Knallhelg: -25 % med kode BADE25
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Leningrad

tragedien om en by under beleiring, 1941-44

Anslagsvis 750.000 mennesker døde under Hitlers beleiring av Leningrad, de fleste av sult. Det er historiens verste blokade av en by. Leningrad er rystende lesning og glitrende historieformidling. Les mer

149,-
E-bok
Ikke i salg

Leningrad har fått merkelig lite plass i vår vestlige historie om andre verdenskrig. Anna Reid skriver selv at venner av henne «skremmende ofte» forvekslet Leningrad (i dag Sankt Petersburg) med Stalingrad (nå Volgograd). Hun nevner flere grunner til at det er blitt slik, blant annet sovjetisk sensur. Gjennom denne boka har Reid selv gitt et vesentlig bidrag til å endre på dette, og dermed til å styrke vår kollektive hukommelse om hva totalitære regimer kan gjøre mot mennesker.

Despotenes ofre
Krig og sult var ikke noe nytt for innbyggerne av Leningrad ved utbruddet av andre verdenskrig. Da Nazi-Tyskland angrep Sovjetunionen 22. juni 1941, hadde byen allerede gjennomlevd tre kriger og to sultkatastrofer på mindre enn 30 år. Seinere skulle de forferdelige årene i den beleirede byen bli opphøyet til «den heroiske perioden» av sovjetpropagandaen, der alt annet enn glansbilder av heltemodig motstand var forbudt. Ikke et ord skulle ytres om Stalins forferdelige overgrep mot eget folk, om kannibalisme, kriminalitet og korrupsjon, om sviktende evakueringer og elendig lederskap. Anna Reid viser hvordan mennesker led og døde ikke bare under Hitlers ufattelige forbrytelser, der beleiringen ble gjennomført med kaldblodige beregninger av sultedødens effektivitet, men også under Stalins paranoide enevelde. Mens hundre tusen døde av sult og nazistenes bomber hver måned, fortsatte Stalins hemmelige politi NKVD utrettelig å arrestere titusenvis av «sosiale fremmedelementer» og andre «kriminelle» ved minste mistanke om politisk avvik. Flere tusen av dem ble summarisk henrettet.

Suverent kildebelagt, med høyt driv og nydelig skildret - Leningrad setter en ny standard for behandlingen av temaet.
The Financial Times

Ufattelig virkelighet
Tallene fra Leningrad er vanskelige å ta inn over seg. Trekvart million mennesker døde, de fleste seinhøsten 1941 og den påfølgende, iskalde vinteren. Anna Reid makter å gjøre det ufattelige begripelig ved å gå direkte til dem som selv opplevde marerittet. Ryggraden i boka er sitater fra dagbøker skrevet under beleiringen. De gir uvurderlige innblikk i hvordan det faktisk var, til tross for at Stalins undertrykkelse var så total at mange formulerte seg meget forsiktig selv i dagboka. Et av sitatene som gjør mest inntrykk, er fra 12 år gamle Tanja Savitsjeva: «28. desember 1941 kl. 12.30 - Zjenia døde. 25. januar 1942 kl 15 - Besta døde. 17. mars kl. 05 - Ljoka døde. 13. april kl. 02 - onkel Vasja døde. 10. mai kl 16 - onkel Ljosja døde. 13. mai kl. 07.30 - Mama døde. Familien Svitsjov er døde. Alle er døde. Bare Tanja er igjen.» I tillegg har Reid intervjuet flere «blokadeniki»; gamle mennesker som i ungdommen overlevde blokaden. Slik har denne boka i sterk grad blitt farget av ofrenes erfaringer. De vraker glansbildene, og sier det som det er: beleiringen var «trøstesløs, hard og grusom».

Det første komplette verket om beleiringen siden 1969 … en grusom og samtidig inspirerende fortelling.
The Economist

Stanset hitler
Anna Reids viktige bok handler først og fremst om mennesker, eller som hun skriver: om «å minne oss selv på hva det er å være menneske, på dalene og toppene i menneskelig atferd.» Samtidig handler dette også om det store bildet, om den militære utviklingen under andre verdenskrig. Leningrad var den første byen i Europa som Hitler ikke greide å innta. Dersom byen hadde falt, ville Nazi-Tyskland fått kontroll over Sovjetunionens største våpenfabrikker, skipsverft og stålverk, i tillegg til å høste betydelige strategiske fordeler. Forsvaret av Leningrad bidro dermed til å forkorte krigens mareritt. I dag reiser mange nordmenn på storbyferie til Sankt Petersburg. Det gamle bynavnet er tilbake, etter en folkeavstemning i 1991. Historien kunne fort blitt annerledes. Anna Reids bok viser hvor nær det var at Peter den stores by, grunnlagt i 1703 og tsardømmets hovedstad i over 200 år, ble fullstendig utslettet.

En dynamisk fortelling om Leningrads mareritt.
The Sunday Times

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205431447
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2012
Originaltittel
Leningrad : tragedy of a city under siege, 1941-44

Om forfatteren

Anna Reid

Anna Reid (f. 1965) er journalist og forfatter med østeuropeisk historie som hovedfelt. Reid er utdannet jurist fra Oxford og har studert russisk historie ved London School of Slavonic and East European Studies. Hun har vært utenrikskorrespondent for the economist og skrevet tre bøker om østeuropeisk historie. Leningrad er hennes første bok på norsk. Den har mottatt strålende anmeldelser og blir ansett som et nytt standardverk om denne skjellsettende perioden i andre verdenskrig.

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Leningrad:

Maskoten
Ny!

Maskoten

Mark Kurzem
Nedlastbar lydbok 
399,-
 

Survilo

Olga Lavrentjeva
Innbundet 
363,- 399,-
 

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv