Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Kort opphold på veien fra Auschwitz

I denne helt spesielle boken forteller den svenske forfatteren og journalisten Göran Rosenberg historien om sine foreldre, om hvordan de kom til Sverige fra Polen etter andre verdenskrig, som overlevende etter nazistenes utryddelsesleirer. Les mer

149,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 149,-
I denne helt spesielle boken forteller den svenske forfatteren og journalisten Göran Rosenberg historien om sine foreldre, om hvordan de kom til Sverige fra Polen etter andre verdenskrig, som overlevende etter nazistenes utryddelsesleirer. Om hvordan de forsøkte å skape seg et nytt liv, om faren, som aldri klarte å kvitte seg med sine indre demoner, og som tok sitt eget liv mens barna ennå var små. Göran Rosenberg er en kunnskapsrik og engasjerende forfatter, som evner å løfte et personlig stoff opp på et allment nivå, i en fortelling som reflekterer over både de store og små sammenhenger våre live skapes gjennom.Teksten er en usentimental beretning, stilet fra en sønn til en far, der sønnen i ettertid, skritt for skritt, forsøker å spore opp farens lange vei til Södertälje en sensommerdag i 1947. Men like mye som forfatteren søker å rekonstruere de faktiske begivenheter, tegner han et bilde av den mentale reisen faren har foretatt, det nye landskapet han prøvde å finne seg til rette i. Dette er også en bok om Sverige anno 1950-tallet, det fremskrittsoptimistiske sosialdemokratiets tid, der felleskapet og individet skulle gå opp i en høyere enhet. Inn i dette klimaet ble forfatteren født, og gjorde det til sitt naturlige utgangspunkt. Faren klarte aldri å gjøre dette til sitt, finne seg til rette, begynne på nytt, og boken handler i stor grad om nettopp det, om de helt basale ting i tilværelsen; om hva det vil si å være hjemmehørende i verden og i samfunnet. For David Rosenberg ble livet i Sverige bare et kort opphold på veien fra Auschwitz.

Medlemsvurdering:
Alle vet hvordan man kom til Auschwitz, skriver forfatteren Göran Rosenberg i denne boka, dette er et forsøk på å dokumentere veien fra Auschwitz til livet etterpå. Det skal vise seg ikke å være så enkelt, verken å skape seg en ny tilværelse i Sverige eller å dokumentere farens reise, en reise som ikke er fullført idet han ankommer Sverige, men som varer livet ut. Hvordan strever faren med å etablere seg på nytt? Hvor gikk Veien (med stor forbokstav) ut av Auschwitz, hvordan artet Oppholdet den første tida i det nye landet seg, hva er Prosjektet og hvordan knytter foreldrene seg til Stedet? Hvordan lever man videre i et nytt språk og en ny kultur med få andre man kan identifisere seg med, når gamlelandet er forandret til det ugjenkjennelige og er umulig å vende tilbake til? Skyggene følger faren resten av livet. Södertälje i Sverige blir med forfatterens ord: "For meg et sted med alle horisonter åpne. For deg et sted med alle horisonter stengt. For deg et kort opphold på veien fra Auschwitz." Et uhyre sterkt farsportrett, plettfritt oversatt av Håvard Syvertsen.

Harald K

Detaljer

Forlag
Press
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788275475709
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2012
Originaltittel
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Priser
Augustprisen. Skjønnlitteratur 2012

Les utdrag

Åpne utdrag her

Kunders vurdering

H
Harald K – 01.09.2020

– Alle vet hvordan man kom til Auschwitz, skriver forfatteren Göran Rosenberg i denne boka, dette er et forsøk på å dokumentere veien fra Auschwitz til livet etterpå. Det skal vise seg ikke å være så enkelt, verken å skape seg en ny tilværelse i Sverige eller å dokumentere farens reise, en reise som ikke er fullført idet han ankommer Sverige, men som varer livet ut. Hvordan strever faren med å etablere seg på nytt? Hvor gikk Veien (med stor forbokstav) ut av Auschwitz, hvordan artet Oppholdet den første tida i det nye landet seg, hva er Prosjektet og hvordan knytter foreldrene seg til Stedet? Hvordan lever man videre i et nytt språk og en ny kultur med få andre man kan identifisere seg med, når gamlelandet er forandret til det ugjenkjennelige og er umulig å vende tilbake til? Skyggene følger faren resten av livet. Södertälje i Sverige blir med forfatterens ord: "For meg et sted med alle horisonter åpne. For deg et sted med alle horisonter stengt. For deg et kort opphold på veien fra Auschwitz." Et uhyre sterkt farsportrett, plettfritt oversatt av Håvard Syvertsen.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Kort opphold på veien fra Auschwitz:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv