Gigantsalget er i gang!
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

En sjøens helt

Krigerens hjemkomst : roman

«Michelet er formidabel ... eit unikt storverk, skrive av ein dyktig, engasjert forfattar ... Sjømennene han fortel om er teikna med varme og forståing, medan maktmenneske, politikarar og skipsreiarar spesielt, får så hatten passar.... Romanen i år er eit verdig punktum.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Krigerens hjemkomst er sjette og avsluttende bind av romaneposet En sjøens helt. Handlingen starter der femte bind slapp, på et hospital på Ny-Guinea, hvor Halvor Skramstad har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 194,-
Krigerens hjemkomst er sjette og avsluttende bind av romaneposet En sjøens helt. Handlingen starter der femte bind slapp, på et hospital på Ny-Guinea, hvor Halvor Skramstad har ligget i koma etter kamikazeangrepet på M/S Morgedal. Krigen går mot slutten i Norge, men i Stillehavet fortsetter kampen mot japanerne. Med Liberty-skipet Armauer Hansen seiler Halvor til Okinawa, hvor både japanere og amerikanere lider enorme tap, og et stort antall allierte skip blir senket. I september 1945 er det nesten seks år siden Halvor dro til sjøs som attenåring, full av lysegrønne drømmer. Hardt merket av krigsopplevelsene vender han hjem til et land som han tror vil takke ham og de andre gjenlevende sjøfolkene for innsatsen, men som i stedet viser dem forakt og dyp mistillit. Uteseilerne kjempet Norges krig på havet, og de vant, med store omkostninger for hver enkelt sjømann. Nå må en ny kamp kjempes: kampen om de tilbakeholdte hyrepengene i Nortraships hemmelige fond. Men denne gangen er det uretten som skal seire. Samtidig strammer kong alkohol sitt nådeløse grep om mang en desillusjonert krigsseiler. Kanskje ligger redningen for Halvor i ærlig arbeid - og i kjærligheten til irske Muriel.

Medlemsvurdering:
En absolutt underbar bok! Slutten var så vakker og spesiell synes jeg med tanke på Jon Michelets situasjon...

Ulla Gefvert

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Oktober
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
566
ISBN
9788249520657
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
21 x 13 cm
Serie
En sjøens helt 6
Oktobers bestselgere

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Michelet er formidabel ... eit unikt storverk, skrive av ein dyktig, engasjert forfattar ... Sjømennene han fortel om er teikna med varme og forståing, medan maktmenneske, politikarar og skipsreiarar spesielt, får så hatten passar.... Romanen i år er eit verdig punktum.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«Faktum er at denne aller siste boken fra Michelets hånd er noe av det mest velfortalte, velopplagte og vesentlige han noen gang har levert fra seg. For en finale på dette enorme forfatterskapet!»

Sindre Hovdenakk, VG

«Bak hver setning merker en forfatterens opprørthet over krigsseilernes skjebne, og hans kjærlighet til hver og en av dem. Det er det som er dette fabelaktige verkets virkelige drivkraft.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«En litterær bragd fra start til slutt.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Han var en entusiastisk, realistisk forteller med romantiske gener, en frisk fabulator og flittig kunnskapssentral som satte problemer under debatt og omfavnet sine skikkelser med ømhet, varme, moralsk harme ... forfatterens femtiende bokutgivelse er både underholdende, informativ og perspektivrik.»

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

«Fra side til side merker vi hans brennende engasjement, og det er drivende godt skrevet ... Med sitt epos har Jon Michelet reist en bauta over norske krigsseilere og deres heroiske innsats. Michelet har gjort det ingen andre har maktet. Det skal han ha en stor takk for!»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten

«Dette er Jon Michelet på sitt beste, en forfatter på hjemmebane, blant sjøfolk som røyker med begge hender og desperat forsøker å holde angst og hjemlengsel på avstand.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«... med dette seksbindsverket blir endelig en av de mest betente sakene i etterkrigstiden belyst, av en forfatter med den sjeldne evnen å forene det nyttige med det underholdende ... 'En sjøens helt' vil bli stående. Det er allerede et referanseverk.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Det avsluttende portrettet av Halvor er godt også fordi Michelet styrer det i uventede retninger når leseren tror at skjebnen er forseglet. »

Ingunn Økland, Aftenposten

«'En sjøens helt' er skrevet for å skape leserglede og engasjement. Det er et énmanns folkeopplysningstiltak som har lykkes overmåte godt. Uttrykket er blitt brukt om Michelet før, men det kan gjentas: Dette er en enestående bragd.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

«Krigshistorien, sjøfolkenes arbeid og sjargong, skipenes konstruksjon, livet om bord og i havn, kampene på liv og død – alt behandlet med grundig, glødende entusiasme, ispedd humor, sinne og menneskelig varme.»

Leif Ekle, NRK Bok

Kunders vurdering

U
Ulla Gefvert – 26.06.2019

– En absolutt underbar bok! Slutten var så vakker og spesiell synes jeg med tanke på Jon Michelets situasjon...

E
Eli Ofstad – 05.03.2019

– En meget godbok, den siste i denne serien. Svært reell og troverdig beskrivelse av krigsseilerenes behandling etter krigen.

S
Sigmund Julshamn – 09.01.2019

– En sjøens helt - Krigerens hjemkomst.

B
Bjarne Nilssen – 09.01.2019

– Jon Michelets siste bok om sjømannen Halvorr Skramstad avslutter denne "guttebokserien for voksne" med en gjennomgang av de praktiske, poiitiske og sosiale vurderingene som ble gjort i forbindelse med striden omkring Nortraship fondet . Dette er gripende lesning og viser forfatterens glødende engasjement i saken. Hvordan Halvor klarer å følge så godt med i krigens gang mens han seiler i uike farvann, får settes på "kunstnerisk frihet" kontoen. Lesere som ikke er kjent med denne delen av verdens- og Norges historie får en virkningsfull oppsummering. Forfatteren avslører omfattende kunnskap og formidlingsevne. Etter å ha lest bokens siste kapitel satt denne anmelderen igjen med en klump i halsen og en tåre i øyekroken. En takk til Jon MIchelet.

M
Marianne – 11.12.2018

– Perfekt julegave til den som har lest alle de andre bøkene i denne serien.

M
Marit Bortelid Mæland – 19.11.2018

– Godt skrevet. Interesant og spennende fra første side

B
Berit Skogand – 16.11.2018

– Gave til min mann - han leser og leser - jeg skal lese senere. Har alle bøkene, bare det sier vel at vi liker dem.

S
Svein Toten – 15.11.2018

– super avslutning på bøkene

K
Kate Norvik – 15.11.2018

– Fantastisk serie - har lest alle

K
K. Lund – 15.11.2018

– Krigerens Hjemkomst En verdig avslutning på en flott serie, fantastisk skrevet. Har lest alle bøkene om skogsmatrosen.

M
Mariann Berg – 14.11.2018

– Så har Halvor lagt inn årene. For et epos og for en reise gjennom hele verket. Når jeg nå har hatt noen uker på å fordøye siste bok kan jeg ikke annet enn å føle på en skam over hvordan krigsseilerne ble behandlet etter krigen. Synd at nasjonen ikke lærere. Nordsjødykkerne kjenner nok på litt av det samme som krigsseiler mht anerkjennelse og økonomisk kompensasjon.

F
F. Halvorsen – 14.11.2018

– Føyer seg inn i serien og et verdig punktum fra forfatteren.

A
Astrid S S – 14.11.2018

– Ikke lest av meg, men min mann gir den maks skor.

W
Wigaard – 26.10.2018

– Veldig velskrevet og imponerende av Jon Michelet!

T
Tove Lissner – 24.10.2018

– En verdig avslutning på en kjempeinnsats for å anskueliggjøre hva krigsseilerne gjennomlevde.

E
Elly Langseth – 24.10.2018

– Helt etter forventingene

Å
Åse Karin Killingberg Brørvik – 22.10.2018

– Kjempegod,velskrevet og interessant bok. Klarer ikke legge den fra meg

K
Kjell Egerdal – 19.10.2018

– En god bok og en fin avslutning på denne serien.

D
Dagfinn – 19.10.2018

– Selvsagt godt skrevet av Michelet. Verdig punktum av en historieskildring som har vært ganske ukjent for mange.

I
Ingrid Yrvin – 17.10.2018

– Ære være Jon Michelet som rakk å avslutte 6-bindsserien «Skogsmatrosen» bare dager før han gikk bort. Jon Michelet hedret uteseilerne som kjempets Norges krig på havet. Han skrev om uretten som krigsseilerne opplevde i kampen om de tilbakeholdte hyrepengene i Notraskips hemmelige fond. En formidabel og verdig avslutning på serien.

A
Arnhild Lygre – 14.10.2018

– Hele denne serien er glimrende lesning, og finalen skuffer ikke. Disse bøkene har satt søkelyset på krigsseilerne og hva de gjennomgikk under krigen og ikke minst etterpå. Takk til en stor forfatter som desverre gikk bort alt for tidlig.

S
Stig Wathne – 14.10.2018

– Veldig bra når man først har lest de andre bøkene. Lit mindre fengende dersom man leser den single.

r
rolf tørre – 14.10.2018

– krigerens hjemkomst

M
Marit – 12.10.2018

– Michelet leverte til det siste.

K
Knut Ove Klettgjerde – 12.10.2018

– Så er vi kommet til krigens slutt og skogsmatrosens hjemkomst, og veien videre til siste slutt. Siste bok i serien er som de andre fascinerende og troverdig om Halvor og de andre som har stått i seilasen hele krigen og kommer mer eller mindre uskadde hjem. Rørende at både forfatter og hovedperson går mot livets ende. Dette er en bok som anbefales på det sterkeste!

E
Elise Skorpa – 11.10.2018

– Spennende, lærerikt, morsomt, grusomt,sørgeig, og mesterlig skrevet

R
Roy Hamre – 11.10.2018

– Fantastisk avsluttning på en viktig serie.Seilte ute på slutten av 60-tallet og traff faktisk noen av disse "slitne" heltene som fremdeles seilte.

M
Magnar Leinan – 11.10.2018

– Så er også «Krigerens hjemkomst» lest, og jeg må bare få takke for noen fantastiske timer i selskap med lettmatros Skramstad og hans skipskamerater. For å si det med førstestyrmann Fevik: Salte fanden for noen bøker! For meg har Jon Michelets bøker om våre krigsseilere kommet til å bety noe helt spesielt. Å lese om Halvor – født i 1921, også han – blir som å lese historien om min egen far. Også han var nemlig en av dem som fra 1940 og helt til krigens slutt seilte i disse konvoiene. For meg står disse bøkene som praktfulle minneord over ham og alle disse sjøfolkene som ofret mer enn vi andre er i stand til å begripe, men som aldri fikk den heder de hadde fortjent. En stor takk til Jon; der våre myndigheter så skammelig sviktet våre krigsseilere etter krigen, har han med sine bøker reist en bauta over disse sjøens helter. Jeg føler meg trygg på at hvis min far fortsatt hadde levd ville han bedt meg sende ham og hans etterlatte en varm hilsen og takk.

A
Arnfinn Lindaas – 11.10.2018

– En fantastisk finale på et bokløp jeg aldri vil glemme. Dette er stor litteratur og stor historie formidling. Hadde selv en onkel som seilte under hele krigen. Synd han ikke fikk lest disse bøkene. Han døde i 1979. Når jeg leser disse bøkene, aner jeg onkel Einar mellom linjene. Takk Jon !

M
Magne Gåsland – 11.10.2018

– Krigerens hjemkomst

E
Erik Jenskaug – 11.10.2018

– En verdig avslutning på en flott serie har lest alle bøkene om skogsmatrosen.

H
Harald K – 14.09.2018

– En formidabel avslutning på storverket om krigsseilerne! I "Krigerens hjemkomst" ligger skogsmatrosen Halvor Skramstad i koma og rekonvalesens på et hospital på Ny-Guinea etter et kamikazeangrep, og det tar tid å få hyre på et skip som skal hjemover. I Norge begynner kampen om krigskompensasjonen sjøfolkene mener de har rett på fra Nortraship, og tautrekkingen og uthalingsstrategien staten og rederne bruker, skildres inngående. Halvor sliter med alkoholen for å døyve nervene etter krigsopplevelsene. Hvor havner Halvor til slutt, slår han seg ned på land eller drar til sjøs, hva med forholdet til Muriel, og hvordan ender det hele? Den som leser, får se!

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 27.08.2018

– Det er unektelig en spesiell og vemodig følelse å sitte med Krigerens hjemkomst mellom hendene og vite det er de aller siste ordene Jon Michelet festet til papiret. Det kommer ikke flere bøker fra mannen som har gitt oss så mange store leseopplevelser opp gjennom årene. Helt fra de første krimromanene med Vilhelm Thygesen har Michelet hatt en helt særegen litterær stemme. Thrilleren Orions belte fra den kalde krigen ble raskt en klassiker, sammen med Dag Solstad skapte han en ny sjanger da de skrev sine høyst personlige beretninger fra verdensmesterskapene i fotball. Uansett sjanger har Michelet truffet noe i oss, men aldri har han truffet så mange som da han gikk løs på sitt livsprosjekt. Å løfte fram krigsseilerne og gi dem den oppmerksomheten og takken de hadde fortjent, men aldri fått. Med dette stoffet som Michelet samlet gjennom et helt liv nådde han ut til leserne på en måte han aldri hadde gjort før. 800 000 solgte bøker så langt forteller det meste. Det er vemodig å komme til veis ende, men Krigerens hjemkomst er blitt en verdig avslutning på en fantastisk romanserie.

Oppdag mer

Bøker som ligner på En sjøens helt:

Kaputt
Ny!

Kaputt

Curzio Malaparte
Paperback 
299,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Natt

Bernard Minier
Paperback 
199,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv