Litt av en plan!

Hva ville du gjort hvis du kom hjem til en lapp på kjøkkenbordet hvor det står:
"Hei unger, jeg har funnet den store kjærligheten! Vi drar bort noen dager for å bli bedre kjent. Mormor tar seg av dere. Ring henne, Håkon. Vi ses snart! Pappa" Les mer
Vår pris: 217,-
Spar: 32,-
Veil. pris: 249,- (Innbundet)

Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Hilde Røer Johnsrud, deskredaktør i Bokklubben

Det hadde kanskje ikke behøvd å være så grusomt, siden de aller fleste mormorer er ganske ok. Men mormoren til Håkon er en forferdelig drage, så han får en idé: Han og lillesøster Ida kan passe på seg selv. Være alene hjemme. Det er litt av en plan! Dessverre går ingenting helt som planlagt.

Verdensmester i bortforklaringer
Hvor vanskelig kan det egentlig være å klare seg selv i noen dager? Ida er litt skeptisk, men slapp av, hun har jo en storebror med stålkontroll. Pulverpadder til forrett og is til middag, ingen lekser og fri tilgang til tv-en - til å begynne med ser det slettes ikke så verst ut. Verre blir det når de våkner og første time allerede er i gang, når strømmen blir koblet ut fordi regningen ikke er betalt eller når rektor vil snakke med pappa. Eller når mormor Dragen ringer og vil feire 70-årslaget sitt i leiligheten, med 30 Sydenvenninner. På lørdag. Eller når det ringer på døra, og det er en av pappas knuste flammer som står der - eller når det ringer på igjen, og de finner enda en knust flamme. Da er det flaks at Håkon er i verdenstoppen i bortforklaringer.

Damer, damer, damer
Det var et hardt slag for pappa Guttorm at mammaen til Håkon og Ida reiste fra familien for å bli sammen med en omreisende selger. Guttorm klarer seg ikke så bra som alenepappa, og prøver hele tiden å finne seg en ny kjæreste. Siden damene (naturligvis!) ikke kan måle seg med mammaen til Håkon og Ida finner han aldri noen som han synes det er umaken verdt å beholde. Men nå er det tilsynelatende full klaff, siden han har reist bort i hui og hast, og overlatt barna til Dragen. Det vil si, han tror han har overlatt dem til Dragen, mens egentlig er de overlatt til Håkon og hans mange planer og prosjekter.

Rektor på date?
Etter en ekstra vill omgang med bortforklaringer i klasserommet, blir Håkon sendt til rektor. Det blir han titt og ofte - men denne gangen insisterer rektor på å få møte pappa. Og Håkon kan jo ikke røpe at pappa ikke er hjemme og at de ikke helt vet når han dukker opp igjen. Kongen av bortforklaringer må trå til igjen:
- Pappa har litt vondt for å komme seg ut blant folk, for han lekker så veldig, forklarer Håkon. Rektor slår seg til ro med en telefonsamtale. Men hvor skal Håkon finne en overbevisende voksen som kan ringe rektor i morgen klokka to og utgi seg for å være pappa ...? Samtidig må han få betalt strømregningen, og i samme slengen fikser han en kjæreste til Rolf, en kompis av pappa. Det går unna når Håkon er i siget!

Drømmedame
Håkon er ikke så opptatt av damer. Han er i grunnen bare opptatt av en eneste dame: Live. Hun er utrolig pen, og eksepsjonelt uoppnåelig. Hun henger med de kule gutta og av og til skulker hun. På et av sine utallige oppdrag for å få den pappa-løse hverdagen til å henge sammen, treffer Håkon Live i parken. Og hun blir med for å spise is! Kanskje det blir Håkon som ender med en drømmedame, i stedet for pappa?

Morsomt - og litt vondt
I likhet med klassekameratene, kan leserne nesten ikke vente med å få høre Håkons neste bortforklaring. Det er nesten så man blir litt stressa på hans vegne når han stadig vekk vikler seg lenger inn i sine egne løgner, og latteren sitter løst. Litt av en plan er i første rekke en morsom bok, men Arne Svingen balanserer humoren med et underliggende alvor som blir stadig tydeligere. Med en pappa som stort sett var ganske fraværende også når han var hjemme, har ikke Håkon og Ida hatt det så greit. Men kanskje får de nå en ny start?

Den som leser får se!

Fakta

Om forfatteren

Arne Svingen er født i 1967 og har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Han har i flere år jobbet med å bedre lesingen blant barn og unge, med særlig fokus på gutters lesing. Han er en av de forfatterne som har turnert mest på skoler og biblioteker de siste årene. I 2005 fikk han Brageprisen for ungdomsromanen Svart elfenben.