Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Brent jord

1944-1945 : heltene, ofrene, de skyldige

Sterkt, dramatisk og grensesprengende om krigens traumer i Nord-Troms og Finnmark.
Høsten 1944 beordret Adolf Hitler tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark. Bygninger skulle brennes, infrastruktur raseres, buskap slaktes. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 194,-
Sterkt, dramatisk og grensesprengende om krigens traumer i Nord-Troms og Finnmark.
Høsten 1944 beordret Adolf Hitler tvangsevakuering av Nord-Troms og Finnmark. Bygninger skulle brennes, infrastruktur raseres, buskap slaktes. 50 000 innbyggere ble tvangsevakuert. 25 000 motsatte seg ordren, ikke alle overlevde vinteren under kummerlige forhold.

Asbjørn Jaklin beskriver de personlige, politiske og militære sidene ved tvangsevakueringen. Her møter vi blant annet løytnant Alfred Henningsen, som førte en heroisk kamp mot den tyske overmakten, evakueringssjef Ragnar Hansen, som balanserte mellom nazistenes ordrer og humanitære hensyn, og barnehjemsbestyrer Ingertha Horsdal, som flyktet med 22 barn over fjellet.

Hva var bakgrunnen for at russerne trakk seg frivillig ut av Øst-Finnmark? Og hvordan kunne den ansvarlige tyske offiseren, generaloberst Lothar Rendulic, gå fri under rettsoppgjøret i Nürnberg? I Brent jord gir Asbjørn Jaklin svarene.

Solgunn Solli, AltapostenJohan O. Jensen, Adresseavisen«Trolig den viktigste boka som blir utgitt i Norge dette året.»
Solgunn Solli, Altaposten

«... sjelden har vi gjennom gripende, tette portretter, de fleste av hverdagsmennesker, kommet så nær det drama og de lidelser mennesker i de nordligste delene av landet måtte gjennomgå.»
Johan O. Jensen, Adresseavisen

«Med Brent jord tar forfatter Asbjørn Jaklin historieformidling til et nytt nivå.»
Kjell Rune Henriksen, Harstad Tidende

«Asbjørn Jaklin har blitt vår tids viktigste formidler av Nord-Norges verdenskrig.»
Lars West Johnsen, Dagsavisen

Medlemsvurdering:
De fleste som kunne fortelle hvordan de opplevde krigen, hverdagen, gjemme seg i huler, brent jord og mye mer er nå godt bort. Det gjør godt å vite de aldri blir glemt. Gjennom denne boken husker jeg plutselig historier som jeg hadde glemt som ble fortalt til meg. Takk.

Laila

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
422
ISBN
9788205500105
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2017
Serie
Gyldendal pocket

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

L
Laila – 04.04.2023

– De fleste som kunne fortelle hvordan de opplevde krigen, hverdagen, gjemme seg i huler, brent jord og mye mer er nå godt bort. Det gjør godt å vite de aldri blir glemt. Gjennom denne boken husker jeg plutselig historier som jeg hadde glemt som ble fortalt til meg. Takk.

K
Kari H Køhler – 07.01.2020

– Meget bra

J
Jarle Aas – 09.02.2018

– Det er skrevet noen bøker om evnet, men ikke alle har skrevet like godt om enkeltmenneskene som befant seg i denne brutale situsjonen i slutten av 2, verdenskrig. Vi får også en god innsikt i de politiske beslutningene som førte til tvangsevakueringen og nedbrenningen av Finnmark og Nord Troms. Vi får også vite hvordan det nermest utrolige kunne skje. Krigsforbryterdomstolen i Nyrnberg frikjente ansvarlig general Lothar Rendulic for denne ugjerningen og krigsforbrytelsen. Hvorfor? Norske jurister skal ha irritert det allierte aktoratet i domstolen. Ikke for selve ugjerningen, men bevisene som de mente ikke var grundige nok. Juristene fra Norge skal ha kommet med opplysninger som gikk langt over streken, og domstolen hadde forbrytelser de mente var værre. Rendulic ble dømt, men det var krigsforbrytelser i det tidligere Youguslavia, hvor det ikke var noen tvil om bevisene.

M
Marit Østerbø – 19.04.2017

– Brent jord

B
Bjarne Ekeberg – 06.11.2016

– Brent jord

Oppdag mer

Bøker som ligner på Brent jord:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Svik

Trude Teige
Paperback 
199,-

Logg inn

Handlekurv