Tilbake til Lemberg

om opphavet til begrepene "folkemord" og "forbrytelser mot menneskeheten"

; Christian Rugstad (Oversetter)

Noen sakprosabøker skiller seg rett og slett ut. For en historie, for et grep det er tatt i 'Tilbake til Lemberg', og for en forfatter Philippe Sands er! ... Dette er en reise til en forsvunnet verden som leseren definitivt selv må oppleve.

, VG Terningkast 6
Da den framstående menneskerettsjuristen Philippe Sands ble invitert til å forelese i Lviv i Ukraina i 2010, ante han ikke at besøket ville bli begynnelsen på en lang reise inn i egen familiehistorie - og inn i de mest avgjørende hendelsene i hele det 20. århundre. Les mer
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Er du interessert i historie?
Bli med i Vår historie og få 15 % fast rabatt* på historiebøker.

*Gjelder ikke bøker som er regulert av fastprisavtalen eller bøker som allerede er nedsatt mer enn 15 %.

Om boka

Da den framstående menneskerettsjuristen Philippe Sands ble invitert til å forelese i Lviv i Ukraina i 2010, ante han ikke at besøket ville bli begynnelsen på en lang reise inn i egen familiehistorie - og inn i de mest avgjørende hendelsene i hele det 20. århundre. 

Sands var nysgjerrig på Lviv: en vakker, gammel by som tidligere bar navnet Lemberg (Lemberg, Lviv, Lvov og Lwów er samme by, endret etter hvilket regime som la byen under seg), og som hadde vært et sentrum for den jødiske kulturen i Europa. Her hadde bestefaren hans vokst opp - den elegante og tilknappede Léon, han som alltid omga seg med så mye taushet, så mange spørsmål. 

Det Sands ikke visste, var at Lemberg også hadde vært opphavsstedet til Rafael Lemkin og Hersch Lauterpacht - to unge, jødiske flykninger og jurister som under krigen arbeidet på spreng hver for seg for å utvikle et lovapparat som kunne gjøre det mulig å forfølge og straffe nazismens overgripere. Under krigen var Lemberg også Hans Franks by: nazismens viktigste jurist, en av det tredje rikets sjefstenkere, beryktet under krigen for sitt ufattelig brutale styre i det okkuperte Polen og Ukraina. 

Philippe Sands' jakt på sannheten om sin familie og byen som forsvant, sender ham halve jorda rundt, før tilfeldigheter og utrolige forbindelser fører ham tilbake til Nürnberg og rettsprosessen etter krigen - der Lemkins og Lauterpachts juridiske arbeid endelig skulle stå sin prøve, og Hans Frank skulle få møte sin skjebne. 

Tilbake til Lemberg er en uforglemmelig blanding av historisk detektivarbeid og personlig beretning - og en sterk meditasjon over hvordan minner, forbrytelser og skyld kan etterlate arr gjennom generasjoner. 

 

Fakta

Anmeldelser

Noen sakprosabøker skiller seg rett og slett ut. For en historie, for et grep det er tatt i 'Tilbake til Lemberg', og for en forfatter Philippe Sands er! ... Dette er en reise til en forsvunnet verden som leseren definitivt selv må oppleve.

, VG Terningkast 6

Med 'Tilbake til Lemberg' leverer Sands en formidabel bok - en drivende spennende thriller hvor politikk, juss og komplekse livsløp veves sammen.

, Morgenbladet

Det er langt fra selvsagt at en bok som blander sammen familiehistorie og en forklaring av forskjellen på folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, blir en bestselger. Etter å ha lest ferdig ble jeg sittende og tenkte at jeg burde være takknemlig. En så god bok er det ikke ofte man får gleden av å lese.

, Aftenposten