Man tager en elg

feltbehandling, partering, oppskrifter

; Kåre Vidar Pedersen (Illustratør) ; Esten Borgos (Illustratør)

Elg er en fantastisk råvare, og fortjener tilberedning etter alle kunstens regler. I denne boka finner du en rekke lekre oppskrifter, i tillegg til praktisk informasjon om slakting, vomming og mørning. Les mer
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-
Veil. pris: 449,- (Innbundet)

Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 - 10 dager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Elgen representerer med sitt velsmakende og delikate kjøtt en råvare av ypperste kvalitet og gjør måltidet til en kulinarisk og eksotisk opplevelse! Ikke alle har fryseren full av elgkjøtt fra siste jakta, men de siste årene har det etter hvert blitt vanlig å finne viltkjøtt i kjøledisken hos de fleste velassorterte matbutikker. Det er med andre ord håp for oss alle, og med koke boka som gir oss elg i alle mulige varianter å tygge på, kan du servere dette dyret på beste vis. Man tager en elg har selvfølgelig et vell av oppskrifter laget og testet ut av folk som kan sakene sine.

Sunt kjøtt
Jeg er sikker på at kjøtt fra vilt som har levd et relativt lykkelig liv i skogen og beitet på naturlig kost, er mye sunnere å spise enn kjøtt fra fjøsdyra som er fôret opp på kraftfôr. Elgen har tuslet ubekymret rundt og lagt i seg et rikt mangfold av planter med stort innhold av ulike mineraler, proteiner, vitaminer og smaksstoffer. Null kunstige tilsetningsstoffer.

Men for at resultatet skal bli best mulig, er det viktig at jegeren vet hvordan felt vilt skal behandles. Feil håndtering av slaktet kan forringe kjøttet. Ja, det er viktig for jegeren å være klar over at selv jaktsituasjonen har innvirkning på kjøttets kvalitet. Er dyret utsatt for mye stress er det større sjanse for at biffen blir seig. Boka gir deg oppskriften på hvordan felt elg skal behandles. Hygiene er viktig - slakt og redskaper må holdes så rene som mulig. Boka gir gode instruksjoner for stikking, utvomming (vises også skritt for skritt med bilder), flåing, mørning, utbeining og partering før forfatterne gyver løs på selve kokkeleringen.

Fra elg til mat
Nam! Her er mange gode oppskrifter å velge blant. Klassikeren elghakk har vi alle hørt om, men denne enkle rett kan varieres på mange måter. For eksempel kan man tilsette akevitt, men bare en liten skvett, da. Med malt elgkjøtt har man basis til mange enkle, men gode hverdagsretter. Og hverdagene er det flest av. Elgboller med moltesirup eller i tomatsaus, diverse burgere og karbiser. Vi har i grunnen aldri tenkt på å bruke elgfarsen i lasagne, men den passer selvfølgelig utmerket til det. Selv ble jeg litt nysgjerrig på Elgmuffins. Det er ikke kaker, og slett ikke noe muffens, men malt elgkjøtt, bacon, soltørket tomat og creme fraiche i en melblanding som stekes i muffinsformer. Kjekke små matpakker til de yngste!

Svenskekongen skal visstnok være glad i elgkjøtt (i tillegg til mye annet), og Tjälknöl er en rett som noen mener er hans favoritt. Om det er helt sant eller ei, er litt usikkert, men oppskriften finner du i boka. Det er steik fra låret som skal legges i en lake med einerbær og laurbær, og som smaker nydelig selv om man ikke er av kongelig byrd. Boka har for øvrig flere gode variasjoner på hvordan lage steik. Og biff. Den enkleste er kalt Koiebiff fra Rena og den gjeveste er Tournedos.

I det store og hele er det utallige retter og variasjonsmuligheter i denne boka som først og fremst er en viltkokebok. Har man for eksempel en del elgkjøtt i fryseren og sliter litt med å «finne på noe nytt å lage», er Man tager en elg redningen!

Fakta