Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Freden

8. mai 1945

Den 8. mai 1945 kom Freden. Gjennom hendelser og øyenvitner fra hele landet gir denne boken liv til selveste fredsdagen på nytt. I hver fortelling får vi et lite innblikk i hvordan disse timene var. På mesterlig vis formidler Ulateig fortellinger om mennesker som ikke nødvendigvis hadde noen stor påvirkning på historien, men som alle ble en del av begivenhetenes gang. Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 - 10 dager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 381,-
Den 8. mai 1945 kom Freden. Gjennom hendelser og øyenvitner fra hele landet gir denne boken liv til selveste fredsdagen på nytt. I hver fortelling får vi et lite innblikk i hvordan disse timene var. På mesterlig vis formidler Ulateig fortellinger om mennesker som ikke nødvendigvis hadde noen stor påvirkning på historien, men som alle ble en del av begivenhetenes gang. Han følger også et utvalg nye og gamle makthavere gjennom dagen. Slik speiles forventningene og ekstasen, men også frykten som fantes i disse timene. 8. mai 1945 er den tynne halsen på et timeglass: Alle krigens sandkorn renner gjennom. For noen markerte ikke freden slutten på et mareritt, men begynnelsen på et nytt. Boken er basert på et omfattende forskningsarbeid. Mange historier fortelles for første gang. Egil Ulateig (født 1946) er en anerkjent sakprosaforfatter og journalist. Han arbeidet i mange år som frilansjournalist i konfliktområder rundt om i verden. Ulateig har skrevet en rekke reportasje- og dokumentarbøker om andre verdenskrig. Freden er hans tjuesjette utgivelse.

Detaljer

Forlag
Vigmostad Bjørke
Innbinding
Innbundet
Språk
Bokmål
Sider
263
ISBN
9788241911101
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
22 x 15 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

G
Gunnar Damm – 01.07.2016

– Journalist Egil Ulateig har etterhvert gjort seg bemerket som forfatter av utallige bøker om krigshistorien 1940-1945. Frigjøringen av Norge 7.-8. mai er, tro det eller ei, et underbeskrevet tema i den massive litteraturen om Norge under den andre verdenskrig. Betyr det at Ulateig leverer et viktig tilskudd til stammen av frigjøringslitteratur med denne boken? Dessverre er svaret nei. Denne boken byr på et slett, slurvet og forhastet arbeid, nok en gang belemret med Ulateigs dårlige sans for tilstrekkelige kildehenvisninger. Tilfeldige historier, en hel del løst og fast rasket sammen i et gedigent ustrukturert oppkok, er det inntrykket denne anmelderen sitter igjen med etter en grundig gjennomlesning av boken - fra perm til perm. Undertegnede lærte så godt som ingenting av å lese boken, og sitter unektelig tilbake med følelsen av å ha kastet bort tiden. Selv muligheten til å belyse nærmere hvordan tysk militært og sivilt personell opptrådte under disse frigjøringsdagene - og her ligger det mange oppsiktsvekkende fortellinger på vent - skuslet Ulateig bort. Det er i det hele tatt skuffende å konstatere at et seriøst forlag som Vigmostad Bjørke valgte å utgi et slikt tredjerangs arbeid, og mildt sagt forbløffende å se dem presentere Ulateig som en forfatter som på "mesterlig vis formidler" historien om frigjøringen. Vi ser også få spor av noen "omfattende forskningsarbeid." Personskjebner og enkelthendelser kan veves sammen til en større helhet og gi leseren en bedre forståelse av et bestemt tema. Det er en metode som kunne vært benyttet med rikt hell også i en fremstilling av den 8. mai 1945 i Norge. Men i denne boken mangler den røde tråden og det er lite eller ingenting her som er egnet til å gjøre oss klokere. Et forslag til vordende lesere må bli å heller å konsultere andre bøker om samme tema.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Freden:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv