– Medlemsvurdering
Norske kvinner i krig
«I tillegg til at research og dokumentasjon er imponerende, er boka rett og slett spennende lesning. Her snakker vi om fortjente heltinner.»
Dagbladet
Modige norske kvinners motstandskamp under krigen er for første gang samlet mellom to permer, både de kjente og ukjente historiene.
Les merAlt hva kvinnene har kjempet
For første gang er kvinnenes krigsinnsats samlet i et stort verk. Norske kvinner i krig fyller ut en stor, hvit flekk i okkupasjonshistorien og forteller om de mange kvinnene, mødre og døtre, som tok aktivt del i motstandsarbeidet, enten det var etterretning, flyktningetrafikk, illegal presse, sabotasje eller militær motstandsvirksomhet.
«I tillegg til at research og dokumentasjon er imponerende, er boka rett og slett spennende lesning. Her snakker vi om fortjente heltinner.»
Inger Bentzrud, Dagbladet, terningkast 5
Frem fra glemselen
Først nå blir stadig flere av historiene kjent, og også fortalt. Det var ikke uvanlig at kvinnene selv, hvis de overlevde, valgte å ikke fortelle eller stå fram med sine krigsopplevelser. En del var også pålagt taushetsplikt, og manges innsats ble av ulike årsaker feid under teppet. Men noen kunne fortelle, både sine egne og sine falne medsøstres historier.
Først nå blir stadig flere av historiene kjent, og også fortalt.
Hvem var de?
De var sykepleiere, studenter, bibliotekarer, husmødre, kontordamer, bokhandlere og butikkdamer – koner, mødre og døtre. De tok på seg roller som ledere av motstandsgrupper, kurerer, dobbeltagenter, organiserte flukt til Sverige for både motstandsfolk og jøder, var grenseloser, delte ut illegale aviser, saboterte nazistene på ulike vis eller bare nektet å gå i deres tjeneste.
Store, hemmelige nettverk
Les om grupperingene og nettverkene kvinnene var en del av, om arrestasjonene og torturen de ble utsatt for på lik linje med mennene, kvinnenes fremtredende rolle i den største, hemmelige etterretningsorganisasjonen i det okkuperte Norge, XU, der folk først etter at krigen var over skulle bli klar over at den mystiske 'Aslak', som ledet dem gjennom mange turbulente og farlige operasjoner, var en kvinne.
«Denne boken skulle ha vært skrevet for lenge siden. Nå har Mari Jonassen gjort det. Med glans.»
Jørn Kr. Jørgensen, bokstaver.no
Rikt kildemateriale
Forfatter Mari Jonassen har hatt tilgang til kildemateriale som ikke tidligere har vært trukket fram, men ligget ubenyttet i arkivene til Norges Hjemmefrontmuseum. Her er både kjente navn og hittil ukjente historier fra hele landet. Med dette verket løfter Jonassen fram kvinnenes krigsinnsats og fyller ut en ny del av det historiske bildet.
Et omfattende navneregister gjør det lett å finne fram til enkelthistorier i boka.
Verket er illustrert.
Detaljer
- Forlag
- Aschehoug
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Norsk Bokmål
- Sider
- 607
- ISBN
- 9788203267512
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2020
- Format
- 24 x 17 cm
- Nr
- 8172838
Medlemsblad
Om forfatteren
Mari Jonassen (f. 1966) har hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en rekke bøker fra krigens dager, blant annet Hvite busser. Med norsk ungdom til Hitlers dødsleire (2000), De overlevende (2006), der hun intervjuet personer som satt i konsentrasjonsleir under annen verdenskrig, og Alt hva mødrene har kjempet. Kvinner i motstand 1940–45 (2010). Hun har også skrevet biografiene Livet er et pust, om pedagogen, kvinnesakspioneren og spiritisten Ragna Nielsen (1845–1924) og Fernanda Nissen. Kjærlighet og arbeid (2013).
Utdrag
Les utdrag
Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag herAnmeldelser
«I tillegg til at research og dokumentasjon er imponerende, er boka rett og slett spennende lesning. Her snakker vi om fortjente heltinner.»
Inger Bentzrud, Dagbladet
«Ved å fremheve norske kvinners krigsinnsats gir Mari Jonassen oss nye og fruktbare perspektiv på andre verdenskrig ... en bok spekket med skjebner, men den gir oss også nye briller å se krigen med.»
Erle Marie Sørheim, Aftenposten
«Mari Jonassen er ein erfaren forfattar og biograf, men framfor alt ein dyktig historikar. Ho går til dei opphavlege kjeldene og nøyer seg aldri med sekundærkjelder, og ho er oppdatert på nyare forsking. Dette er eit verk som synleggjer hårreisande manglar ved nyare norsk historieskriving. Prosaen flyt lett, og Jonassen held ein nøktern tone midt i det mest dramatiske og opprørande. Det gir teksten autoritet og styrke. Les Mari Jonassen og bli klok.»
Sigrun Slapgard, Dag og Tid
«Denne boken skulle ha vært skrevet for lenge siden. Nå har Mari Jonassen gjort det. Med glans.»
Jørn Kr. Jørgensen, bokstaver.no
Kunders vurdering
Skriv en vurdering
– Norske kvinner i krig 1939-1945