Gigantsalget er utvidet: inntil 80% rabatt
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Leksikon om lys og mørke

roman

«Simon Stranger har latt seg inspirere til å skrive den beste romanen om arrestasjonen av norske jøder under krigen siden Steinar Lødings «Erindringens tre» (1992). Både fortellingen om Rinnan i utvalgte episoder og om familien Komissar, særlig Ellens økende fortvilelse over å bo i Bandeklosteret, er fortalt i et språk som gløder og spraker og gjør denne historien uhyggelig medrivende.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Fulltreffer om smerte og tilgivelse.» Fredrik Wandrup, Dagbladet (terningkast 6)

Vinner av Bokhandlerprisen 2018!

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Les mer

169,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 169,-
«Fulltreffer om smerte og tilgivelse.» Fredrik Wandrup, Dagbladet (terningkast 6)

Vinner av Bokhandlerprisen 2018!

Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.

I denne storslåtte og ambisiøse romanen setter Simon Stranger sammen brikker som spenner over et århundre og berører de vakreste og vondeste sidene ved menneskelivet.

«Mesterlig og grufullt ...» Stein Roll, Adresseavisen (terningkast 6)

«Simon Stranger har skrevet drivende og vakkert om noe som er grusomt. Vi må aldri glemme.» Anders Neraal, BOK365 (terningkast 6)

«Oppsiktsvekkende vellykket (...) et helstøpt litterært verk.» Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 5)

«Sterk roman der en snublestein leder til en familiehistorie hvor Henry Oliver Rinnan står sentralt.» Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Simon Stranger har skrevet en medrivende og leken dokuroman om krysningspunktene mellom familiehistorien og krigshistorien. Måtte denne boka få mange, og ikke minst unge, lesere!» Janneken Øverland, Klassekampen

Medlemsvurdering:
Genialt skrevet etter alfabetet. Godt det var fine historier innimellom grufullhetene.

Kirsti Hegna

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788203364105
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2018
Priser
Riksmålsforbundets litteraturpris 2018

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Simon Stranger har latt seg inspirere til å skrive den beste romanen om arrestasjonen av norske jøder under krigen siden Steinar Lødings «Erindringens tre» (1992). Både fortellingen om Rinnan i utvalgte episoder og om familien Komissar, særlig Ellens økende fortvilelse over å bo i Bandeklosteret, er fortalt i et språk som gløder og spraker og gjør denne historien uhyggelig medrivende.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

«Mesterlig og grufullt»

Stein Roll, Adresseavisen

«Simon Stranger har skrevet drivende og vakkert om noe som er grusomt. Vi må aldri glemme.»

Anders Neraal, BOK365

«Oppsiktsvekkende vellykket!»

Sindre Hovdenakk, VG

Kunders vurdering

R
Runars – 06.09.2023

– Denne boka har av uforståelige årsaker fått svært god mottakelse. Det må skyldes alvoret i tematikken. Boka byr på en grunn forståelse av et komplekst emne og passer best for ungdom.

J
Janicke – 04.03.2020

– Spennende og viktig historie!

K
Kirsti Hegna – 20.08.2019

– Genialt skrevet etter alfabetet. Godt det var fine historier innimellom grufullhetene.

H
Hilde – 05.08.2019

– Leksikon om lys og mørke

B
Bente.R. Hornæs – 25.07.2019

– Simon Stranger, Leksikon om lys og varme

L
Lena – 18.07.2019

– Dette er virkelig verdt å lese. Som trønder kjente jeg veldig lite til både Henry Rinnan og jøďenes historie i Trondheim. Boka gav både innsikt, engasjement,satte følelsene i sving og vil være med meg lenge.

H
Hilde Rinnan Broteng – 02.04.2019

– Verdt å lese

R
Rakel – 07.03.2019

– Ei helt fantastisk bok som burde være pensum på alle videregående skoler.

L
Lindy Vilnes – 05.03.2019

– God og viktig bok

B
Bodil Søvde – 05.03.2019

– Historisk veldig interessant og fengende fremstilt. Litt "rotete" med anvisninger til alfabetet. Ikke alltid like enkelt å følge forfatterens assosiasjoner til den aktuelle bokstaven.

S
Siri Anette Berge Syvaldsen – 05.02.2019

– Kontrasten mellom lys og mørke blir så levende gjennom personene i romanen. Leksikonet gir teksten noe ekstra. Særlig skildringen av Rinnan åpner for mange sider ved menneskets valg av lys eller mørke.

A
Anne Hilde Årseth – 05.02.2019

– En sterk historie fra vårt eget land, sjokkerende, brutal og voldsom. Interessant historisk og fint beskrevet. Romanen blir sittende i hjertet ..lenge <3.

M
May Ruth Kaardahl – 05.02.2019

– Forfatteren skriver fenomenalt, og blander en del av den mørke historien vår inn i den skjønnlitterære romanen på en utmerket måte. Godt språk og spennende handling. Boka var vanskelig å legge fra seg.

G
Gunn Karlsen – 05.02.2019

– God

L
Leksikon om lys og mørke – 05.02.2019

– Veldig bra bok

C
Cathrine Rom – 09.01.2019

– Leksikon om lys og mørke

E
Elin Lindberg – 09.01.2019

– God roman - vanskelig å legge fra seg! Nytt perspektiv på historien!

T
Torbjørn B. – 22.11.2018

– Sterk og gripende bok. Originalt oppbygd og meget gode og sterke skildringer av jødefamilien man følger og ikke minst av en av norgeshistoriens mest forhatte menn, Henry Rinnan. Egentlig glemte jeg å avbestille boka, men angrer ikke på at jeg beholdt og leste den. :)

L
Lill Fanny Sæther – 02.10.2018

– Veldig bra. Vanskelig å legge fra seg!

B
Birte – 02.10.2018

– En gripende bok! Anbefales.

J
Jarle Aas – 02.10.2018

– En rystende skildring om Rinnan og det han sto for, og som han senere ble dømt til døden for. Også noe som ikke har kommet så klart frem før. Mobbing og mindreverdighetskomplekser kan føre til at en blir drapsmann,terrorist om mulighetene byr seg. Imidlertid er forsøket på å forestille seg hva Rinnan sa og tenkte ikke like vellykket.

E
Elisa Granly – 28.09.2018

– Denne boka er gripende og rystende. Gripende fordi en kommer så nært inn på noen av de jødiske ofrene for krigen. Gripende fordi den formidler hvor rå, brutal og ødeleggende menneskelig ondskap kan være når den får flomme fritt. Formen er spennende og passer godt til budskapet som formidles; selvbiografi, leksikon og roman i ett. Ikke minst er boka tidsaktuell nå som nazistene igjen marsjerer i gatene. Det er som å gå i en tett og mørk skog der lyset slipper inn i små glimt. La oss tro på at lyset er sterkest!

L
Leif Aalvik – 24.09.2018

– Leksikon om lys og mørke

T
Tine Bang – 17.09.2018

– Fantastisk god tolking/beskrivelser av Rinnans tanker og følelser og hva som driver han til å bli nasistenes håndtlanger. Burde vært lest i skolene, mobbing og utenforskap er en del av årasken til at han ble som han ble. Det er også en utrolig god beskrivelse av jødnes hverdag, og hvordan forfølgelsen kryper inn i hverdagene. En del av det mest groteske beskrivelsene måtte jeg hoppe over.....Leksikon om lys og mørke...det var nok mest om mørket.

A
Aud G Lægreid – 14.09.2018

– Etter å ha lest denne boken skjønner jeg mer om hvorfor enkelte mennesker blir forandret når de får makt. Var litt skremmende. Fra å være en som ikke betydde noe, får han anledning til å hevne seg.

R
Rikke Villa Bjørk – 13.09.2018

– Burde være pensum på alle vgs. skoler, i tillegg til at ALLE voksne burde lese denne for å forstå mer om vår altfor nære fortid.

K
Kristina Karlgård – 13.09.2018

– Årets beste bok for meg som sikkert har lest 30-40 bøker så langt i år! Jeg gråt fra side tre og resten av helgen til siste side var fortært. Et vell av følelser, ikke bare sorg, men også sinne, vemod, frykt, frustrasjon og nysgjerrighet fylte hele meg. Boken har en god story, og er også fantastisk godt skrevet! Veldig glad for at jeg snublet over denne lille, gyldne steinen som er så fylt med klokskap, stolthet, kjærlighet, innsikt og kunnskap!

A
Anne Berit Brakstad – 13.09.2018

– En spennende og tankevekkende bok.

P
Paula Langseth – 12.09.2018

– Opplysende , men og fiktivt. Vanskelig å legge fra seg, må gjerne lese ei side til

J
J Uthaug – 12.09.2018

– Leksikon om lys og mørke

A
Anne Hege Veidal – 12.09.2018

– Fantastisk bok, til ettertanke. Dessverre fortsatt aktuelt tema. Godt språk, og elegante skifter mellom handlingen og tiden.

V
Venke Eriksen – 12.09.2018

– Veldig bra

N
Nuri Hoffmann – 11.09.2018

– Leksikon om lys og mørke

S
Silje – 11.09.2018

– En vakker og sterk bok! Rinnanbanden hadde jeg bare så vidt hørt om, og jeg er glad jeg sitter igjen med mer kunnskap etter å ha lest denne boken. Vi må ikke glemme!

K
Kristin Granli – 11.09.2018

– Sterk, vakker og poetisk bok om et vondt og viktig tema. Jeg tviler på at jeg kommer til å lese en bedre bok enn denne i 2018.

A
Anne Gramstad – 24.08.2018

– Ei bok alle bør lese. Trist og skremmande, men samtidig varm og vakker. Anbefalast!!!!

A
Aage Ertzeid – 17.07.2018

– Boken er først og fremst et rystende portrett av en av Norgeshistoriens verste forbrytere, Henry Oliver Rinnan. Samtidig som det veves inn historier om jødiske familier både i nåtid og fortid. Fascinerende og lettlest bok. Anbefales!

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 14.06.2018

– Den engelske oversettelsen på denne boka griper fatt i tanken bak snublesteinene som er plassert ut til minne om jøder som bodde i nærheten. Ifølge jødisk tradisjon er ikke en person borte før navnet hans sies, leses eller tenkes på for siste gang. Denne boka er en sterk historie om noen av disse navnene og hvordan etterkommerne deres lever videre på tross av all ondskapen de i sin tid ble utsatt for.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Leksikon om lys og mørke:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv