann han var. Han har også alle sine litterære klør ute, og prosaen i skildringen minner tidvis om storverkene hans, som Pan og Mysterier.

Hundre år senere dro Hamsun-forskerne Bjørn Rudborg og Ole Petter Førland samme vei. I et glimrende, kortfattet etterord utfyller de dikterens tekst med mengder av informasjon både om reisen, Hamsun selv og det sosiale og politiske landskapet Kaukasus utgjør, høyaktuelt både da og nå. Hamsuns biograf, Ingar Sletten Kolloen, har skrevet forordet til Reisebibliotekets utgave av boken. «For den som engang har drukket av floden Kur vil altid længes tilbake til Kaukasien ...»

«I Æventyrland er en unik reiseskildring, der den skjønnlitterære skrive-kloa viser seg, men også Hamsuns romantiske holdninger til omgivelsene, på godt og vondt. En gnistrende kilde til en del av det russiske imperium som ikke lenger eksisterer...»
Jens A. Riisnæs, NRKs reiseguru

Knut Hamsun
(1859-1952) er en av de største og mest kontroversielle forfattere Norge, og for den saks skyld verden, har skapt. På 1880-tallet tilbrakte han flere år i USA, og vendte tilbake skuffet over hva han hadde opplevd. I 1890 kom gjennombruddsromanen Sult, som var et brudd med den rådende realismen og innvarslet en ny holdning til litteratur. Senere fulgte storverker som Pan (1894) og Markens grøde (1917), som han fikk Nobelprisen for. Hamsun gjorde seg umulig for samtiden ved sin støtte til Hitler-Tyskland og bærer fortsatt i seg både politisk og litterær sprengkraft over 50 år etter sin død.

Fakta