Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Kampen om Narvik

62 desperate dager

«Asbjørn Jaklin har blitt vår tids viktigste formidler av Nord-Norges verdenskrig.»

Lars West Johnsen, Dagsavisen

Hele historien om Hitlers første nederlag i andre verdenskrig - fortalt dag for dag.
Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig. Kampene fra 9. april til 10. juni 1940 var et internasjonalt felttog av voldsomme dimensjoner, som skulle få vidtrekkende konsekvenser for krigens utvikling. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 194,-
Hele historien om Hitlers første nederlag i andre verdenskrig - fortalt dag for dag.
Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i andre verdenskrig. Kampene fra 9. april til 10. juni 1940 var et internasjonalt felttog av voldsomme dimensjoner, som skulle få vidtrekkende konsekvenser for krigens utvikling.

Etter 62 desperate dager med innbitte kamper og store tap både blant militære og sivile ble Nord-Norge oppgitt uten at de tyske styrkene hadde blitt tvunget til kapitulasjon. Staute norske offiserer gråt de de innså at tapene og blodslitet hadde vært forgjeves.

I Kampen om Narvik forteller Asbjørn Jaklin historien dag for dag. Ved hjelp av et enormt innsamlet materiale bestående av dagbøker, brev og rapporter kommer han tett på enkeltpersoner på begge sider og bringer samtidig det historiske overblikket. Boken inneholder tidslinjer og kart som viser kamphandlingene. Kampen om Narvik er en stor leseropplevelse for alle historieinteresserte.

«Et enestående arbeid» Margoth Hovda-Lien, Nordlys

«... en leseopplevelse .. Nok en gang har Asbjørn Jaklin lykkes i å skape en fortelling om en landsdels historie som gir ny innsikt.» Sven-Erik Grieg-Smith, Norges Forsvar

«Asbjørn Jaklin har blitt vår tids viktigste formidler av Nord-Norges verdenskrig.»
Lars West Johnsen, Dagsavisen

Medlemsvurdering:
Våre 2 nord norske forfattere Asbjørn Jaklin og Alf R. Jacobsen skriver krigshistorie på en engasjerende og god måte. Begge har skrevet om Narvik og de utfyller hverandre. Jackobsen har det store overblikket over vanlige mennerskers skjebne og det Større krigshistoriske og politiske bildet i salget om Narvik. Jaklin er igjen bedre når det gjelder menneskeskjebner i slaget om Narvik. Som reserveoffiser er jeg opptatt av å finne ut om store hendelser både hjemme i Norge og Den øvrige verden, og hvordan dette påvirker mennesker. Både Jacobsen og Jacklin er minst på høyde med Antony Beevor som jeg har lest mye av. Men når du skriver på norsk har du et problem med å nå frem til resten av verden med mindre bøkene blir oversatt til engelsk. Beevor når ut til flere fordi han skriver på engelsk. Han har imidlertid en stor feil. Han er en dyktig historiker, men er også tidligere yrkesoffiserer utdannet ved den engelske krigsskolen i Sandhurst. Det er ikke utdannelsen og yrkesprofesjon i seg selv, men med en slik bakgrunn kan en bli for opphengt i militære detaljer og glemme det rent menneskelige. Noen av hans bøker er veldig preget av dette og er på grensen til å være kjedelig, men så er han på høyden igjen. Arnhem, kampen om broene er etter min mening hans beste, og ambefales på det sterkeste. I forbindelse med lanseringen av denne boken var han i Oslo nå i høst. Han ble spurt om Narvik kanskje kunne være neste evne for en ny bok fra hans side. Til det svarte han at Narvik ikke var et så betydningsfullt slag at det var interessant nok for et internasjonalt publikum. Med fare for å være usaklig så synes jeg det smaker av historieløshet, men dette er ikke noe nytt. Det er bare å nevne Frankrike og Polen og engelskmenn som hadde et forhold til denne krigen. De er ikke enig med han. Så kom han med en annen hentydning. Filmer og TV serier fra gode bøker advarte han sterkt mot, de ha aldri et riktig bilde av det som sto i bøkene, og at de ville være påvirket av det postlisterære samfunnet vi nå lever i. Det kan han ha noe rett i, men en film/ TV serie kan ikke være helt lik en bok. Det er forskjellige formater, og det er helt vanlig at en i film og Tv serier bruker andre virkemidler for å få frem budskapet. Er film og TV serier av god kvalitet så ser jeg ikke noen problemer med dette. Er det regelrett slurvearbeid og store fravik fra den opprinnelige historien fungerer dette veldig dårlig. Et skrekk eksempel på dette er historien om Tungvannet og sprening av fabrikken på norsk Hydros anlegg på Rukan. Den norske filmen fra 1948 er god og tro mot boken. I 1965 skulle selvfølgelig Holllywood lage sin egen historie av dette, og det ble en helt annen historie. Bare navnet på filmen er nok til å sljønne dette. Hereoes of Telemark. Gode filmer, TV serieier og bøker utfyller hverandre. Jacklin og Jacobsens bøker trenger en god oversettelse til engelsk og selvfølgelig andre europeiske språk. Og TV serier og film om Narvik må gjerne komme.

Jarle Aas

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
447
ISBN
9788205530690
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Serie
Gyldendal pocket

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Asbjørn Jaklin har blitt vår tids viktigste formidler av Nord-Norges verdenskrig.»

Lars West Johnsen, Dagsavisen

«Alle i Nord- Norge som har familie og kjente som deltok i krigen, vil ha interesse av å lese boka. Boka er så godt skrevet at det er lett å lese de 450 sidene. Jeg lærte enormt mye om krigen, og jeg anbefaler den på det varmeste til alle voksne lesere.»

Margoth Hovda-Lien, Nordlys

« ... en leseopplevelse .. Nok en gang har Asbjørn Jaklin lykkes i å skape en fortelling om en landsdels historie som gir ny innsikt.»

Sven-Erik Grieg-Smith, Norges Forsvar

Kunders vurdering

J
Jarle Aas – 06.11.2018

– Våre 2 nord norske forfattere Asbjørn Jaklin og Alf R. Jacobsen skriver krigshistorie på en engasjerende og god måte. Begge har skrevet om Narvik og de utfyller hverandre. Jackobsen har det store overblikket over vanlige mennerskers skjebne og det Større krigshistoriske og politiske bildet i salget om Narvik. Jaklin er igjen bedre når det gjelder menneskeskjebner i slaget om Narvik. Som reserveoffiser er jeg opptatt av å finne ut om store hendelser både hjemme i Norge og Den øvrige verden, og hvordan dette påvirker mennesker. Både Jacobsen og Jacklin er minst på høyde med Antony Beevor som jeg har lest mye av. Men når du skriver på norsk har du et problem med å nå frem til resten av verden med mindre bøkene blir oversatt til engelsk. Beevor når ut til flere fordi han skriver på engelsk. Han har imidlertid en stor feil. Han er en dyktig historiker, men er også tidligere yrkesoffiserer utdannet ved den engelske krigsskolen i Sandhurst. Det er ikke utdannelsen og yrkesprofesjon i seg selv, men med en slik bakgrunn kan en bli for opphengt i militære detaljer og glemme det rent menneskelige. Noen av hans bøker er veldig preget av dette og er på grensen til å være kjedelig, men så er han på høyden igjen. Arnhem, kampen om broene er etter min mening hans beste, og ambefales på det sterkeste. I forbindelse med lanseringen av denne boken var han i Oslo nå i høst. Han ble spurt om Narvik kanskje kunne være neste evne for en ny bok fra hans side. Til det svarte han at Narvik ikke var et så betydningsfullt slag at det var interessant nok for et internasjonalt publikum. Med fare for å være usaklig så synes jeg det smaker av historieløshet, men dette er ikke noe nytt. Det er bare å nevne Frankrike og Polen og engelskmenn som hadde et forhold til denne krigen. De er ikke enig med han. Så kom han med en annen hentydning. Filmer og TV serier fra gode bøker advarte han sterkt mot, de ha aldri et riktig bilde av det som sto i bøkene, og at de ville være påvirket av det postlisterære samfunnet vi nå lever i. Det kan han ha noe rett i, men en film/ TV serie kan ikke være helt lik en bok. Det er forskjellige formater, og det er helt vanlig at en i film og Tv serier bruker andre virkemidler for å få frem budskapet. Er film og TV serier av god kvalitet så ser jeg ikke noen problemer med dette. Er det regelrett slurvearbeid og store fravik fra den opprinnelige historien fungerer dette veldig dårlig. Et skrekk eksempel på dette er historien om Tungvannet og sprening av fabrikken på norsk Hydros anlegg på Rukan. Den norske filmen fra 1948 er god og tro mot boken. I 1965 skulle selvfølgelig Holllywood lage sin egen historie av dette, og det ble en helt annen historie. Bare navnet på filmen er nok til å sljønne dette. Hereoes of Telemark. Gode filmer, TV serieier og bøker utfyller hverandre. Jacklin og Jacobsens bøker trenger en god oversettelse til engelsk og selvfølgelig andre europeiske språk. Og TV serier og film om Narvik må gjerne komme.

A
Anne-Grete Olaussen – 25.10.2018

– Endelig kom den - fortellingen som tar for seg kampene om Narvik, dag for dag, fram til kapitulasjonen. Krigen i Nord-Norge er lite kjent, krigshistorien har stort sett vært konsentrert til områdene sør for Trøndelag. Dette er en viktig bok og gir et godt innblikk i dramatikken som utspant seg i Narvik.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kampen om Narvik:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv