Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Endestasjon Auschwitz

min historie fra innsiden av leiren

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

Unik utgivelse - skrevet i leiren av en som overlevde Auschwitz under andre verdenskrig.

En bok som for lengst var glemt, er dukket opp igjen 75 år etter frigjøringen. Den sjeldne bokskatten forteller historien fra innsiden av Auschwitz, en unik fortelling av en av de svært få som overlevde.

Les mer

305,-

349,- Spar: 44,-

Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 296,-

Unik øyenvitneskildring

Eddy de Wind er den eneste som har skrevet om sine opplevelser i Auschwitz mens han satt der. Han beskriver fangelivet, samholdet og nazistenes kyniske virksomhet. I skjul skriblet han ned historien sin i en slitt kladdebok han hadde funnet i fangeleiren. Hvis han måtte dø, skulle i hvert fall fortellingen kunne leve videre, vitnesbyrdet om hva som forgikk bak konsentrasjonsleirenes høye gjerder.

Øyenvitnet som overlevde
Av sikkerhetshensyn endret han navnene i historien. I leiren var hver dag, hver time, en kamp for å overleve. Hans, som han kaller seg i boka, visste alt om den hårfine balansegangen mellom liv og død, og han var ved et under fortsatt blant de levende. Ville han oppleve frihet igjen? Ville han noen gang kunne vende hjem? Ville han få fortalt sin historie?

75 år etter frigjøringen gir det unike manuskriptet oss et unikt innblikk i hvordan livet på innsiden av Auschwitz var. Øyenvitnet vårt er jøde. Derfor var han å anse som dødsdømt i utgangspunktet. Utrolig nok klarte han å unnslippe den sikre død i utryddelsesleiren.

«'Endestasjon Auschwitz' er den eneste boka som er skrevet i utryddelsesleiren. Den har universell verdi og er i klasse med Anne Franks dagbok.»

Flemming Østergaard, Jyllandsposten

Tilfeldighetens spill
I boka heter han Hans, men i virkeligheten var han Eddy de Wind fra Nederland. Han var psykiater, men nyttiggjorde seg som lege i leiren. Gang på gang spilte tilfeldighetene på lag med ham slik at han unngikk å bli en del av den forferdelige dødsstatistikken. Dermed kunne han fortelle sin sjeldne historie til oss, en historie det aldri var meningen at vi skulle få lese. Det var en av drivkreftene til fangene i leiren, å få fortalt hva som skjedde – at verden skulle få vite og aldri glemme.

Små øyeblikk av kjærlighet
Vi kommer tett på dagliglivet. Innimellom alt det grusomme er det øyeblikk med kjærlighet, humor og varme, og mellom fangene er medmenneskeligheten stor. Hans har noe å kjempe for. Han er nygift! Han og kona Liesel møtte hverandre og giftet seg i fangenskap. Kjærligheten, samholdet og lengselen gir dem kraft og mot, og holder livsgnisten oppe.

Det forelskede paret blir sendt til Auschwitz sammen, og selv om kvinner og menn blir holdt adskilt i leiren klarer ekteparet å holde litt kontakt.

«En liten bok med en stor historie om ondskap. 'Endestasjon Auschwitz' sitter i leseren, lenge.» 

Guri Hjeltnes, VG

I dr. Mengeles vold
Den beryktede legen Josef Mengele er med i boka under betegnelsen Lagerarzt (leirlegen), og selv han viser glimt av medmenneskelighet. Hans våger seg til dr. Mengele for å be om hjelp til kona da hun havner i en farlig situasjon. Underlig nok blir kona, som jobbet som sykepleier, hjulpet, og forfatteren mener det viser ondskapens sanne ansikt hos dr. Mengele – han kunne faktisk utvise medmenneskelighet, men valgte det umenneskelige.

En strime av håp
Da krigen går mot slutten, mister Hans og Liesel hverandre. Hun blir sendt på dødsmarsj, mens han klarer å gjemme seg unna i leiren. Utrolig nok skal de to få møtes igjen.

Endestasjon Auschwitz gir et nærgående og autentisk bilde av livet i konsentrasjonsleiren. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.

«Jeg har lært så mye av denne modige mannen. For meg er dette det ultimate Holocaust-vitnesbyrdet.»

Heather Morris, forfatter av Tatovøren i Auschwitz

 

Medlemsvurdering:
Gripende beretning fra innsiden i endestasjonen .Fin skildring av enkelt mennesker.Anbefales.

Ole Volehaugen

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
261
ISBN
9788205533523
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Originaltittel
Eindstation Auschwitz
Format
21 x 14 cm
Nr
8162379

Utdrag

Om forfatteren

Eddy de Wind (1916–1987) var nederlandsk psykiater. Han ble sendt til Auschwitz under krigen sammen med sin kone Friedel. Begge overlevde og levde sammen noen år etter frigjøringen før de gikk til hver til sitt. Eddy de Wind giftet seg på nytt, og det er sønnen fra dette ekteskapet, Melcher de Wind, som har gjort verden oppmerksom på sin fars historie, nedskrevet mens han var fanget i leiren.

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«'Endestasjon Auschwitz' av den nederlandske psykiater Eddy de Wind er dermed et bemerkelsesverdig dokument. Ja, mer enn det, boken er også et litterært verk, skrevet med harmdirrende realisme og poetisk prosa.»

Arne Dvergsdal, Dagbladet

«Samtidig – og det er bokens styrke – er han rå og direkte. Han har djevelskapen rett innpå – han har sett venner og nære bli pint og drept, og han har legens analytiske blikk på mishandlingen av kvinner med nærgående beskrivelser av 'eksperimentene' og alle sykdommene og plagene fangene ble utsatt for.»

Guri Hjeltnes, VG

«'Endestasjon Auschwitz' er en skjult bokskatt (...) Denne øyenvitneskildringen fortjener mange lesere. Man får lyst til å lese den om igjen, og den gir deg lyst til å lese og lære enda mer om krigen.»

Mari Grydeland, Aftenposten

Kunders vurdering

N
Natia Johannesen – 17.01.2021

– Levende dokumentar, hjertekjærende sannhet.

O
Ole Volehaugen – 22.07.2020

– Gripende beretning fra innsiden i endestasjonen .Fin skildring av enkelt mennesker.Anbefales.

T
Tone Greffe – 23.06.2020

– En så gripende historie... jeg gråt og gråt... tenk at dette var virkelighet ... jeg gråter

H
Hilde Skjølaas – 23.06.2020

– Endestasjon Auschwitz

W
Warna Skarås – 23.06.2020

– Dette var en utrolig dårlig bok, dvs oversettelse. Eller mangel på sådan. Si meg, er det ingen som leser gjennom bøker som blir utgitt? "Halve" boka var jo på tysk. Jeg har da vitterlig kjøpt en bok som skulle vært oversatt til norsk? Dette var en bok jeg hadde gledet meg til å lese, men blir trolig årsaken til at jeg snart kommer til å melde meg ut bokklubben.

G
Gro Svendsen Wright – 23.06.2020

– Lettlest og avklarende. Enkelte beskrivelser av hendelser er direkte kvalmende. Boken fikk meg til å ønske å finne mer om hva som var årsaken til jødeforfølgelsene. Det ble avklart at fangene i Auschwitz var en stor variert gruppe av folk fra ulike land i Europa i tillegg til Russland. I tillegg til bøker om Hitler og andre verdenskrig så er denne boken en svært viktig kilde og bidrag til å forklare krigen. Veldig interessant også å lære hvordan tyskerne fikk fangeleiren til å fungere ved hjelp av splitt og hersk i fangehierarkiet i leiren. Eddy de Wind må ha hatt en voldsom indre styrke som klart å leve gjennom denne tiden. Det kan virke som om han ved hjelp av sin kompetanse som psykiater greide å leve seg inn i hvordan SS tenkte, slik at han kunne handle deretter. At han først gikk bort i 1987 gir en følelse av at denne historien ikke er så veldig lenge siden. Han levde tross alt da nynazismen oppsto igjen på 1980-tallet.

S
Sonja H Ellingsen – 27.05.2020

– Kjempebra bok

A
Anne Rød – 27.05.2020

– Endestasjon Auschwitz

D
David Steel – 26.05.2020

– Velskrevet, spennende og grusom lesning. *****

W
Wenche – 26.05.2020

– En vond skildring fra tysk konsentrasjonsleir, men med et underliggende håp og en livsvilje som gjør dypt inntrykk

P
Poul Vig Lund – 26.05.2020

– Lesverdig om hverdagen i Auschwitz.

N
Nemi – 26.05.2020

– Dokumentar og roman i ett

R
Rolf Vik – 26.05.2020

– Det gjør noe med en å lese denne boka.

H
Hilde Stærkebye Kolboholen – 26.05.2020

– Endestasjon Auswich

B
Bodil Bolstad – 26.05.2020

– Alltid tårefylte og grusomt, men nødvendig lesning.

J
Jon B. – 26.05.2020

– En skildring av livet i leiren med den underliggende uhyggen som dominerte uten å skildre for mye i detaljer. Mye av dette er kjent fra andre beretninger, men for yngre lesere vil det være en innføring i bestialiteten som hersket i disse leirene som nazistene opprettet for å renske samfunnet for jøder, sigøynere, homofile og andre uønskede individer. Den er godt skrevet og anbefales.

B
Bente Karstensen – 26.05.2020

– Bok

A
Arild Smestad – 26.05.2020

– Dyster men oppriktig og ærlig lesning om en historie alle bør kjenne til. Dette må ikke få gjenta seg.

A
Ann Helen – 17.05.2020

– Endestasjon Auschwitz

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 10.03.2020

– Nedbrutt og utmattet var nederlenderen Eddy de Wind nær ved å ta sitt eget liv da fangeoppholdet i Auschwitz gikk mot slutten. Men ordene fra en av hans medfanger «reddet» ham. «Du må holde deg i live for å kunne fortelle om dette, overbevise folk om at det er sant, slik at det aldri skjer igjen.» Boka ble hans prosjekt, og mens han fortsatt oppholdt seg i leiren, skrev han ned sine opplevelser fra livet der inne. Slik har 'Endestasjon Auschwitz' blitt en sterk, autentisk og personlig fortelling om livet til Eddy og kjærligheten til kona Friedel, som satt i en av nabobrakkene. Etter krigen ble boka utgitt på et nederlandsk forlag, men forlaget gikk konkurs, og boka forsvant inn i glemselen. Men nå, 75 år etter frigjøringen er dette historiske dokumentet tilgjengelig for oss alle, slik at det aldri skjer igjen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Endestasjon Auschwitz:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

League

Nina Borge
Innbundet 
288,- 329,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv