Møllergata 19
«Boken Møllergata 19 gjør inntrykk, det er et skikkelig stykke håndverk, i en lavmælt prosa.» «Denne boken er et referanseverk, her kan man slå opp og finne mye på ett sted.»
Guri Hjeltnes, VG
Under 2. verdenskrig var det nærmere 40 000 nordmenn som høstet personlige erfaringer med innsiden av nazistenes fengsler, fangeleirer og konsentrasjonsleirer. De ble arrestert på bakgrunn av mistanke om motstandsrelatert virksomhet, for sin politiske- og religiøse overbevisning, for avvikende seksuell legning, eller for at de var jøder eller rom.
Les merUnder 2. verdenskrig var det nærmere 40 000 nordmenn som høstet personlige erfaringer med innsiden av nazistenes fengsler, fangeleirer og konsentrasjonsleirer. De ble arrestert på bakgrunn av mistanke om motstandsrelatert virksomhet, for sin politiske- og religiøse overbevisning, for avvikende seksuell legning, eller for at de var jøder eller rom. Mange ble politiske fanger på ubestemt tid – overlatt til tysk justis og en skjebne de ikke lenger var herre over. Nærmere 7000 mennesker ble satt inn i tyskernes politiske sentralfengsel i Møllergata 19. Historiker og forfatter Vegard Sæther belyser deres historie i et bredt perspektiv – veien til fengsling, tortur og videre skjebne. En av dem som skulle stifte bekjentskap med råskapen til dette tyske systemet var den unge jusstudenten Viggo Aagaard. Som politisk fange skrev han flere brev som ble smuglet ut fra nr. 19. Brevene representerer en unik historisk kilde og synliggjør sentrale sider ved fangetilværelsen i fengselet. De er gjengitt i sin helhet – med tilleggskommentarer av Aagaard. I løpet av fem vanskelige år ble nr. 19 et viktig symbol på norsk motstandskamp. Således kommer lydboken også tett på overgriperne. Hvem var de?
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Språk
- Bokmål
- ISBN
- 9788202839727
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2024
- Originaltittel
- Møllergata 19
Lytt til utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«Boken Møllergata 19 gjør inntrykk, det er et skikkelig stykke håndverk, i en lavmælt prosa.» «Denne boken er et referanseverk, her kan man slå opp og finne mye på ett sted.»
Guri Hjeltnes, VG
«bringer detaljerte rapporter om grusom tortur og hjerteskjærende skjebner i Oslos «krigsfengsel». ... Boka er en rystende skildring av det som foregikk i bygget i perioden 1940-45 da Norge var okkupert av Hitlers Tyskland.»
Jon Rognlien, Dagbladet