Handle for 499,- og få med Nissegutt gratis!
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Krigsseilere

en fortelling om glemte helter

"Men ingen har tidligere, som Vegard Sæther, gitt en samlet fremstilling av virkelighetens skogsmatroser."

VG

På 1930-tallet bryter 17 unge gutter opp fra en norsk skogbygd for å bli sjømenn i handelsflåten. Når verdenskrigen bryter ut i 1939, mønstrer mange på allierte skip. De blir krigsseilere, noe de skal komme til å betale en høy pris for, med tapte ungdomsår, falne kamerater, fysiske og psykiske skader. Les mer

149,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 149,-
På 1930-tallet bryter 17 unge gutter opp fra en norsk skogbygd for å bli sjømenn i handelsflåten. Når verdenskrigen bryter ut i 1939, mønstrer mange på allierte skip. De blir krigsseilere, noe de skal komme til å betale en høy pris for, med tapte ungdomsår, falne kamerater, fysiske og psykiske skader.Skogsmatrosenes erfaringer er på mange måter representative for krigsseilernes historie. Noen er vitner til sjøslag mellom tysk og britiske skip, flere opplever torpederinger under konvoifarten som brakte viktige forsyninger til de alliertes krigføring. To er med på «Kvarstadbåtene» som forlater Gøteborg i 1942; den ene havner i tysk krigsfangenskap, den andre innrulleres i marinen, gjør tjeneste som «gunner» og deltar i de alliertes invasjon.

Sæther bygger på et bredt kildemateriale. Krigsopplevelsene skildres mot bakteppet av verdenskrigen som raser. Og det settes søkelys på den uverdige behandlingen etter 1945, en manglende forståelse for krigsseilernes traumatiserende opplevelser. Historikere har kalt deres innsats for Norges største bidrag til den allierte seieren.

Medlemsvurdering:
Mens John Michelets bøker om krigsseilerne i skjønn litterær form var gode bøker, men denne boken er også et godt bidrag til hva krigsseilerne opplevde og anbefales. Det setter etterkrigs politikerne og jurister fra denne tiden enda mer i skammekroken.

Jarle Aas

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788202425388
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2013

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

"Men ingen har tidligere, som Vegard Sæther, gitt en samlet fremstilling av virkelighetens skogsmatroser."

Guri Hjeltnes, VG

"For yngre lesere vil mye av stoffet i denne boken være nytt.Vi eldre vil bli minnet om ting vi har glemt, eller bli «beriket» med nye sjokkerende detaljer."

Einar Kringlen, Tidsskrift for den norske legeforening

"Den tekstlige framstillingen til Sæther er solid, og kildereferansene er presise og utfyllende. Et omfattende bildemateriale supplerer den tekstlige presentasjonen av sjømennenes hverdag om bord."

Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

Kunders vurdering

J
Jarle Aas – 28.05.2019

– Mens John Michelets bøker om krigsseilerne i skjønn litterær form var gode bøker, men denne boken er også et godt bidrag til hva krigsseilerne opplevde og anbefales. Det setter etterkrigs politikerne og jurister fra denne tiden enda mer i skammekroken.

O
Ottar – 25.11.2016

– Forteller om hvilket helvete krigsseilerene gjennomgikk, både under - og etter krigen! Bånn i bøtta av norske politikere.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Krigsseilere:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv