– Gjeert Mak har gjort det igjen, og med med en noe vanskelige vinkling enn med Europa. Det er aldri enkelt å følge i andres fotspor, men han greier det. Han trekker konklusjoner og vurderinger og sammenligner dem med det Steinbeck gjorde 50 år tidligere. Akkurat som med Europa er dette en bok som jeg stadig tar frem og leser igjen, og jeg oppdager noe nytt som mener jeg antakelig har oversett siste gang jeg leste den. Boken er å anbefale.
USA
«Den som kan lite eller ingenting om USA bør lese denne flotte boka. Og den som kan litt mer enn ingenting, bør også lese den. Ikke minst fordi Mak er en åpen forteller, en skribent som reflekterer mens han skriver. Denne boka er ei bok du som leser kan diskutere med, ei boka du kan være uenig med. De beste bøkene er gjerne sånn.»
Fædrelandsvennen
Den 23. september, 1960, la den sagnomsuste forfatteren John Steinbeck og hans puddel Charley ut på en ekspedisjon som skulle ta for seg hele det amerikanske kontinentet. Forfatterens mål var å gjenoppdage sitt land og sine landsmenn. På timen, femti år senere, forlot Geert Mak Steinbecks hjem. Det ble starten på en reise i fotsporene til Charley og John, sett gjennom briller fra 2010. Hva slags endringer har de amerikanske småbyene gått gjennom i løpet av de siste femti årene? Hva slags drømmer har det siste århundrets amerikanere båret på og i hvilken grad har de blitt oppfylt?
Les merDen 23. september, 1960, la den sagnomsuste forfatteren John Steinbeck og hans puddel Charley ut på en ekspedisjon som skulle ta for seg hele det amerikanske kontinentet. Forfatterens mål var å gjenoppdage sitt land og sine landsmenn. På timen, femti år senere, forlot Geert Mak Steinbecks hjem. Det ble starten på en reise i fotsporene til Charley og John, sett gjennom briller fra 2010. Hva slags endringer har de amerikanske småbyene gått gjennom i løpet av de siste femti årene? Hva slags drømmer har det siste århundrets amerikanere båret på og i hvilken grad har de blitt oppfylt?
Kundevurdering:
Gjeert Mak har gjort det igjen, og med med en noe vanskelige vinkling enn med Europa. Det er aldri enkelt å følge i andres fotspor, men han greier det. Han trekker konklusjoner og vurderinger og sammenligner dem med det Steinbeck gjorde 50 år tidligere. Akkurat som med Europa er dette en bok som jeg stadig tar frem og leser igjen, og jeg oppdager noe nytt som mener jeg antakelig har oversett siste gang jeg leste den. Boken er å anbefale.Jarle Aas
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202759971
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2022
- Originaltittel
- Reizen zonder John
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Den som kan lite eller ingenting om USA bør lese denne flotte boka. Og den som kan litt mer enn ingenting, bør også lese den. Ikke minst fordi Mak er en åpen forteller, en skribent som reflekterer mens han skriver. Denne boka er ei bok du som leser kan diskutere med, ei boka du kan være uenig med. De beste bøkene er gjerne sånn.»
Jan Erik Østlie, Aktuell
«USA er sannelig verdt å lese.»
Frode Johansen Riopelle, Klassekampen
«USA. En reise er et imponerende kunst-, erfarings- og kunnskapsstykke [...] Det er imponerende, det er tankevekkende, det er skremmende.»
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad
«Spennende observasjoner av USA.»
Bjarte Botnen, Vårt Land
«Nederlandske Geert Mak har gjort stor suksess med sin tidsreise i Europa. Nå er turen kommet til USA, og historikeren er en utmerket reiseleder. [...] Geert Maks reiseskildring er høyst tankevekkende.»
Heming Gujord, Bergens Tidende