– Guri Hjeltnes skriver i sin anmelding: "Dette har historikere vært varsomme med å gå inn i, nå gjør Michelet det med full tyngde. Det er på tide." Det sier "alt"!
Hva visste hjemmefronten?
«Et kraftig oppgjør med motstandsbevegelsen. Marte Michelets nye bok skildrer hvilke fatale konsekvenser norsk likegyldighet fikk for den jødiske befolkningen under andre verdenskrig. (...) Det er all grunn til å anta at 'Hva visste hjemmefronten?' kommer til å bli en av høstens mest diskuterte bøker. Det er rett og slett årets viktigste bok og anbefales på det sterkeste!»
Dagbladet
En rystende bok som kaster nytt lys over en sentral del av norsk krigshistorie.
Berlin, 1941. Høyt oppe i naziregimet er juristen Helmuth James von Moltke del av en tysk gruppe som aktivt motarbeider Hitler.
Les mer
Berlin, 1941. Høyt oppe i naziregimet er juristen Helmuth James von Moltke del av en tysk gruppe som aktivt motarbeider Hitler. Når han får informasjon om hvilken skjebne som venter jødene, setter han i gang et livsfarlig dobbeltspill.
Samtidig, i Norge, har den norske motstandsbevegelsen klart å bygge opp en slagkraftig organisasjon. Men hva får hjemmefronten egentlig vite om de kommende jødedeportasjonene fra Norge?
773 norske jøder ble sendt til de tyske dødsleirene. Den etablerte fortellingen har i alle år vært at aksjonen kom som lyn fra klar himmel og at hjemmefronten gjorde alt som sto i dens makt for å redde jødene. I «Hva visste hjemmefronten?» blir denne fortellingen for første gang kritisk undersøkt.
Detaljer
- Forlag
- Lydbokforlaget
- Språk
- Norsk Bokmål
- ISBN
- 9788242169488
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2018
- Priser
- Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2019
- Serie
-
Hva visste hjemmefronten
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Et kraftig oppgjør med motstandsbevegelsen. Marte Michelets nye bok skildrer hvilke fatale konsekvenser norsk likegyldighet fikk for den jødiske befolkningen under andre verdenskrig. (...) Det er all grunn til å anta at 'Hva visste hjemmefronten?' kommer til å bli en av høstens mest diskuterte bøker. Det er rett og slett årets viktigste bok og anbefales på det sterkeste!»
Marius Wulfsberg, Dagbladet
«Michelet viser detaljert at både lederne i motstandsarbeidet hjemme, eksilregjeringen i London og legasjonen i Stockholm visste at Hitler mente alvor da han sa at Europas jøder skulle utryddes. De norske lederne ute og hjemme fikk også klare advarsler om at jødene i Norge skulle arresteres høsten 1942. (...) Michelet dokumenterer godt at meldingene kom frem, og at svært lite ble gjort. Hun mener at mange av dem som fikk advarslene, i ettertid har tåkelagt det hele. Slik skulle de slippe å svare på hvorfor ikke noe ble gjort.»
Gunnar Kagge, Aftenposten
«Det er en velskrevet bok, dreid nesten som en krim i noen partier, med en blanding av kloke refleksjoner, perfide slengere, bombastiske påstander og så igjen et skarpt analytisk blikk. Michelet har journalistiske grep under huden og trekker leseren med gjennom scener som gjerne åpner de 23 kapitlene.»
Guri Hjeltnes, VG
«Michelet virker totalt fryktløs. Ikke alle sakprosaforfattere hadde tatt belastningen med å skrive en slik bok. Hun stiller ikke bare en rekke krigshelter, med Gunnar Sønsteby, Tore Gjelsvik, Ragnar Ulstein og Arvid Brodersen i spissen - i et dårlig lys, også kjente historikere avkles troverdighet.»
Per E. Hem, Morgenbladet
«Marte Michelet skriver med brodd og driv, og analysene og sammenfatningene er briljante og nyanserende. (...) Med 'Hva visste hjemmefronten' har Michelet levert et korrigerende storverk som ved å analysere de vedtatte forestillingene om vår egen historie langt på vei knuser den patriotiske konsensusen som har vært førende for nasjonsbyggingen etter krigen.»
Mode Steinkjer, Dagsavisen
«Når boka er lest, er det vanskelig å konkludere med annet enn at forfatteren har røsket hardt i deler av det norske selvbildet.»
Leif Ekle, NRK Bok
«Michelet skriv med ein temperatur og intensitet som er ein Bragepris-vinnar verdig. Med eit imponerande mot utfordrar ho både respekterte krigsheltar og norske sjølvoppfatningar.»
Tom Hetland, Bergens Tidende
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Hva visste hjemmefronten?
– Hva visste Hjemmefronten