Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Hvor ble det av alt sammen?

plyndringen av jødene i Norge

«Berit Reisels nye bok bringer så mye nytt om norske myndigheters neglisjering av jødene at den bør bli stående som en bauta i norsk etterkrigshistorie.»

Jan-Erik Smilden, Dagbladet

Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hvor ble det av alt sammen? er en beretning fra innsiden av det norske holocaust-oppgjøret.

Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-

Fra innsiden av det norske holocaust-oppgjøret

Holocaust var også en historie om eiendeler, eiendom, økonomi. Samtidig med arrestasjonene av mannlige jøder i oktober 1942, beslagla politimenn landet rundt verdisaker i jødiske hjem: smykker, klokker, sølvtøy og kontanter. Hus og leiligheter, fabrikker og forretninger ble overdratt til fordel for staten. Etter deportasjonen ble eiendeler og innbo solgt på auksjon til naboer og andre interesserte. Da de overlevende jødene vendte hjem i 1945, var lite igjen av alt de hadde eid. For mange av de overlevende ble kampen mot byråkrati, trenering og mistenkeliggjøring i erstatningsprosessen en ny traumatisk erfaring.

«Hvor ble det av alt sammen? viser at fordommene mot jødene var utbredte, også så sent som på 1990-tallet.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

I 1996 nedsatte staten et utvalg for å se på spørsmålet på ny. Da Skarpnesutvalgets innstilling forelå året etter, var flertallets konklusjon klar: Alle nordmenn hadde måttet lide tap under krigen, erstatningsprosessen hadde vært «god og grundig». Blant flertallet var flere prominente historikere og jurister. To av utvalgets medlemmer, Berit Reisel og Bjarte Bruland, så annerledes på det: Plyndringen av de norske jødene måtte ses i sammenheng med nazistenes forsøk på å utrydde den jødiske befolkningen i Norge. Hva som faktisk hadde skjedd med de norske jødene og deres eiendeler måtte kartlegges på ny. Mindretallets innfallsvinkel førte til en annen konklusjon. Utvalget ble splittet. Da Stortinget sommeren 1998 vedtok å gi jødene i Norge 450 millioner kroner i erstatning, var det mindretallets innstilling som ble lagt til grunn.

«En sjokkerende påminnelse om forsøket på å tilintetgjøre både jødene og sporene etter dem – og det norske samfunnets manglende forståelse av sitt ansvar for det.»

Erling Rimehaug, Vårt Land

I ettertid utgjør Skarpnesutvalget et viktig vendepunkt i den norske etterkrigshistorien. Nå fortelles for første gang denne dramatiske historien innenfra. Hvor ble det av alt sammen? er en oppsiktsvekkende beretning om politisk spill og dragkamp, om fordommer og motvilje både i byråkratiet og fagmiljøene – og om et lite mindretall som klarte å snu en tung, prestisjeladet prosess. Samtidig er det en personlig historie om den jødiske minoritetens erfaringer – om dem som mistet sine nærmeste og ble fratatt alt de eide, om opplevelsen av å stå utenfor fellesskapet, om den langsomme og tilsynelatende håpløse kampen for å vinne tilbake noe av alt det som en gang var deres, og kanskje enda viktigere: det norske samfunnets offentlige erkjennelse av at det som hadde rammet de norske jødene – som individer, som familier og som fellesskap – var et folkemord midt iblant oss.

 

Detaljer

Forlag
Press
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
358
ISBN
9788232803712
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
22 x 15 cm
Nr
8181144

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Berit Reisels nye bok bringer så mye nytt om norske myndigheters neglisjering av jødene at den bør bli stående som en bauta i norsk etterkrigshistorie.»

Jan-Erik Smilden, Dagbladet

«... et nytt og viktig bidrag til historien om det norske holocaust. (...) Hvor ble det av alt sammen? gir et sjokkerende innblikk i mange nordmenns syn på jødene på 1990-tallet. Mye er rystende lesning.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

«En sjokkerende påminnelse om forsøket på å tilintetgjøre både jødene og sporene etter dem – og det norske samfunnets manglende forståelse av sitt ansvar for det. [B]åde rystende og lærerikt. Fortsatt trenger vi å bli minnet om det som skjedde.»

Erling Rimehaug, Vårt Land

«Berit Reisels dokumentarbok er et sylskarpt oppgjør med norske myndigheters holdning til jødene etter krigen.»

Sindre Hovdenakk, VG

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hvor ble det av alt sammen?:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Sviket

Harry Rødner
Innbundet 
362,- 398,-
 
Bibelen
Ny!

Bibelen

Kjell Arild Pollestad
Innbundet 
655,- 749,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv