Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Den største forbrytelsen

ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust

Marte Michelets dokumentarbok Den største forbrytelsen er en rystende fortelling om frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig. Boka er tildelt Brageprisen 2014 i kategorien sakprosa. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-

Presentert av Bente Einan Eriksen

Det unge jødiske ekteparet Benzel og Sara Braude fra Litauen bosetter seg på Grünerløkka i Oslo i begynnelsen av 1900-tallet. De får fire barn og strever hardt for å få endene til å møtes. Hun syr for ulike butikker mens barna krabber på gulvet i den knøttlille leiligheten. Han er såkalt omreisende i handel, men åpner etter hvert egen kjøttbutikk. I Marte Michelets bok følger vi en helt vanlig jødisk familie i Oslo, fra de etablerer seg i Øvre gate fram til det forferdelige skjer - den største forbrytelsen i norsk historie. Vi følger også frontkjempere, statspolitiet og de nazistiske byråkratene som gjorde den norske jødeutryddelsen mulig.

Den største forbrytelsen [er] en velskrevet bok som forandrer vårt bilde av det norske Holocaust. Etter mitt skjønn er det årets viktigste bok.
Marius Wulfsberg, Dagbladet

Mistenksomheten øker
I 1924 kunne man lese i Aftenposten: «vi oversvømmes av alle lands jøder, særlig russiske. De kommer ind som sildestim. De sætter sig fast over hele byen. Det er snart ikke en fruktbutikk, et utsalg av brukte klær, et lager av klokker og andet kram uten at det står en plirende jøde bak disken ...» Antisemittismen hadde gode kår i Norge. På dette tidspunktet befant det seg under 1000 jøder i Norge, altså en forsvinnende liten andel av befolkningen, men de ble likevel lagt godt merke til i bybildet i Oslo og i Trondheim. Mistenksomheten mot utlendinger er eskalerende, og særlig mot dem uten norsk statsborgerskap. De var ikke bare fremmede, de kunne være spioner for fremmede makter, og ingen visste hva de egentlig hadde i sekken sin!

Årets beste sakprosabok! I ett sluk leser du debutboken til Marte Michelet om forbrytelsen over alle forbrytelser, tilintetgjørelsen av jødene, velskrevet med kunnskap, klokskap og klo.
Guri Hjeltnes, VG

Terroren starter
På Oslos beste vestkant vokser Stian Bech Jr. opp. En gutt som er flink på skolen, men stadig havner i trøbbel. Etter å ha forsøkt å presse penger fra sin egen far, blir han utestengt fra familien. Dermed er de lyse framtidsutsiktene i fritt fall, og livet skifter retning. Han kommer til å omtale seg selv som «Norges verste nazist». Hans veier skal komme til å krysse familien Braudes. Hendelsene i Tyskland og Østerrike natten mellom den 9. og 10. november 1938, Krystallnatten, sendte sjokkbølger også til jødene i Norge. Terroren hadde begynt. I Norge forsøkte jødene å hjelpe dem som flyktet fra Hitlers regime, men norske myndigheter var ikke akkurat villige. Fremmedpolitiet i Oslo var redd man skulle ende opp med en jødekoloni ... I løpet av 1930-tallet tar Norge imot kun 500 jøder på flukt. Hitlers styrker på norsk jord i april 1940 er en sjokkartet opplevelse for familien Braude. Jødene i Norge hadde følt seg trygge, og de var dessuten så få i landet at tyskerne umulig kunne se på dem som et problem, trodde man. Tilværelsen blir forferdelig, ja, verre enn familien noen gang hadde forestilt seg. Norsk holocaust-historie er sparsomt framstilt. Det finnes for eksempel ikke ett foto fra da norsk politi arresterer norske jøder og frakter dem bort. Vi må aldri glemme, men svært lite har blitt gjort for å huske. Med denne boka vil Marte Michelet endre på dette.

I et levende og til tider fremragende språk skaper hun lys over et lite stykke norsk kulturhistorie som stort sett har ligget i skygge ... Det unike i prosjektet er konstruksjonen, hvordan hun fører de tre hovedhistoriene sammen til et dramatisk crescendo, og hvordan hun klarer å gå tett på personene uten noen gang å miste det store perspektivet. Heller enn å anbefale boken, er det fristende å påby alle å lese den."
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
313
ISBN
9788205470439
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2014
Originaltittel
Den største forbrytelsen
Format
23 x 16 cm
Nr
8056870
Priser
Brageprisen Sakprosa 2014

Om forfatteren

Marte Michelet (f. 1975) er kommentator og journalist. Hun har jobbet i Dagbladet siden 2006, fra januar 2009 som debatt- og kronikkansvarlig. Som kommentator har hun skrevet mye om feminisme, innvandring, integrering og asylpolitikk, og vært en skarp kritiker av anti-muslimske strømninger og den kontrajihadistiske bevegelsen.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Den største forbrytelsen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene
3 for 2

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-
Stormen
3 for 2

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
299,- 479,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
390,- 429,-
 
Valravn
Ny!

Valravn

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Innbundet 
449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv