Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Frida

min ukjente farmors krig

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke.»

Guri Hjeltnes, VG

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Les mer

179,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 179,-
«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte - så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» Guri Hjeltnes, VG (Terningkast 5)

Første gang Frida Grünfeld ble registrert i en politisak, var våren 1931. Hun var jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje - og hun var gravid.

Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908 og levde et omflakkende liv i Sentral-Europa. Hun fødte sønnen Berthold og satte ham bort da han var bare én uke gammel. Han kom senere til Norge som flyktning og ble en av våre mest kjente psykiatere.

Men hva skjedde videre med Frida? I denne boken drar barnebarnet Nina F. Grünfeld tilbake og leter etter farmoren sin. I avhør, rettsdokumenter og arkiver finner hun små spor og opplysninger, og hun ser hvordan nettet snører seg stadig tettere rundt henne. Myndighetene var ute etter slike som Frida. Så kom nazistene til makten.

Historien om Frida er en rystende fortelling om tilhørighet, savn og tap.

«Frida er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen - uten å ta seg for store friheter.» Ingunn Økland, Aftenposten

«Til tross for alt det som ikke lot seg finne ut, har Nina Grünfeld på mesterlig vis skildret en ung jødisk kvinnes omflakkende liv i et Sentral-Europa der både grenser, lojaliteter og normer var i oppløsning mellom krigene.» Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad (Terningkast 5)

Medlemsvurdering:
En utrolig gripende og sterk bok. Interessant, lærerik og spennende.

Birte

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788203266249
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke.»

Guri Hjeltnes, VG

«Et vakkert, til tider poetisk, språk ... levende og god sakprosa.»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«'Frida' er blitt en smertefull, nervepirrende og velkomponert bok. Grünfeld makter å skrive frem en historie som henger sammen – uten å ta seg for store friheter.»

Ingunn Økland, Aftenposten

«Det er sjelden, og svært verdifullt, at en såpass tilgjengelig bok gir innblikk i et slikt liv – man minnes på at også krisene oppleves radikalt annerledes for dem som befinner seg på utsiden av samfunnet.»

Nikolai Melamed Kleivan, Morgenbladet

Kunders vurdering

B
Birte – 19.10.2021

– En utrolig gripende og sterk bok. Interessant, lærerik og spennende.

R
Reidun – 25.08.2021

– Gripende bok Imponert over forfatterens research

Å
Åshild Ravlo – 30.06.2020

– Frida

R
Runhild Skjølaas, Redaktør – 17.06.2020

– Nina Grünfelds utrettelig søken etter sin farmors historie minner oss om hvor viktig tilhørighet og kjennskap til røttene våre er. Steg for steg følger vi den spennende jakten på nye spor og ledetråder for å finne Ninas farmor Frida. Hvorfor måtte hun overlate sin nyfødte sønn til andre? Er hun fortsatt i live et sted? Har de andre slektninger? Boka er fengslende lesning der vi deler barnebarnets håp, nederlag og nye funn som tegner fram bildet av Frida - på godt og vondt.

R
Raillmo – 28.05.2020

– interessant lesnad

T
Trine Lise Heilmann – 26.05.2020

– En sterk, viktig og tankevekkende bok.

N
Nini Raknes – 26.05.2020

– Sterk og viktig histore.

H
Harald K – 07.05.2020

– Lite var kjent om Frida Grünfeldóva før barnebarnet Nina satte i gang sine første spede undersøkelser i 1987. Etter at jernteppet falt for 30 år siden og arkivene i det gamle Øst-Europa etter hvert ble digitalisert, har letingen omsider gitt resultater. All ære til Nina Grünfeld for arbeidet, og takk for at hun deler sin familiehistorie med oss lesere.

G
Grete Leiros – 29.04.2020

– Boken var veldig interessant og god. Godt skrevet. Historien Holocost kom veldig godt fram. Et aber: trykksverteni boken var veldig variabel. Noen sider var tydelige. Mange sider hadde svært dårlig trykk. Nesten ikke leselig

M
Marit – 31.03.2020

– Dette er en beskrivelse om en prosess som nøster opp fortidens hemmeligheter og gir svar på hvorfor ting ble som de ble - ofte av tilfeldighet, men også av den enkeltes bevisste valg. Familiehistorier fra virkeligheten synes jeg langt overgår fiksjon, så også her. Denne boka er det beste av mange sjangre; biografi, spenningshistorie, historie... alt i ett! Veldig dyktig satt sammen i ett helstøpt verk. Og det beste er at det er sant, det er dokumentert - så du lærer noe samtidig!

w
wgc – 15.03.2020

– Nina Grünfelds bok om sin ukjente farmor, er en gripende historie om et savn, om å prøve å forstå, men også å hedre en sterk kvinne i en vanskelig og omveltende tid. Anbefales varmt.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Frida:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv