Moonwalking med Einstein

kunsten å huske alt

; Nina Aspen (Oversetter)

Elektroniske hjelpemidler truer med å erstatte vår hukommelse. Joshua Foer viser oss hvordan vi med enkle grep kan bedre evnen til å huske. Les mer
Vår pris
199,-
Spar
150,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 199,-
Spar: 150,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Du syns kanskje at du stadig glemmer ting? At du ikke for ditt bare liv kan komme på navn på personer du har møtt eller hvor du har lagt nøklene? Du er ikke alene. Joshua Foer er en mann med helt gjennomsnittlig hukommelse. Han ble fascinert av mennesker som kan memorere rekkefølgen i en kortstokk eller 70 tall på kort tid. Hva er spesielt med disse menneskene, og er de spesielt intelligente?

Det viser seg at de fleste «hjerneatletene» er folk som deg og meg, med en gjennomsnittlig hukommelse. De har imidlertid lært seg teknikker for hvordan man kan memorere. Joshua Foer fikk utfordringen å delta i U.S Memory Championship, og gjorde det bra!

Joshua Foer forteller lett, ledig og småvittig om emnet hukommelse, og gjør boka lettlest og underholdende.
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

Hjerneatletene
Det virker som om vi blir fylt med stadig ny informasjon, selv om det er begrenset hva hjernen får med seg. Joshua Foer, som syntes det var en utfordring å måtte huske nye passord og koder, tenkte livet ville bli bedre hvis han hadde like god hukommelse som for eksempel Ben Pridmore, en av verdens beste til å huske. For hvor mange verdifulle tanker hadde forblitt utenkte fordi hukommelsen hadde kommet til kort? Jo mer han dypdykket inn i en hittil ukjent arena der mennesker med varierende alder og hygienisk standard konsentrerte seg om lange rekker med tall og ord, jo mer fascinert ble han. Var disse «hjerneatletene» spesielt intelligente, eller var de bare utrolig gode til å bruke teknikker for å memorere? Det siste er nok det mest sannsynlige, selv om mange av dem antagelig også har høy IQ.

Utfordringen
Kunsten å huske dreier seg blant annet om å ta i bruk en 2500 år gammel teknikk som kan kalles hukommelsespalasset eller loci-metoden, og som ble mye brukt i middelalderen av gudfryktige for å lære bønner og prekener utenat for å unngå å bli straffet i helvete, skriver Foer. Svært få av oss som lever nå, bedriver aktiv trening av hjernen. Vår kultur er ikke basert på indre minner, men på minner lagret utenfor hjernen. Foer stiller seg undrende til hva slags konsekvenser det får. Selv tar han utfordringen å lære seg «mental trening» samt stille som deltager i det amerikanske mesterskapet i hukommelse, på strak arm, dog ikke uten en viss bekymring.

Jeg har aldri trodd at jeg kunne være i stand til å forbedre hukommelsen min noe særlig. Men jeg gjør det nå - etter å ha lest Moonwalking med Einstein. En fenomenal bok.
Bill Gates

I boka tar Foer oss med på en interessant vandring gjennom teknikker du lett kan teste selv, samt «memoreringens historie». Mye dreier seg om å assosiere det du skal huske med noe annet. Foer må selv legge seg i selen for å lære teknikker, med god hjelp fra sine nye, og litt rare venner «hjerneatletene». Teksten er engasjerende og involverende og ikke uten en god dose humor. Du bare må forsøke dette selv! Men som forfatteren selv sier: Dette er ingen selvhjelpsbok, men du vil skjønne hvordan man kan trene opp evnen til å huske og hvordan teknikker kan brukes i hverdagen.

 

 

Fakta

Om forfatteren

Joshua Foer

Joshua Foer (født 1982) er en amerikansk freelance-journalist med vitenskap som sitt spesialfelt. I 2006 ble han kåret til U.S. Memory Champion. Det er oppkjøringen til dette mesterskapet som er utgangspunktet for hans debutbok, Moonwalking med Einstein.