Utrenskning

roman

; Turid Farbregd (Oversetter)

Vinner av Nordisk råds litteraturpris 2010.

Med sin tredje roman, "Utrenskning", viser Sofi Oksanen (f. 1977) sin fulle styrke. På et rikt, uttrykksfullt språk vever hun sammen et konkret historisk stoff, den sovjetiske okkupasjonen av Estland, med brennende aktuell global samtidstematikk - menneskehandelen rundt Østersjøen. Les mer

Vår pris
336,-
Spar
33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 336,-
Spar: 33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vinner av Nordisk Råds litteraturpris 2010!
Med sin tredje roman, Utrenskning, viser Sofi Oksanen (f. 1977) sin fulle styrke. På et rikt, uttrykksfullt språk vever hun sammen et konkret historisk stoff, den sovjetiske okkupasjonen av Estland, med brennende aktuell global samtidstematikk - menneskehandelen rundt Østersjøen.

Fra bedømmingskomiteens begrunnelse:
"Sofi Oksanens roman 'Utrenskning' utspiller seg på to tidsplan i Estland, men temaene i boka - kjærlighet, svik, makt og maktesløshet - er tidløse. 'Utrenskning' vibrerer av spenning: uuttalte hemmeligheter og dypt skammelige gjerninger brer seg ut som et nettverk over boka og tvinger leseren til å lese videre. Med et sjeldent eksakt og treffende språk beskriver Oksanen hva historien gjør med det enkelte mennesket, og historiens nærvær i nået."

En dag finner den gamle kvinnen Aliide den forkomne ungjenta Zara på tunet utenfor huset. Medfølelsen vinner over frykten, og hun tar henne inn. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Gradvis blir vi klar over båndene som forener de to kvinnene.

"Av og til leser jeg bøker som er så gode at jeg ikke riktig forstår hvordan forfatteren har fått det til. Det gjelder for eksempel Utrenskning."
Cathrine Krøger, Dagbladet

Dette er også fortellingen om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere. Handlingen foregår under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland og på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall. Sofi Oksanen skriver med stor følsomhet for dagliglivets detaljer og historiens lange linjer. Utrenskning er en fortettet og uredd roman om hvordan begjæret får forvridde former når makten og volden rår. Skammen og ydmykelsen følger sviket i kjærligheten.

"Dette er ein rå roman. Han er rått sanseleg,
han syner fram råskapen i det store og det vesle spelet
og han er råspennande å lese."

Marta Norheim, NRK

 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Oktober
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 332
ISBN: 9788249506545
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Puhdistus
Format: 21 x 14 cm
Nordisk Råds litteraturpris 2010
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger