Den drukner ei.../Mellom barken og veden

Jon Michelets storverk om krigsseilerne har fått hans stjerne på forfatterhimmelen til å lyse med fornyet kraft. Men den ble tent for lenge siden. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,- (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Jon Michelets romandebut, Den drukner ei som henges skal, ble skrevet til en romankonkurranse. Han kom på andreplass, men manus ble plukket opp og utgitt i Gyldendals Den svarte serie. Snøballen hadde begynt å rulle, og allerede samme år kom oppfølgeren Mellom Barken og veden.

I Vilhelm Thygesen har Jon Michelet skapt den mest levende og komplekse figuren i norsk kriminallitteratur ever - en antihelt for ei tid da egoismen råder og fellesskapet må vike - ei tid mer harrygrådig enn før, til tross for at vi regner oss som de mest chice i hele verden.
Terje Thorsen, bokhandler og forfatter

Den drukner ei som henges skal

Den pertentlige, svært konservative aftenpostenjournalisten Bernt Balke Paulsen er på vei inn til Oslo Ø med morgentoget fra Trondheim. Han står og røyker i gangen da han plutselig blir vitne til et drap i en av de gamle bygårdene på Oslos verste østkant. Balke melder fra til politiet, som setter i gang etterforskning under ledelse av Vilhelm Thygesen, med sitt lange hår og friske vokabular.

Den drepte viser seg å være trailersjåfør Roger Johnsen, som kjørte langtransport - med hemmeligheter i lasten. Mot et bakteppe av demonstrasjonstog og sterk politisk polarisering ruller Thygesen og co opp en sak med forgreininger både høyt og lavt, og Balke får grundig utfordret sine fordommer. Arbeiderklassen er langt fra bare vulgær, men enda mer må han justere beundringen av blårussen og sin egen avis.

Et virkelig positivt inntrykk av denne kriminaldebuten! Det syder både av godt humør og underfundig skrivekunst i denne boka.
Michael Grundt Spang, VG

Historien er usedvanlig underholdene og med kjapp framdrift, og man løftes framover i boka av Michelets mange hysteriske språklige uttrykk og metaforer. Avslutningssekvensen i Drammenstunnelen mangler sidestykke i norsk litteratur, her er det bare å glede seg til gapskratt!

Mellom barken og veden

Pensjonist Ivan Mathisen blir kjørt ned og drept i en stille vei i Oslo. Det er glatt føre og dårlig sikt, men også en påtakelig mangel på bremsespor. Noe skurrer, særlig for Harry Schreiner, sjef for mordkommisjonen og krigsveteran. Ivan Mathisen viste seg å være en ivrig turgåer, og han hadde ofte med seg kamera. Turene gikk stadig til militære anlegg, og bildene ble sendt til Sovjet - Ivan Mathisen var en vaskekte spion. Og han var ikke den eneste. CIA og KGB barker sammen i det lille landet som er klemt mellom to supermakter - som landet måtte også Ivan Mathisen unngjelde for sin tvil om hvor hans lojalitet skulle ligge. Snakk om å havne mellom barken og veden!

Mellom barken og veden, som er Jon Michelets andre bok, hilses med glede ... handling med fart og flyt og spenning i.
Nils Nordberg, Dagbladet

Thygesens metode
Å lese Michelets første romaner er en nostalgitrip tilbake til en tid der menneskene fra arbeiderklassen var sterke og moralsk høyverdige, og kapitalistene var samvittighetsløse snyltere. Til en tid der man kunne røyke overalt, og politiarbeidet foregikk over et glass på Tivoligrillen - i hvertfall det politiarbeidet Vilhelm Thygesten bedrev. Som krimelsker er det noe herlig befriende ved å slippe å lese nordisk noirs realistiske rutinearbeid, her er det politiarbeid sånn som du skulle ønske det ble gjort!

Fakta

Om forfatteren

Jon Michelet
  • Født 1944
  • Debuterte som forfatter i 1975 med Den drukner ei som henges skal
  • Har utgitt en rekke romaner, krimbøker, skuespill, en barnebok, ungdomsbøker, debattbøker og fem bøker fra VM i fotball fra 1982 til 1998 sammen med Dag Solstad
  • Har vært forlagssjef i Oktober og redaktør av Klassekampen
  • Har mottatt Språklig Samlings litteraturpris og Rivertonprisen to ganger
  • I 2009 ble han tildelt Statens stipend for eldre fortjente kunstnere
  • Ga i 2012 ut første bind i sitt prisbelønte verk, publikumsvinneren En sjøens helt