Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Moderniteten og holocaust

Hvordan var Holocaust mulig? Hvordan kunne denne moralske katastrofen skje? Med Moderniteten og Holocaust fra 1989, en bok som stadig kommer i nye opplag og som i dag foreligger på en rekke språk, leverte Zygmunt Bauman ikke bare et banebrytende arbeid innenfor Holocaust-forskningen; han leverte et av de aller viktigste samfunnskritiske verkene i det 20. Les mer

298,-
Innbundet
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 253,-
Hvordan var Holocaust mulig? Hvordan kunne denne moralske katastrofen skje? Med Moderniteten og Holocaust fra 1989, en bok som stadig kommer i nye opplag og som i dag foreligger på en rekke språk, leverte Zygmunt Bauman ikke bare et banebrytende arbeid innenfor Holocaust-forskningen; han leverte et av de aller viktigste samfunnskritiske verkene i det 20. århundret overhodet. Baumans hovedtese er at Holocaust ville vært utenkelig uten moderniteten. Folkemordet på de europeiske jødene kan ikke forstås som et utslag av antisemittisme hos det tyske folk eller psykologiske avvik hos gjerningsmennene, men som en logisk følge av opplysningstiden og det moderne prosjektet. Med moderniteten ble nytte, produksjon og orden overordnede mål, mens ansvaret for medmennesket ble et anliggende for det ansiktsløse byråkrati. Med Baumans dyptpløyende analyse ble det skapt et veiskille i forståelsen av utryddelsen, som dermed ikke kan betraktes som et unntak, men som kontinuitet. Boken roper dermed et varsko til oss alle: De trekkene ved samfunnet vårt som gjorde Holocaust mulig, er ikke forsvunnet; det som har hendt før, kan skje igjen, om vi ikke blir oss bevisst hvilke etiske konsekvenser moderniteten bærer i seg. Moderniteten og Holocaust ble utgitt første gang på norsk i 1997 og kom i nytt opplag allerede i 1998. Denne nye, reviderte utgaven er i tillegg utstyrt med et nytt etterord som Bauman selv skrev i 2000, der han blant annet ser Holocaust i lys av senere folkemord. Boken inneholder fra før et eget forord som ble skrevet i anledning den norske førsteutgaven, samt Arne Johan Vetlesens klargjørende etterord.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Vidarforlaget
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788279900306
Utgave
2. utg.
Utgivelsesår
2005
Originaltittel
Modernity and the Holocaust
Format
15 x 22 cm
Serie
Erasmus-serien: Vidarforlagets kulturbibliotek

Kunders vurdering

S
Stonehorn – 21.03.2006

– Den polsk-engelske sosiologen Bauman fremmer i denne boken sin tese om at moderniteten og den moderne samfunn var en forutsetning for at Holocaust kunne finne sted. Han kommer også med den urovekkende påstand at de tingene som gjorde Holocaust mulig (et effektivt byråkrati, arbeidsdeling etc.), eksisterer i beste velgående i dagens samfunn, og at vi på ingen måte har noen garanti for at noe slikt ikke skal kunne skje igjen. Boken gjorde inntrykk på meg, siden den satte ord på følelser jeg hadde, men på mange måter ikke var klar over at var der. En forutsetning for at boken skal kunne verdsettes, er at en interesserer seg for historie, og da spesielt Holocaust. Kapittel syv i boken er kanskje litt vel faglig, da han legger frem sitt bidrag til en sosiologisk moralteori, men utover dette er boken faktisk ganske lettlest, og den norske oversettelsen er også god! Boken kan anbefales på det sterkeste, men er kanskje enda bedre om en allerede kan den viktigste empirien om Holocaust. Et godt forslag her kan være standardverket på området; Raul Hilbergs "The Destruction of the European Jews".

Oppdag mer

Bøker som ligner på Moderniteten og holocaust:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv