Blücher synker / Da krigen kom

; Line Halsnes (Illustratør) ; Andreas Hauge (Illustratør)

For over 70 år siden brøt annen verdenskrig ut. I Blücher synker og Da krigen kom får vi spennende dypdykk i noen av de mest dramatiske øyeblikkene i Norges historie. Les mer
Vår pris: 229,-
Spar: 50,-
Veil. pris: 279,- (Innbundet)

Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Det er tidlig morgen 8. april 1940. Om bord på Blücher er soldatene spent. I Drøbak våkner den 17 år gamle stuepiken Olaug Anette Nyhus, uvitende om hva dagen skal bringe.

Natt til 9. april - minutt for minutt
I Blücher synker følger vi tre unge mennesker natten til 9. april 1940. Det er den 17 år gamle stuepiken på Reenskaug hotell i Drøbak, Olaug Anette Nyhus, og Willy og Jürgen, begge unge soldater på Blücher. Hvordan var det å være ombord på Blücher da den sank? Hvordan føltes det å skyte i senk det enorme skipet? Hvordan var det å være ung jente å oppleve at krigen kom til Norge? Hvordan føltes det å sitte på Oscarsborg festning mens tyske bombefly slapp bomber i time etter time? I boka får du vite alt dette i en nervepirrende fortelling. Så levende fortalt at den er vanskelig å legge fra seg.

Oberst Birger Eriksen
Tidlig morgen 8. april 1940. Om bord på den store tyske krysseren Blücher er soldatene spent. De er på vei opp Oslofjorden. Ingen vet hva som venter dem i landet de skal gå til krig mot - Norge. Om bord på Blücher er mange unge soldater, men også et helt musikkorps som etter planen skulle holde konsert på Slottsplassen senere på dagen. I Norge svirret ryktene om et mulig angrep. Oberst Birger Eriksen på Oscarsborg festning, prøver forgjeves å få kontakt med overkommandoen i Oslo. Ingen kjenner festningen bedre enn obersten og han vet godt at utstyret er gammelt og at han mangler mannskap, likevel kommer han snart til å ta en skjebnesvanger avgjørelse.

Den norske vaktbåten Pol III
8. april sent på kvelden oppdager den norske vaktbåten Pol krigsskip og sender ut morsesignaler. De får ikke svar og skyter opp varselskudd. Tyskerne senker Pol i redsel for at de skal varsle videre. Norge har lidd sitt første tap. Imens gir Oberst Birger Eriksen ordre om å klargjøre kanonene på Oscarsborg. Så venter de noen ulidelige lange minutter på hva som kan skjule seg i tåka som ligger over Oslofjorden. Stor er overraskelsen når Blücher kommer sigende, etterfulgt av to krigsskip til. Kampene varer i 8 minutter, Blücher er på vei til å gå ned og klokken er 05.00.

Bombingen av Oscarsborg
Hitler blir rasende da han hører at Blücher er senket, og at kongen og regjeringen kom seg unna. Som hevn bomber han Oscarsborg sønder og sammen. Klokken er nærmere 6.00 da oberst Birger Eriksen får melding om at Oslo er besatt av tyske tropper, han bestemmer seg for å overgi festningen til tyskerne. Det skal ta fem lange år før det norske flagget igjen blir heist på Oscarsborg. for deg som er nysgjerrig Forfatter Axel Hellstenius har skrevet en filmatisk og spennende bok om den mest dramatiske dagen i norgeshistorien. Blücher synker er en fortelling som har det meste - spenning, kjærlighet, helter og dramatikk - og alt er sant. Boka er en god inngang til å lære mer om annen verdenskrig, og som kanskje er lettere å ta til seg enn det skolepensum er. Blücher synker gjør det gøy å lese om historie, boka har et enkelt språk og flotte illustrasjoner av Line Halsnes.

Da krigen kom
Hva er egentlig krig? Hvem blir soldater, og hvorfor har de lov til å drepe hverandre? Slike spørsmål stilte norske barn seg da annen verdenskrig brøt ut, og de samme spørsmålene stiller barn seg i dag. I Da krigen kom forteller den prisbelønte barnebokforfatteren Harald Skjønsberg om hvordan barn i Norge opplevde krigsårene 1940-1945.

Fem lange år
Skjønsberg skildrer både barnas hverdagsliv og dramatiske hendelser som de første okkupasjonsdagene. Om hvordan så mange som 200 000 mennesker rømte hals over hode fra Oslo natten den 10. april etter å ha hørt et rykte om at britiske fly skulle bombe Oslo. Du kan lese den spennende historien om hvordan kongefamilien måtte rømme fra Skaugum, for å slippe å bli tatt til fange av tyskerne. Om hvordan skolene fungerte på denne tiden. Da krigen brøt ut ble det brå stopp for en del av skolene. De ble holdt stengte en stund av frykt for blant annet bombing. Mange av skolene kunne heller ikke fortsett fordi lærere som ikke holdt med tyskerne ble sparket, samt at tyskerne brukte skolene som kaserner til sine soldater.

Nyansert oversikt
Da krigen kom gir forklaringer på forskjellige ord som for eksempel "å erobre" eller "i dekning" og forskjellige personer som for eksempel Adolf Hitler. Det er en spennende og lettlest bok om annen verdenskrig som gir en nyansert oversikt over Norges krig. Boka forteller også om deportasjonen av jødene og hvordan det gikk med de jødiske barna på barnehjemmet i Oslo. Som etter en særs farlig flukt kom seg over grensen til Sverige i siste liten. En av dem ble senere den kjente legen Berthold Grünfeld. Vi får innblikk i Nasjonal Samling, nazistene, motstandskampen, brenningen av Nord-Norge og til slutt landssvikoppgjøret.

Spennende og lettlest
Da krigen kom gir oss et perspektiv på hvordan tyskerne okkuperte Norge. Forfatteren bruker fotografier for å forsterke inntrykket og forståelse til barneleseren. Hele veien berører Skjønsberg de større og egentlige spørsmålene om krigens vesen på en måte som er forståelig og engasjerende for barn.

Fakta