Par i hjerter
Velg blant 2,6 millioner titler

Sammen med broren, Even, har Anne Holt skapt en spektakulær krimheltinne. Og seriøst hjertetrøbbel.

Anne Holt intervjuet av Marius Aronsen

- Hvordan kom dette samarbeidet i gang: Var det slik at en av dere hadde ideen som krevde et samarbeid, eller hadde dere bestemt dere for å gjøre noe sammen før dere kom på den ubehagelige ideen om virusangrep på hjertestartere?

- Even har vært rådgiveren min i alle år når det gjelder fysiologi/medisin. Det har vært nyttig. Av og til har han kommet med helt konkrete innspill, som til boken Det som er mitt, der mennesker blir drept ved injeksjon av ørsmå mengder kalium, noe som er svært vanskelig å oppdage. For et par år siden kom han til meg med en idé som var så god at vi begynte å drodle rundt et helt plot knyttet til hans tanke om infisering av hjertestartere. Etter hvert ante vi konturene av en roman, og lot det stå til.

- Så Even har hatt en atskillig større funksjon i skrivingen av Flimmer enn å være teknisk konsulent?

- Han er rett og slett medforfatter. Hele plotet, alle karakterene, oppbygging, endringer underveis - rett og slett tilblivelsen av historien - er like mye hans som min. det eneste jeg har gjort alene er å føre historien i pennen.

- Betydningen av ordet virus blir veldig tydelig når det er virusangrep på et teknologisk apparat som er operert inn i menneskekroppen. Dere tror ikke dere kan spre frykt for denne typen hjelpemidler?

- Jo, det tror vi. Derfor er det viktig å understreke at pacemakere og implanterbare hjertestartere er fantastiske hjelpemidler som gir ellers svært syke mennesker mulighet til et langt og godt liv. Vi skriver fiksjon, ikke dokumentært.

- Gratulerer med den nye, barske heltinnen Sara Zuckerman. Kan vi si at hun er en blanding av Hanne Wilhelmsen og Inger Johanne Vik? Eller ser du henne som noe helt annerledes?

- Sara Zuckerman er noe helt annet enn de to andre serieprotagonistene mine. Hanne W. er sær, innesluttet og på grensen til psykisk syk, med et strålende intellekt og en katastrofalt dårlig utviklet sosial intelligens. Inger Johanne er en på mange måter ganske ordinær kvinne, men en svært intuitiv og deduktiv forsker. Sara Zuckerman er spektakulær! Hun nærmer seg femti, er genial og selvsikker så det holder, et på mange måter imponerende produkt av sin spesielle fortid som norsk, sekularisert jøde, utvandret til USA som 18-åring og som har lagt bak seg en eksepsjonell yrkeskarriere der borte før hun på grunn av en familietragedie føler seg nødt til å vende hjem. Sara er verdensvant og suveren, men med en særegen evne til å holde en nesten umerkelig distanse til de aller fleste andre.

- Hvordan blir søskenforholdet etter en slik økt? Er forholdet til bror forbedret eller litt slitt?

- Forholdet mellom broren min og meg har vært det samme siden jeg traff ham første gang en sprengkald midtvinterdag i 1963 på Lørenskog: Varmt, kjærlig og med rom for store konflikter som veldig fort går over. Et så grunnleggende forhold lar seg ikke påvirke av en skarve bok. Det eneste som kanskje har forandret seg gjennom denne fantastisk morsomme og svært krevende prosessen er at vi muligens har fått større respekt for hverandres yrker.

- Og jeg har forstått det slik at dere kommer til å gi dere i kast med flere bøker om Sara Zuckerman?

- Hvis Gud vil!

 

Publisert: 08-SEP-10
Velg blant 2,6 millioner titler