Uglies

; Magne Tørring (Oversetter)

Tally blir snart 16 år, og da får hun skjønnhetsoperasjonene som gjør henne fantastisk vakker. Men vil hun også bli fantastisk lykkelig? Les mer
Vår pris: 299,-
(Innbundet)

Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Vakre opplyste bygninger, glitrende glamour, evige fester, ingen bekymringer - sånn er livet i Penby. Tally ser Penby fra vinduet på rommet sitt, rett på den andre siden av elva. Hun klarer ikke å vente til hun fyller 16, og sniker seg av og til over til den andre siden av elva, for å spionere på de pene menneskene. På 16-årsdagen får alle en operasjon som gjør dem alle til billedskjønne, slanke, symmetriske - i det store og hele til feilfrie mennesker. Alt av arr og ujevnheter blir fjernet, neser og ører blir rettet på - det er nesten så selv ikke foreldrene ville kjent deg igjen! I en verden der alle er like vakre og vellykkede vil det heller ikke forekomme sjalusi eller stridigheter, er argumentet. Og det kan jo ikke være noe galt i gjøre verden vakrere?

Uglies er både et skremmende fremtidscenario, og en skremmende kritikk av dagens samfunn som stadig blir mer kroppsfokusert
blogg: mammadamen, networkedblogs.com/gpflj

 

Festkræsjeren/BFF
Tallys bestevenn for alltid heter Peris. Han er et par måneder eldre enn henne, så han er allerede operert og flyttet til Penby. Tally savner ham, og en kveld bestemmer hun seg for å snike seg lenger inn i Penby enn hun har gjort noen gang tidligere, i håp om å få snakke med bestevennen. Heldigvis foregår det en maskerade i Penby denne kvelden, en av de utallige festene som de pene fordriver tiden med. Forkledd med en karnevalmaske klarer hun å komme seg ganske langt før noen fatter mistanke. Til slutt finner hun Peris. Han er nesten ikke til å kjenne igjen etter de omfattende kirurgiske inngrepene - og i tillegg virker han helt annerledes? Kanskje er det fordi han har blitt stor og flyttet til Penby, mens hun selv fremdeles bare er en stygging? Tally rekker ikke å tenke noe mer på det - for hun blir oppdaget. Hun blir nødt til å flykte over taket på dramatisk vis mens Peris starter brannalarmen. Vel nede på bakken er jakten på henne i gang, og Tally må skjule seg i parken.

En ny bestevenn når man minst venter det
I parken blir Tally liggende helt stille, så vokterne ikke skal ta henne. Etter en lang stund blir hun oppmerksom på at hun ikke er den eneste som skjuler seg i mørket. En spinkel, nesten mager, jente på hennes egen alder skjuler seg like ved. Når vokterne gir opp letingen drar de to jentene sammen tilbake til den andre siden av elva, og oppdager at de har masse felles, blant annet at har de fødselsdag på samme dag.

Jenta heter Shay, og hun deler Tallys eventyrlyst og savn etter en venn. Men når Tally fantaserer lengselsfullt om operasjonen, om hvor vakker hun skal bli, henger ikke Shay med. Det streifer henne ikke at Shays skepsis er mer enn bare prat – og da Shay rømmer fra hele operasjonen, blir Tally dypt sjokkert. Shay har stukket av til det hemmelige undergrunns-samfunnet Røyk, som ingen riktig vet hvor er.

Fanget
Tally er skuffet over å miste enda en venn, men trøster seg med at operasjonen snart er overstått. Tror hun, i alle fall. Det kommer ganske riktig noen for å hente henne - men i stedet for å bli ført til operasjonssalen blir hun ført til Spesialavdelingen. De vil ha henne til å lede dem til Røyk - til å forråde sin nye venn. Ellers vil hun aldri få operasjonen, og blir dømt til å være en stygging - på livstid. Rasende på Shay, som fikk henne opp i uføret, og rasende på Spesialavdelingen som tvinger henne til å forråde vennen, legger Tally ut på en farefull reise inn i det ukjent. Vil hun klare å finne Røyk? Og hva skal hun gjøre når hun finner Shay?

Viktig og spennende
Det er mange grunner til at Uglies har blitt rost opp i skyene av et samlet kritikerkorps. Først og fremst har forfatter Scott Westerfeld skrevet et spennende og urovekkende eventyr fra framtida, om kjærlighet, vennskap og identitet. I tillegg handler Uglies om så ulike temaer som skjønnhetens vesen, miljøvern, og ikke minst identitet. Blir vi definert som mennesker utfra hvordan vi ser ut eller utfra våre handlinger? Er det vakrest å feste bekymringsløst eller å ta ansvar for sitt eget liv og for sine omgivelser? Tally har mye å lære i Røyk, ikke minst om skjønnhetsoperasjonene. Det viser seg nemlig at det er mer enn bare det ytre som endrer seg ...

Samtlige titler i Uglies-trilogien, (Uglies, Pretties og Specials), har ligget på new York times bestselgerliste. bøkene er oversatt til 27 språk og til sammen trykket i 3 millioner eksemplarer.

Fakta