Endestasjon Auschwitz - Eddy de Wind
  • HENGIVEN SØNN: Eliazar de Wind, med kjælenavnet Eddy, sammen med moren, som betydde så mye for ham. Da hun ble satt i transittleir, meldte han seg selv for å bytte plass med henne i håp om at hun kunne slippe ut. Først senere fant han ut at hun ble sendt til Auschwitz og døde der.
  • Eddy som student
  • RYTHM RASCALS: Eddy elsket å spille saksofon, og var den siste jødiske mannen som rakk å fullføre studiet før nazistene forbød jøder å studere.
  • LIVSGLAD SEILER: Eddy de Wind var en livsglad ung mann på 24 år da krigen brøt ut. Den nyutdannede legen elsket seiling.
  • KRIG OG KJÆRLIGHET: Eddy møtte sykepleieren Friedel i transittleiren i Nederland. Det forelskede paret giftet seg etter å ha kjent hverandre i tre måneder, og ga hverandre samtidig noe å kjempe for. De ble sendt sammen til Auschwitz.
  • BARE TRE OVERLEVDE: Eddy de Wind er plassert bakerst, midt på bildet i dette familieselskapet. De fleste mennene i familien var kjøpmenn, og de var alle svært stolte over at de hadde fått en lege i familien. Bare tre av personene på bildet overlevde krigen.
  • Notatboka
  • Notatboka
  • EDDY DE WIND (1916–1987) var nederlandsk psykiater. Han ble sendt til Auschwitz under krigen sammen med sin kone Friedel. Begge overlevde og levde sammen noen år etter frigjøringen før de gikk til hver til sitt. Eddy de Wind giftet seg på nytt, og det er sønnen fra dette ekteskapet, Melcher de Wind, som har gjort verden oppmerksom på sin fars historie, nedskrevet mens han var fanget i leiren.
  • relatert illustrasjon

Endestasjon Auschwitz

min historie fra innsiden av leiren

; Guro Dimmen (Oversetter)

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

, Dagbladet Terningkast 5

Unik utgivelse - skrevet i leiren av en som overlevde Auschwitz under andre verdenskrig.

En bok som for lengst var glemt, er dukket opp igjen 75 år etter frigjøringen. Den sjeldne bokskatten forteller historien fra innsiden av Auschwitz, en unik fortelling av en av de svært få som overlevde.

Les mer
Vår pris
305,-
Spar
44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 296,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 305,-
Spar: 44,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Er du interessert i historiebøker ?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris kr 296,-

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Unik øyenvitneskildring

Eddy de Wind er den eneste som har skrevet om sine opplevelser i Auschwitz mens han satt der. Han beskriver fangelivet, samholdet og nazistenes kyniske virksomhet. I skjul skriblet han ned historien sin i en slitt kladdebok han hadde funnet i fangeleiren. Hvis han måtte dø, skulle i hvert fall fortellingen kunne leve videre, vitnesbyrdet om hva som forgikk bak konsentrasjonsleirenes høye gjerder.

Øyenvitnet som overlevde
Av sikkerhetshensyn endret han navnene i historien. I leiren var hver dag, hver time, en kamp for å overleve. Hans, som han kaller seg i boka, visste alt om den hårfine balansegangen mellom liv og død, og han var ved et under fortsatt blant de levende. Ville han oppleve frihet igjen? Ville han noen gang kunne vende hjem? Ville han få fortalt sin historie?

75 år etter frigjøringen gir det unike manuskriptet oss et unikt innblikk i hvordan livet på innsiden av Auschwitz var. Øyenvitnet vårt er jøde. Derfor var han å anse som dødsdømt i utgangspunktet. Utrolig nok klarte han å unnslippe den sikre død i utryddelsesleiren.

«'Endestasjon Auschwitz' er den eneste boka som er skrevet i utryddelsesleiren. Den har universell verdi og er i klasse med Anne Franks dagbok.»

Flemming Østergaard, Jyllandsposten

Tilfeldighetens spill
I boka heter han Hans, men i virkeligheten var han Eddy de Wind fra Nederland. Han var psykiater, men nyttiggjorde seg som lege i leiren. Gang på gang spilte tilfeldighetene på lag med ham slik at han unngikk å bli en del av den forferdelige dødsstatistikken. Dermed kunne han fortelle sin sjeldne historie til oss, en historie det aldri var meningen at vi skulle få lese. Det var en av drivkreftene til fangene i leiren, å få fortalt hva som skjedde – at verden skulle få vite og aldri glemme.

Små øyeblikk av kjærlighet
Vi kommer tett på dagliglivet. Innimellom alt det grusomme er det øyeblikk med kjærlighet, humor og varme, og mellom fangene er medmenneskeligheten stor. Hans har noe å kjempe for. Han er nygift! Han og kona Liesel møtte hverandre og giftet seg i fangenskap. Kjærligheten, samholdet og lengselen gir dem kraft og mot, og holder livsgnisten oppe.

Det forelskede paret blir sendt til Auschwitz sammen, og selv om kvinner og menn blir holdt adskilt i leiren klarer ekteparet å holde litt kontakt.

«En liten bok med en stor historie om ondskap. 'Endestasjon Auschwitz' sitter i leseren, lenge.» 

Guri Hjeltnes, VG

I dr. Mengeles vold
Den beryktede legen Josef Mengele er med i boka under betegnelsen Lagerarzt (leirlegen), og selv han viser glimt av medmenneskelighet. Hans våger seg til dr. Mengele for å be om hjelp til kona da hun havner i en farlig situasjon. Underlig nok blir kona, som jobbet som sykepleier, hjulpet, og forfatteren mener det viser ondskapens sanne ansikt hos dr. Mengele – han kunne faktisk utvise medmenneskelighet, men valgte det umenneskelige.

En strime av håp
Da krigen går mot slutten, mister Hans og Liesel hverandre. Hun blir sendt på dødsmarsj, mens han klarer å gjemme seg unna i leiren. Utrolig nok skal de to få møtes igjen.

Endestasjon Auschwitz gir et nærgående og autentisk bilde av livet i konsentrasjonsleiren. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.

«Jeg har lært så mye av denne modige mannen. For meg er dette det ultimate Holocaust-vitnesbyrdet.»

Heather Morris, forfatter av Tatovøren i Auschwitz

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Arne Dvergsdal, Dagbladet
Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 261
ISBN: 9788205533523
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Eindstation Auschwitz
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8162379
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Eddy de Wind (1916–1987) var nederlandsk psykiater. Han ble sendt til Auschwitz under krigen sammen med sin kone Friedel. Begge overlevde og levde sammen noen år etter frigjøringen før de gikk til hver til sitt. Eddy de Wind giftet seg på nytt, og det er sønnen fra dette ekteskapet, Melcher de Wind, som har gjort verden oppmerksom på sin fars historie, nedskrevet mens han var fanget i leiren.

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Samtidig – og det er bokens styrke – er han rå og direkte. Han har djevelskapen rett innpå – han har sett venner og nære bli pint og drept, og han har legens analytiske blikk på mishandlingen av kvinner med nærgående beskrivelser av 'eksperimentene' og alle sykdommene og plagene fangene ble utsatt for.»

, VG Terningkast 5

«'Endestasjon Auschwitz' er en skjult bokskatt (...) Denne øyenvitneskildringen fortjener mange lesere. Man får lyst til å lese den om igjen, og den gir deg lyst til å lese og lære enda mer om krigen.»

, Aftenposten