Det fullkomne bedrag

Birger Sjøberg og spillet om Nord-Norge

; Fredrik Horn Akselsen

«Høydepunktene topper seg som et alpelandskap i boka om krigshelten Birger Sjøberg – som viste seg å være svindleren Nils Berdahl.»

, Dagbladet
Birger Sjøberg ledet en av britenes dristigste operasjoner i Norge under andre verdenskrig. Med livet som innsats smuglet Sjøbergs folk inn titalls tonn våpen til Helgelandskysten. Målet var å forberede en alliert landgang i nord, men Winston Churchills storstilte invasjonsplan utviklet seg snart til et narrespill. Les mer
Vår pris
139,-
Spar
20,-

Veil. pris: 159,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

E-bok
Legg i

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie.

E-bok
Legg i
Vår pris: 139,-
Spar: 20,-

Veil. pris: 159,-  (E-bok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Bokkilden-app | Kindle

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie.

Om boka

Birger Sjøberg ledet en av britenes dristigste operasjoner i Norge under andre verdenskrig. Med livet som innsats smuglet Sjøbergs folk inn titalls tonn våpen til Helgelandskysten. Målet var å forberede en alliert landgang i nord, men Winston Churchills storstilte invasjonsplan utviklet seg snart til et narrespill. Prisen måtte lokale motstandsfolk betale. 23 helgelendinger var blant dem som ble henrettet i Majavatn-tragedien. Først i 1973 kom det fram at Birger Sjøberg egentlig var Nils Berdahl - en svindeltiltalt nordmann som før krigen flyktet til Sverige og utga seg for å være svensk. Men det visste ingen da han i 1943 giftet seg med motstandskvinnen Liv Grannes, som senere skulle bli Jens Chr. Hauges kone. Den mektige Milorglederen og Arbeiderpartipolitikeren var en av flere som dysset ned Sjøbergs forhistorie. Det fullkomne bedrag kaster lys over et av krigens glemte kapitler og trekker linjer mellom de store og de små aktørene. Var motstandsfolkene i nord kun brikker i de alliertes spill? Tormod Halleraker er kultur- og featurejournalist med bakgrunn fra blant annet VG og Dagbladet. Det fullkomne bedrag er hans andre bok i samarbeid med Fredrik Horn Akselsen, etter Gulosten - kjetltring, motstandsmann og kongevenn (2015). Halleraker er fra Bømlo og bor i Oslo. Fredrik Horn Akselsen er filmskaper og forfatter, og står bak flere dokumentarfilmer og bøker fra andre verdenskrig. Hans siste film Nordlands Jeanne d'Arc (2021), tar for seg historien om Birger Sjøbergs kone Liv Grannes. Horn Akselsen er fra Tønsberg.

Fakta

Hvordan lese denne e-boka?