Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Hvis vi overlever

krigens sluttspill - og de menneskelige dramaene

Ingar Sletten Kolloen bringer oss tett på menneskene som levde under andre verdenskrig. Det er en viktig innsikt som må bringes videre også til neste generasjoner.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag
Bente

Skrevet av: Bente, Redaktør

«Den som glemmer historien, må leve den om igjen.»

Denne setningen er hentet fra en brakkevegg i Auschwitz. Og Ingar Sletten Kolloens bærende idé er nettopp å gi oss innsikt i det norske folks liv i disse dramatiske årene under andre verdenskrig. Med dette tredje og frittstående bindet, er «oppdraget» sluttført!

Giftpiller i skjørtekanten

Boka Hvis vi overlever handler om krigens siste 30 måneder. De allierte er på fremmarsj, tyskerne taper på flere fronter. Innad i motstandsbevegelsen har det vært borgerkrigstilstander. En del av lederne i bevegelsen mener motstanden skal bedrives uten kuler og krutt for å unngå tyskernes represalier, mens andre mener det må hardere skyts til. Da forsvarsledelsen i London gir klar beskjed om at man må forsvare seg, styrkes de mer aktivistiske lederne som Jens Chr. Hauge og Asbjørn Sunde. Vi kan lese om en kvinnelig fange på Grini, som er så medtatt etter tortur, at hun ber sin medfange om å sy giftpiller inn i skjørtefalden. Hun vil heller ta livet av seg enn å gjennomgå en ny runde med tortur. Det er hjerteskjærende å lese, selv så mange år etter.

Krigens drivkrefter

Hva er krigens drivkrefter? Hva tenker, planlegger og utfører Quisling for å tilfredsstille nazistene, og hva er strategien før hans syvende møte med Hitler? Roosevelt, Stalin og Churchill legger sine planer, der Norge er en viktig brikke. Hvordan foregikk diskusjonene mellom Trygve Lie og den amerikanske presidenten den 12. mars 1943? Kolloen skriver om ranet av jødenes verdier, og som i Simon Strangers bok Museum for mordere og redningsmenn får vi historien om det jødiske ekteparet som ble myrdet av sine «redningsmenn».

Kolloen gir oss historiene basert på et enormt skriftlig kildemateriale. Vi får være med på slagmarken, inn i møterommene, fengselscellene og hjemmene i denne siste delen av andre verdenskrig i Norge, som var så dramatisk.

Vi anbefaler

— Krigens siste 30 måneder ... vi får bli med på slagmarken, inn i møterommene, fengselscellene og hjemmene.

Bente Einan Eriksen

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
511
ISBN
9788205513839
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Format
23 x 15 cm
Nr
8220093
Serie
Under krigen 3

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hvis vi overlever:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv