Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Grenselosene

«Velskrevet og viktig om deler av krigshistorien som ikke har fått det fokus de fortjener (...) Kofstad forteller godt og med et dempet engasjement som kler stoffet. Hun har penn god nok til å gi stoffet liv utover rent faktastoff.»

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. Les mer

199,-
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 169,-
Langs hele svenskegrensa bodde det nordmenn som under krigen loset flyktninger gjennom skog, over sjø og fjell, til tryggheten i Sverige. De var menn og kvinner, barn og ungdommer, omtrent tusen i alt. De meldte seg ikke til heltedåd. De var vanlige mennesker som bodde på strategiske steder og forstod at andres liv avhang av dem. Flyktningene var motstandsfolk, tyske desertører, jøder, russere, jugoslaver, polakker, syke, friske, unge, gamle eller gravide. Som grenselos kunne man aldri vite hva som ventet i løpet av turen, som ofte tok flere dager. Alltid med frykten for å bli oppdaget av grensepolitiet, av tyske soldater eller å bli infiltrert av falsk hjemmefront. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger over grensa. Nervepresset var enormt. Men der andre motstandsfolk ble helter etter krigen, ble losenes innsats hverken anerkjent eller husket.

Medlemsvurdering:
Ei god og spennende fortelling om de modige og selvoppofrende familiene som under krigen gjorde det de kunne for å hjelpe nordmenn og jøder som var på flukt fra tyskerne og gestapo.

Perdis E. Wikstrøm

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
268
ISBN
9788253042282
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
20 x 13 cm

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Velskrevet og viktig om deler av krigshistorien som ikke har fått det fokus de fortjener (...) Kofstad forteller godt og med et dempet engasjement som kler stoffet. Hun har penn god nok til å gi stoffet liv utover rent faktastoff.»

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen

Kunders vurdering

A
Anna Marie Goosen – 01.04.2020

– Grenselosene - fortjente denne boka - deres historier har i stor grad vært "gjemt", vi som er født etter krigen har hørt om at flyktningene fikk hjelp av grenseloser, men kun de mest profilerte aktørene. Noen historier er godt kjent, men mange er tydeligvis ikke det. Boka forteller godt og engasjerende om disse ukjente grenselosenes, kvinners, menns og barns, innsats og hvilke påkjenninger hele familier levde under i disse årene. De har vært gjemt lenge, men nå ikke glemt. En viktig bok som anbefales!

P
Perdis E. Wikstrøm – 13.11.2019

– Ei god og spennende fortelling om de modige og selvoppofrende familiene som under krigen gjorde det de kunne for å hjelpe nordmenn og jøder som var på flukt fra tyskerne og gestapo.

S
Svein Tverlia – 12.11.2019

– Etter at jeg har lest boken, er jeg meget skuffet. Ikke ett eneste kapittel om grenselosene fra nordnorge, selv de fleste losene var herfra. MAKKVERK

P
Perdis E. Wikstrøm – 16.10.2019

– Interessant og også spennende historie om de som nærmest satte livet sitt og familiens liv i fare ved å hjelpe og redde flyktninger fra et hærtatt Norge ved å lose dem over til friheten i det nøytrale Sverige under krigen. Lostrafikken foregikk også i Nord Norge og det var da ofte krigsfanger som hadde greid å rømme fra de grusomme fangeleirene som det var mange av. Dette har Ragnar Ulstein skrevet om i sine bøker Svensketrafikken

T
Trine Lise Heilmann – 15.10.2019

– Grenselosene

Oppdag mer

Bøker som ligner på Grenselosene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Øya

Victoria Hislop
Paperback 
199,-

Atlas

Lucinda Riley
Innbundet 
419,- 479,-
Rovhjerte
99,-

Rovhjerte

Ulrika Rolfsdotter
Paperback 
99,- 199,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv