Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Berlin

nederlaget 1945

Antony Beevors skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme, hevn og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin. Les mer

299,-
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 299,-
Antony Beevors skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme, hevn og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin.

Den annen verdenskrig sluttet i Europa i mai 1945 da Adolf Hitler begikk selvmord i sin førerbunker og da Stalins Røde Armé tok Berlin noen dager senere. I slaget om Berlin sendte Stalin inn 2,5 millioner soldater, 6 250 stridsvogner, 41 600 kanoner og 7500 fly.

Antony Beevors skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin.

I boka beskriver Beevor Den røde armés brutale ferd mot Berlin. Mord, plyndring og ødeleggelser var vanlig. Det mest oppsiktvekkende er at Beevor skriver at to millioner tyske kvinner skal ha blitt voldtatt, mer enn halvparten av dem av sovjetiske soldater. Et tabubelagt tema helt inn i vår tid. Da boka utkom på engelsk i 2002 protesterte russiske myndigheter heftig mot Beevors påstand, men han viste til sine funn i tyske og russiske militære arkiver.

For boka om Paris ble Beevor og hans kone begge slått til riddere i Frankrike da de fikk prisen Chevalier de l'Órdre des Arts et Lettres. For Stalingrad fikk Beevor Samuel Johnson-prisen for faglitteratur, Wolfson History Prize og Hawthornden Prize.

Medlemsvurdering:
En eksepsjonell bok, som mange mener er forfatteren Beevors litterære høydepunkt. Boken utspiller seg på mange scenarier, fra Hitlers bunker, til fronten i Königsberg. På en detaljert og grundig måte leseren alle detaljer, konflikter og hendelser i en kronologisk rekkefølge. Vi følger dramaet fra januar 1945, frem til noen dager etter at tyskerne har kapitulert. De mest spente og dramatiske dagene som utspant seg på tysk jord under annen verdenskrig. Om leseren liker militær historie, er dette et anbefalt kjøp. Man får et innblikk i de fleste høyere offiserers handlinger og meninger, samt en bred oversikt over tyske, russiske og amerikanske divisjoner og armeer. Med vantro kan man lese hvordan de tyske divisjonene, som en gang var enorme, minsker i størrelse og til slutt ikke er annet enn betegnelser på et kart. For alle historieinteresserte med sans for en mikstur av krig og politikk, er dette en bok som må skaffes.

Sackett

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202306823
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2009
Originaltittel
Berlin
Format
13 x 13 cm
Serie
Lommelydbok

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

J
Jarle Aas – 27.10.2016

– Denne gangen synes jeg ikke forfatteren er helt på høyden av det han tidligere har prestert. En slik tragedie som en voldtekt medfører for den krenkede parten blir her fort tørre tall og statistikker. Allikevel er det absolutt en lesverdig bok, men for de som ønsker litt mer levende beskrivelse av akkurat det som forgikk i Berlin i april/mai 1945 vil jeg anbefale en annen bok av en skjønnlitterær forfatter. Armageddon av Leon Uris fra 1964 anbefales på det varmeste.Den foreligger ikke i nyere norsk oversettelse, men for de som behersker engelsk kan bokklubben skaffe en engelsk utgave. Anmeldere av Antony Beevers Berlin fremlegger dette med den brutale fremferden i Berlin som noe nytt, men i Armageddon er dette beskrevet på en mer levende måte for mer enn 50 år siden.

A
Arn – 29.07.2008

– Etter vendepunktet med slaget i Stalingrad gikk det nedover med Das Reich. Stalins røde hær satset alt på å nå Berlin før de allierte, og Antony Beevor skildrer slaget om Berlin på en utrolig oppslukende måte. En blanding av utdrag fra dagbøker, brev og historier fyller boka med mye mer enn tørre fakta. Ved hjelp av disse utdragene legger boken stor vekt på de psykologiske ødeleggelsene krigen medførte. Det er nok en bok som viser hvor forferdelig dette sanne helvete som ødelegger alt det kommer over er. Hevnlystige voldtar, plyndrer, torturerer og dreper Den Røde Hær på sin vei mot Berlin slik Nazi-Tyskland gjorde på sin vei mot Stalingrad. Den andre verdenskrig sluttet temlig brutalt, og det tyske folk fikk mye medfart blant annet grunnet Hitlers ustoppelige stahet.

s
stian81 – 13.01.2006

– Berlin the downfall gir en beskrivelse av russernes marsj mot vest, og skildrer hendelsene som fulgte med. Grusomhetene fra begge sider skildres utførlig, kanskje enda mer enn i boken om Stalingrad av Beevor. I likhet med Stalingrad boken er det et hav av fakta til å akkompagnere Beevors skildringer. Skildringene er skapt med bakgrunn av intervjuer av overlevende. Sivile, samt soldater på begge sider. For min egen del likte jeg boka, men satt igjen med en følelse av å etterpå ikke ha lært så veldig mye.
Kanskje fordi fakta oppramsingen ble så voldsom. Det er rett og slett umulig å huske all statistikken og detaljene. Men likte du Stalingrad, kommer du trolig til å like denne!

S
Sackett – 21.12.2005

– En eksepsjonell bok, som mange mener er forfatteren Beevors litterære høydepunkt. Boken utspiller seg på mange scenarier, fra Hitlers bunker, til fronten i Königsberg. På en detaljert og grundig måte leseren alle detaljer, konflikter og hendelser i en kronologisk rekkefølge. Vi følger dramaet fra januar 1945, frem til noen dager etter at tyskerne har kapitulert. De mest spente og dramatiske dagene som utspant seg på tysk jord under annen verdenskrig. Om leseren liker militær historie, er dette et anbefalt kjøp. Man får et innblikk i de fleste høyere offiserers handlinger og meninger, samt en bred oversikt over tyske, russiske og amerikanske divisjoner og armeer. Med vantro kan man lese hvordan de tyske divisjonene, som en gang var enorme, minsker i størrelse og til slutt ikke er annet enn betegnelser på et kart. For alle historieinteresserte med sans for en mikstur av krig og politikk, er dette en bok som må skaffes.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Berlin:

Se flere

Logg inn

Handlekurv