Jon Michelet: En sjøens helt. Krigerens hjemkomst

En sjøens helt

krigerens hjemkomst : roman

Jon Michelet døde etter lengre tids sykdom den 14. april 2018, bare en uke etter at han hadde fullført sitt livsverk, En sjøens helt. Da hadde han skrevet for hånd de siste par månedene, kapittel for kapittel. Les mer
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Er du interessert i historie?
Bli med i Vår historie og få 15 % fast rabatt* på historiebøker.

*Gjelder ikke bøker som er regulert av fastprisavtalen eller bøker som allerede er nedsatt mer enn 15 %.

Om boka

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Jon Michelet løftet egenhendig fram krigsseilerne og ga dem hederen de har fortjent. En sjøens helt vil for alltid bli stående i norsk litteraturhistorie.

Hjemkomsten

Stor innsats
Nesten seks år og en verdenskrig etter at han dro til sjøs som attenåring, vender Halvor Skramstad endelig hjem igjen til et fritt Norge. En hel verdenskrig uten livstegn hjemmefra. En hel verdenskrig på verdenshavene, der arbeidskamerater har blitt revet bort rundt ham. En hel verdenskrig med torpederinger og frykten for nye angrep på hvert skip han har vært ombord på i årene på havet. Som uteseiler har Halvor og andre sjømenn med store omkostninger kjempet Norges krig på havet. Sammen har de gjort en innsats for å sikre forsyninger til de alliertes krigføring. 

Belønningen
Nå venter endelig belønningen, hjemkomsten til Norge, takken fra folket og utbetalingene fra fondet de norske sjøfolkene har opparbeidet gjennom krigen. Men hyllesten skal vise seg å utebli, i stedet blir de møtt med forakt og mistillit fra den norske befolkningen. Hvem er vel de som har seilt ute, langt unna krigshandlingene her hjemme? Gjennom krigsårene har det vært en kjensgjerning blant sjøfolkene at Nortrashipfondet bygget seg opp og skulle sikre dem en god start, når de en dag vendte hjem.

Men selv om krigen er over, skal kampen om de tilbakeholdte hyrepengene i Nortraships hemmelige fond bli lang og vond. Fondet blir en verkebyll både for krigsseilerne og for hele nasjonen Norge. 

«Jeg MÅ få ferdig siste bind.» 

Jon Michelet under arbeidet med Krigerens hjemkomst

Ærlig arbeid og kjærlighet
For mange av de hjemvendte sjøfolkene er det en tilværelse med krigstraumer og alkoholproblemer som preger hverdagen i årene etter krigen. Og om krigen er slutt, betyr ikke det at Halvor ikke lenger mister venner og likesinnede. Ikke alle takler hverdagen i land, også for Halvor skal det vise seg å bli tøffe år. Hvordan etablerer man seg i et forhold som har vært basert på sjeldne og flyktige møter? Men kanskje ligger redningen for Halvor i ærlig arbeid – og i kjærligheten til sin Muriel Shannon? 

Norge som nasjon har vist motstand og har brukt svært lang tid på å gi krigsseilerne den heder og ære de så opplagt har fortjent. Med Jon Michelets serie om Halvor Skramstads liv på sjøen, har de endelig fått et minnesmerke. 

Denne MÅ du lese! 

Verket En sjøens helt består av hele seks bøker, men er selvstendige romaner og kan leses uavhengig av hverandre.

 

 

Fakta

Krigsseilernes røst

Krigsseilernes røst

Jon Michelet. Foto: Hans Fredrik AsbjørnsenJon Michelets store engasjement for krigsseilerne er ikke av ny dato. I flere tiår brant han for et rettferdig oppgjør. 

I det aller første medlemsbladet til Bokklubben Nye Bøker i 1976 ble Jon Michelet presentert for medlemmene. Han hadde skrevet romanen Jernkorset – en roman mot nazisme og nynazisme.

Kampen mot nazismen var altså sentral i Jon Michelets forfatterskap helt fra de aller første bøkene hans. I intervjuet i medlemsbladet den gangen kunne han fortelle at planen framover var å skrive sosiale og realistiske romaner med utgangspunkt i arbeiderklassens virkelighet. «Sjøl har jeg brukt sommeren som matros på ei skute på Svalbard for å samle stoff til en ny roman – som blir spennende. Sovjet har jo et skummelt spill gående der oppe, ja ... vi får se.» Dette ble senere til suksessen Orions belte.

Og han avsluttet intervjuet med en oppfordring: 

«Og jeg har også et spesielt, lite ønske: At veteraner fra kampen mot nazismen, f.eks. krigsseilere, kontakter meg med kritikk av det jeg har skrevet.» 

Livsverket
Allerede i 1976 så vi altså spor av det som skulle bli Jon Michelets livsverk. For etter et utall romaner, krimromaner og fotballbøker, men også flere år med sykdom tidlig på 2000-tallet, vendte Jon Michelet tilbake til dette stoffet de siste årene. Skildringen av sjøfolkene, krigen og kampen mot nazismen skulle bli det materialet som førte fram til Jon Michelets livsverk. 

Michelet var godt likt hos leserne uansett hvilken sjanger han befattet seg med, men med bokserien En sjøens helt traff han en helt spesiell nerve i befolkningen. Gjennom seks bøker har han skrevet fram krigsseilernes historie. Med over 750 000 solgte bøker så langt, har han åpnet øynene hos svært mange og gitt krigsseilerne den oppreisningen de har fortjent. En sjøens helt kommer til å bli stående som et standardverk om Norge som sjøfartsnasjon under andre verdenskrig. 

Vi vet hvor viktig det var for Jon Michelet å fullføre dette verket som oppsummerer hele Michelets forfatterskap, og som leser er man svært takknemlig for at han med en siste kraftanstrengelse lyktes med å ferdigstille det. 

 

Utdrag

 

Om forfatteren

Jon Michelet (1944–2018) var sjømann og bryggearbeider i unge år. I 1964–65 avtjente han verneplikt i Sjøforsvaret og ble signalmann med grad av ledende menig. Michelet debuterte som forfatter i 1975 med romanen Den drukner ei som henges skal, og ga siden ut en lang rekke bøker i mange sjangre. To ganger mottok han Rivertonprisen, først for Den gule djevelens by (1981), siden for Den frosne kvinnen (2001). I 2018 er Den frosne kvinnen langlistet til den prestisjefylte CWA International Dagger Award.

En sjøens helt (2012–2018) er blitt en eventyrlig suksess og har toppet bestselgerlistene helt fra starten. Verket vil bli stående for ettertiden som den store norske sjøromanen. For sitt arbeid med å løfte fram krigsseilernes skjebne ble Jon Michelet tildelt Østfoldprisen i 2013, Norsk Sjøoffisersforbunds hederspris i 2015, Anders Jahres kulturpris i 2016 og Erik Byes minnepris i 2017.