Nostradamus' testamente

; Erik Hivju (Oppleser)

Det blir en fest for leseren når arkeolog, antihelt og albino Bjørn Beltø kastes inn i nye dramatiske mysterier. Her er hemmelige brorskap, mystiske koder og et farlig spørsmål: hva rommet egentlig Paktens ark? Les mer
Vår pris: 199,-
(Lyd-CD)

Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben

Jeg er sjelden så sikker på at jeg står overfor timer med underholdende og tankevekkende lesing, som når en ny Bjørn Beltø-roman ligger foran meg. Renessansefyrster fra Medici-slekten, den myteomspunne spåmannen Nostradamus, en nådeløs munkeorden, amerikansk etterretning og en hardtslående professorkone. Dette er bare noen av dem arkeolog Bjørn Beltø må forholde seg til etter et seminar som tar en svært dramatisk vending.

Og Beltø er virkelig ingen typisk helt: Den godlynte og tykkfalne albinoen er riktignok en dyktig arkeolog, men han er noe nervesvak og ikke for glad i fart og spenning. Han foretrekker blant annet å kjøre sin rosa, prikkete Citroën 2 CV helt ned til Firenze, noe som gir forfølgere en opplagt fordel. Beltø har imidlertid en forse: Han har kunnskaper og evner til å løse de vanskeligste gåter - under press fra mange kanter. Da den forrige boka om Bjørn Beltø ble tildelt Rivertonprisen som årets beste krimroman, sto det i juryuttalelsen at Beltø er "en fargerik helt, til tross for sin bleke kompleksjon".

Les mer i Bokklubbens nettmagasin

Skjellsettende opplevelser
"Fremtiden er en anelse. Kanskje et løfte. Et håp. Noen ganger en trussel. Eller en frykt. Det er aldri godt å vite." Bjørn Beltø filosoferer nøkternt om hva fremtid er mens han venter på den italienske professoren Lorenzo Moretti. Sistnevnte skal på podiet under et seminar i Firenze for å snakke om skjulte budskap i manuskripter fra middelalderen. Noe som i utgangspunktet skulle borge for et par rolige dager blant smånerdete forskere, som vår helt også kan kalles. Lite aner Beltø da om hvilke skjellsettende opplevelser - og oppdagelser - han snart skal stå overfor. Ja, vi snakker om både liv og død, og ikke minst tro. Kjærlighet også - ulykkelig selvsagt - for rett foran Beltø sitter det en kvinne som han umiddelbart faller for.

Tom Egelands evne til å skape eventyrlige fortellinger basert på historiske hendelser og religiøse myter er ganske så unik.

Store hemmeligheter
Professor Moretti setter i gang sitt foredrag om koder i brev fra spåmannen Nostradamus til Cosimo den store - en av de mange mektige Mediciene i Firenze. Moretti rekker å lokke fram nysgjerrigheten hos tilhørerne sine med løfter om virkelig store hemmeligheter. Så blir han på spektakulært vis kidnappet fra forelesningssalen. Tilbake står en forfjamset Bjørn Beltø. Men snart har Angelica, den vakre kvinnen fra raden foran, trukket ham med i jakten på kidnapperne. Hun er nemlig gift med professor Moretti, uten at det legger noen demper på Beltøs varme følelser.

Professoren har fem dager på seg til å tyde de hemmelige beskjedene før kidnapperne går løs på sønnen - som de også har i sin forvaring. Samtidig kaster Beltø og Angelica seg ut i en heseblesende jakt. Selv er de også jaget vilt. Det er flere grupperinger som er villig til å gå langt for den samme informasjonen. Beltø må oppklare kodene i brevet før kidnapperne gjør det. I kjent Egeland-stil vokser plottet og bakhistorien fram gjennom korte kapitler, som gjør historien stadig mer spennende og leseren stadig mer opplyst om underlige brorskap og religiøse mysterier.

Forestillinger om gud
Overflødighetshorn er en beskrivelse som kan brukes om frodige romaner der forfatteren fletter inn flerfoldige historier og stoff fra mange områder. Nostradamus' testamente bobler av historisk, mytisk og religiøst stoff. Tom Egeland er en formidler av rang. Bjørn Beltøs jakt på sannheten bak de mystiske kodene bringer ham på sporet av hemmeligheten om den bibelske Paktens ark, noe som impliserer en oppsiktsvekkende ny forståelse av menneskets forestilling om Gud. Som en person i boka vurderer: "Kanskje er troen på Gud en kollektiv vrangforestilling. Kanskje, tenkte han, er Gud noe helt, helt annet." Den som følger eventyret til enden, får se!

Herlige fabuleringer
Tom Egelands evne til å skape eventyrlige fortellinger basert på historiske hendelser og religiøse myter er ganske så unik. Hans herlige fabuleringer står seg godt uansett hvor i verden du orienterer deg. Nostradamus' testamente er så befriende unordisk, så langt fra tradisjonelle politiromaner forkledd som samfunnskritikk. Dette handler om tvil og tro, forkledd som den reneste underholdning. Bjørn Beltøs eventyr vil holde deg på pinebenken, more deg, og til slutt har du fått gratis input om de store spørsmålene i tilværelsen uten å skjønne hvordan du havnet akkurat der.

Lydboka er lest inn av Erik Hivju.

Fakta

Web-tv-intervju

Portrett