Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Sabotører i vest

sabotasjeorganisasjonen på Vestlandet 1940-1945

SABOTØRER I VEST
Sabotasjeorganisasjonen på Vestlandet 1940-1945

Hva var SABORG? Leter du i skolebøkene finner du nesten ingenting. I en strøm av bøker om krigen er dette mytiske navnet bare unntaksvis nevnt ved siden av det Milorg som alle har hørt om. Les mer

363,-

399,- Spar: 36,-

Innbundet
Sendes innen 3 virkedager
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 339,-
SABOTØRER I VEST
Sabotasjeorganisasjonen på Vestlandet 1940-1945

Hva var SABORG? Leter du i skolebøkene finner du nesten ingenting. I en strøm av bøker om krigen er dette mytiske navnet bare unntaksvis nevnt ved siden av det Milorg som alle har hørt om. Likevel. Harde fakta og udiskutable kilder viser at det fantes en antifascistisk sabotasjeorganisasjon som brukte dette enkle navnet «Sabotasjeorganisasjonen», «Saborg» eller rett og slett «Sab». Allerede før storkrigen brøt ut startet de kampen mot nazistatens krigsforberedelser. Det var ennå mens «Aftenposten» og andre storborgerlige så på Hitler som Europas redningsmann.

Gestapo kom til å bruke navnet «Gruppe Oswald» på Sabotasjeorganisasjonen etter dekknavnet til Martin Hjelmen fra Øygarden og hans etterfølger Asbjørn Sunde fra Kopervik. I Bergen brukte de navnet «Gruppe Iversen» etter Norman Iversen og i Stavanger «Gruppe Wiig» etter Ingvar Wiig. Hvem husker vel dem i dag, eller Jakob Raaen, Odda-lederen? Denne boken er historien om dem og deres kamerater.

Den virkelige sabotasjen på Vestlandet kom først i gang under Norman Iversens ledelse fra høsten 1943. Grupper ble skapt i Bergen, Odda og Stavanger. Med høydepunkt senhøstes 1944, ble 31 aksjoner gjennomført av omlag 100 sabotører med et omfattende støtteapparat i ryggen. Etter at Gestapo hadde revet opp det meste etter årsskiftet 1944/45 ville de dømme 400 og henrette 40.

Det var Saborg som satte Bergen, Odda og Stavanger på Norges motstandskart. De fleste av Saborgs medlemmer kom fra vanlige yrker. De skrev ikke bøker om sin innsats. Mange var faglig tillitsvalgte og aktive i fagbevegelsen. Flere var kommunister, men slett ikke alle. Ingen av dem stilte seg først i køen når det gjaldt utmerkelser, blest i aviser og media. Under den kalde krigen ble de glemt av offentligheten. Men ikke av overvåkingspolitiet, som overvåket dem tett i mange år.

Det er på tide gi dem og deres pårørende den heder de fortjener. Her er deres historie.

Medlemsvurdering:
Kommunistgruppen Saborg på Vestlandet var lenge et oversett tema i norsk historiebevissthet og historieskriving. Borgersruds leverer et nøkternt, velskrevet og godt strukturert historieverk, som også kan betraktes som en bauta over en gruppe motstandsfolk som startet kampen mot okkupasjonsmakten under enkle betingelser, men som lærte underveis og gradvis ble sterkere, til tross for at den menneskelige prisen for det ble svært høy. Dette er både lokal, regional, nasjonal og internasjonal historie på høyt nivå og det er vanskelig å se for seg at Saborgs historie kan skrives bedre enn dette. Boken anbefales på det varmeste for enhver som er opptatt av norsk motstandshistorie under den andre verdenskrig.

Terje Pedersen

Detaljer

Forlag
Bodoni
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
688
ISBN
9788271288204
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
25 x 18 cm

Kunders vurdering

T
Terje Pedersen – 23.09.2016

– Kommunistgruppen Saborg på Vestlandet var lenge et oversett tema i norsk historiebevissthet og historieskriving. Borgersruds leverer et nøkternt, velskrevet og godt strukturert historieverk, som også kan betraktes som en bauta over en gruppe motstandsfolk som startet kampen mot okkupasjonsmakten under enkle betingelser, men som lærte underveis og gradvis ble sterkere, til tross for at den menneskelige prisen for det ble svært høy. Dette er både lokal, regional, nasjonal og internasjonal historie på høyt nivå og det er vanskelig å se for seg at Saborgs historie kan skrives bedre enn dette. Boken anbefales på det varmeste for enhver som er opptatt av norsk motstandshistorie under den andre verdenskrig.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Sabotører i vest:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Syria

Cecilie Hellestveit
Paperback 
199,-

Fri

Lea Ypi
Innbundet 
349,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv