Spillet om Norge

det politiske året 1814

1814 var spekket av begivenheter - tre konger regjerte landet, to nasjonalforsamlinger ble kalt inn for å avgjøre Norges fremtid, det var krig, nød og kaotiske tilstander. Les mer
Vår pris: 390,-
Spar: 39,-

Veil. pris: 429,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Er du interessert i historie?
Bli med i Vår historie og få denne boka til kun kr 364,-

Om boka

Presentert av Svein Sæter

Norge hadde svake kort på handa ved inngangen til 1814, som svensk krigsbytte fra Danmark etter napoleonskrigene. «Landet hadde vært uten storpolitisk trening på flere hundre år», skriver Bård Frydenlund treffende. I løpet av 1814 skulle det fattige, tilbakestående, uselvstendige Norge hjemsøkes av tre konger, to nasjonalforsamlinger, krig, avlingssvikt, sult og elendighet. Likevel maktet altså en forsamling av svært ulike og til dels sterkt uenige menn å bli enige om en grunnlov som ble fundamentet for en moderne, selvstendig nasjon. En av de eldste grunnlovene i verden som fremdeles er i funksjon.

Spillerne i sentrum
Hvordan kunne det skje? Mange har stilt spørsmålet, for svaret er ikke enkelt. Spillet er komplisert, uoversiktlig, skiftende, og fullt av dristige og overraskende trekk. Historikeren Frydenlund søker svar hos de sentrale spillerne, de personlige og politiske forholdene dem i mellom, og posisjonen deres på spillbrettet; et Europa i store og raske endringer etter fallet til verdens mektigste mann, Napoleon. Derfor blir dette i første rekke en spennende historisk beretning om mennesker. Det er karakteristisk at forfatteren markerer avstand til begreper som «mirakel» om det som skjedde, blant annet brukt i Karsten Alnæs' fine bok 1814. Miraklenes år. Nei, det handlet om mennesker av kjøtt og blod, skriver Bård Frydenlund: «Christian Frederik var verken Jesus, Aragorn eller Harry Potter, og Carl Johan aldri en Satan, Sauron eller Valdemort». Og de av oss som er glade i både gode anekdoter og engelsk te, kan merke oss at Lord Grey - Earl Grey - talte Norges sak i et tre timer langt innlegg i Overhuset den 10. mai 1814. Uten den store suksessen, men likevel!

Kamelsluking og hestehandel
Mangt og mange og mye kunne ha ødelagt grunnloven, både før og etter 17. mai 1814. Spillet om Norge er også et puslespill, med ulike kategorier av puslespillbiter: europeiske forhold, nordiske, norske - helt ned til de personlige. Bård Frydenlund er i sitt ess når han turnerer disse bitene, og smetter dem på plass i det store bildet. Dette er historieskriving av høy klasse. Forfatteren har brukt mange ulike kilder, som offentlige skriv, spionrapporter og høyst private brev og dagbøker. Dermed greier han å gi leseren både gode nærbilder og informative oversiktsbilder. Selv gleder jeg meg blant annet over hvordan hendelsene drives fram gjennom usalige blandinger av kamelsluking, sabelrasling, dolkestøt og hestehandler. Politikkens innerste vesen er tilsynelatende temmelig uforandret siden 1814. Men, som Frydenlund skriver: politiske slaggprodukter tar ikke glansen av resultatet. Fascinerende er det også hvordan han viser at alle spillerne på ulike måter bidro til det gode resultatet, enten ettertida nå har stemplet dem som skurker eller helter. Slik som «Christian Frederiks statskuppaktige prosjekt», eller at Carl Johan faktisk var avgjørende for at eneveldet forsvant fra Norge.

Mange vinnere
Spillet om Norge er preget av at forfatteren kjenner stoffet inngående, og har en klar mening med priori teringen av det. Det kommer leseren til gode. Det som skjedde i 1814 innebar flytting av makt, fra kongen til folket, og var derfor på mange måter en revolusjon - selv om mye ble ved det gamle. Forfatteren viser at de store forandringene ikke kom over natta. Livet i Norge i 1815 var i stor grad det samme som i årene før, men virkningene av 1814 var varige, og ikke bare innen Norges grenser. Blant annet er det et faktum at det inntil da krigsherjede Norden har holdt fred seg i mellom siden 1814. Derfor kan Frydenlund slå fast hva som til sjuende og sist står igjen som det viktigste: «Mange flere enn de aktive spillerne i 1814 vant spillet om 1814.»

 

 

Fakta

Om forfatteren

Bård Frydenlund (f. 1972) er historiker og forsker ved universitetet i oslo. Han debuterte med biografien Stormannen Peder Anker i 2009, og har utgitt flere bøker og artikler om norsk og nordisk historie i tiden før 1814.