Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Det svenske sviket

1940-1945

«Eirik Veum fortsetter sitt dokumentariske kjempearbeid om andre verdenskrig med denne boken om Sveriges manøvreringer som nøytral stat i årene 1940 til 1945.»

Sindre Hovdenakk, VG

Etter annen verdenskrig har det gode forholdet mellom Sverige og Norge blitt trukket frem som en viktig del av krigshistorien. Begrepet «broderfolk» brukes for å understreke det nære og fortrolige vennskapet. Les mer

299,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 254,-
Etter annen verdenskrig har det gode forholdet mellom Sverige og Norge blitt trukket frem som en viktig del av krigshistorien. Begrepet «broderfolk» brukes for å understreke det nære og fortrolige vennskapet. Vi blir fortsatt fortalt at under krigen ble Sverige vår redning fordi svenskene ville hjelpe oss. Det er bare en del av sannheten. Nordmenn som ønsket et fritt Norge hadde et svært anstrengt forhold til Sverige gjennom store deler av annen verdenskrig. Blant de okkuperte vokste det frem et glødende hat mot svenskene. Det var vanskelig for dem å akseptere at svenske myndighetsorganer var en viktig samarbeidspartner for Tyskland gjennom de dramatiske krigsårene. Med vantro så nordmennene hvordan nabolandet ga Tyskland bistand og støtte under felttoget mot Norge, senere under okkupasjonen og ved aksjoner mot den norske motstandsbevegelsen. Etter krigen ønsket vi nordmenn å glemme. Forsoning ble det viktigste. Sverige ble aldri stilt til ansvar for handlinger som kostet norske liv.

Det svenske sviket utfordrer det inntrykket vi har av vårt svenske nabofolk før og under okkupasjonsårene. Det svenske maktapparatet støttet ikke Norges kamp mot den tyske okkupasjonsmakten. Frykten for kommunismen gjorde at de i stedet ønsket et nasjonalsosialistisk Europa. Landets myndigheter ville sikre Sverige en posisjon i en fremtidig, germansk union der Tyskland bestemte. Å hjelpe Norge var ikke prioritert og vår motstandskamp ble omtalt som ynkelig og unødvendig. Norge ble ofret for «den iskalla egoismens politik» der det viktigste var å unngå at Sverige ble involvert i verdenskrigen. Konsekvensen var et svik mot det norske broderfolkets kamp for sin frihet. Det svenske sviket.

Medlemsvurdering:
En del viste jeg fra før, men at de gikk så langt som de gjorde for å unngå å havne i krig med Tyskland, Samtidig viste jeg ikke at det var så mye tyskvennlighet hos svenske politikere, militære, næringsliv og selveste kongen.

Jarle Aas

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Kagge
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788248929116
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Eirik Veum fortsetter sitt dokumentariske kjempearbeid om andre verdenskrig med denne boken om Sveriges manøvreringer som nøytral stat i årene 1940 til 1945.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Et omfattende bilde av Sveriges svært fleksible nøytralitet og manglende broderkjærlighet»

Sven Egil Omdal, Berlingske Tidende

Kunders vurdering

H
Hoistorieinterressert – 24.07.2019

– Interessant bok. Kommer fram mye man ikke visste fra føt

J
Jarle Aas – 28.05.2019

– En del viste jeg fra før, men at de gikk så langt som de gjorde for å unngå å havne i krig med Tyskland, Samtidig viste jeg ikke at det var så mye tyskvennlighet hos svenske politikere, militære, næringsliv og selveste kongen.

P
Per Jandal – 22.12.2017

– Spennende og lærerikt om hvor langt svenskene gikk for å tekkes Nazi-Tyskland.

S
Sonja Werdenhoff – 07.03.2017

– Godt skrevet. Fikk et annet syn på hvordan det må ha vært for nordmenn å ta seg over grensen til Sverige under krigen, enn historier som man har hørt fra svenskene selv.

D
David Steel – 06.03.2017

– Interessant problemstilling. Ikke særlig velskrevet. Kunne trenge en språkvask.

A
Atle Røthe – 16.01.2017

– En avdød onkel, som var en aktiv motstandsmann under Krigen, var mange ganger over svenskegrensen med informasjon. Husker han sa at han måtte nesten være like mye på vakt på den svenske siden av grensen som på den den norske. Etter å ha lest Erik Veums bok, forstår jeg hvorfor. Svært mange nordmenn, som rømte fra den tyske okkupasjonsmakten og til det frie, nøytrale Sverige, fikk oppleve at Sverige var ikke så nøytralt likevel. Mange ble regelrett fengslet eller plassert i langvarig forvaring. Noen ble sågar arrestert og returnert til norsk politi eller tyske grensevakter. Forfatteren gir en grundig dokumentasjon gjennom utrolig mange eksempler på hvor lite nøytrale Sverige var under Krigen. Båndene var overraskende mange og tette mellom både den svenske regjeringen og Nazi-Tyskland. Det samme gjaldt det svenske kongehuset, forsvaret og etterretningen. Men heldigvis gir Veum også en rekke eksempler på at det fantes en god del eksempler på det motsatte i det svenske folket og i pressen. Kanskje kunne Eirik Sveum med fordel ha vært litt mindre grundig og servert litt færre eksempler, men i det store og hele har han levert nok en imponerende skildring av et viktig kapittel i norsk krigshistorie.

V
Vigdis Bjørkøy – 22.11.2016

– Denne boken er spennende som en krim og svært overraskende, siden den bryter med det gjengse norske bildet av at Sverige kom Norge til unnsetning og var vår beste venn og redning under andre verdenskrig. Godt bygget opp, gode kilder og gjennomarbeidet. Anbefales.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Det svenske sviket:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv