Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Bestselgere Registrer deg

Tyskerjentene

historiene vi aldri ble fortalt

Dette er en rystende beretning om en mørk side av vår krigshistorie.


De norske tyskerjentene var langt flere enn de fleste er klar over. Den offisielle norske krigshistorien forteller lite om vår behandling av disse kvinnene. Les mer

229,-
Sendes innen 1 virkedag
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 194,-
Dette er en rystende beretning om en mørk side av vår krigshistorie.


De norske tyskerjentene var langt flere enn de fleste er klar over. Den offisielle norske krigshistorien forteller lite om vår behandling av disse kvinnene. De brøt ingen lov, men de valgte fiendens menn. Straffen var knallhard. Mange ble skamklippet av mobben. Langt flere ble utsatt for grove statlige overgrep. Her møter vi Else som ble internert og deportert til Tyskland, Gudrun som ble lobotomert, Therese som måtte gi bort datteren og Ellen som fikk barn hos naziorganisasjonen Lebensborn og deretter ansatt samme sted. Flere av de siste tidsvitnene forteller her sine historier for første gang. Det er krigshistorien vi aldri fikk høre. Helle Aarnes mottok i 2008 Den store journalistprisen for artikkelserien ?Tyskerjentene?, (Bergens Tidende) som denne boken tar utgangspunkt i. ?Hun løfter frem enkeltskjebner og makter å utdype og nyansere det brede og mer kjente bildet av okkupasjonen i Norge.?Aftenposten?Det er ubehagelig lesning ikke bare fordi det handler om fredens hevnaksjoner, men også om seierherrenes dobbeltmoral.?Dagbladet

Medlemsvurdering:
Dette er den sanne historien om fem kvinner som var involvert med tyskere under andre verdenskrig. De ble kalt tyskertøser, men som så mange andre var de bare vanlige kvinner som falt for en mann som tilfeldigvis var tysk. Det var ikke noe lettsindig ved dem, de var heller ikke politisk engasjert. Aarnes klarer i denne boka å vise hvor tilfeldig det var at disse jentene havnet i denne situasjonen og hun skaper et nyansert bilde av kvinnene som ble stemplet som tøser. Hun skriver på en måte som provoserer og engasjerer og forteller om en viktig del av norsk historie som det fortsatt er tabu å snakke om. Denne boka er viktig fordi den viser et annet bilde av fredsdagene i mai 1945, da tyskerne ble jaget og kvinnene ble skamklippet. Disse kvinnene fikk en hardere straff enn menn som samarbeidet med tyskerne, en livslang straff. De ble hånet og fryst ut av samfunnet, og barna deres ble mobbet. De av dem som ble gift med en tysker ble sendt til Tyskland, og mange kvinner så seg nødt til å gi bort barna sine. Historien er rystende og trist. En flott bok som alle burde lese.

L.7lz

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
203
ISBN
9788205401860
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2010
Format
13 x 21 cm
Serie
Gyldendal pocket

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Kunders vurdering

L
L.7lz – 29.01.2011

– Dette er den sanne historien om fem kvinner som var involvert med tyskere under andre verdenskrig. De ble kalt tyskertøser, men som så mange andre var de bare vanlige kvinner som falt for en mann som tilfeldigvis var tysk. Det var ikke noe lettsindig ved dem, de var heller ikke politisk engasjert. Aarnes klarer i denne boka å vise hvor tilfeldig det var at disse jentene havnet i denne situasjonen og hun skaper et nyansert bilde av kvinnene som ble stemplet som tøser. Hun skriver på en måte som provoserer og engasjerer og forteller om en viktig del av norsk historie som det fortsatt er tabu å snakke om. Denne boka er viktig fordi den viser et annet bilde av fredsdagene i mai 1945, da tyskerne ble jaget og kvinnene ble skamklippet. Disse kvinnene fikk en hardere straff enn menn som samarbeidet med tyskerne, en livslang straff. De ble hånet og fryst ut av samfunnet, og barna deres ble mobbet. De av dem som ble gift med en tysker ble sendt til Tyskland, og mange kvinner så seg nødt til å gi bort barna sine. Historien er rystende og trist. En flott bok som alle burde lese.

t
tonemor – 22.04.2010

– Jeg har lest om tyskerjenter i oppdiktet skjønnlitteratur tidligere, men det blir jo noe helt annet å lese sakprosa. Her møter man flere tidsvitner som selv fikk stempelet tyskertøs/tyskerjente. De brøt ingen norsk lov - men de forbrøt seg mot den kollektive moralfølelsen, og kjærlighetsforholdene deres var et svik mot nasjonen. Boka gav et grundig innblikk i et helt spesielt tema som fortsatt er tabu for mange. Ikke nok med at de ble stemplet som landssvikere, de var også "det kvinnelige bunnfall", følelsesløse, avstumpede og åndssvake. Behandlingen de og barna deres fikk etter krigen er rystende, og mange greide aldri å fri seg fra det brennmerket de fikk. Forfatteren skriver godt og setter enkelthistoriene inn i en kontekst, og de mange bildene som er tatt med gjør også boka mer personlig. Opprøende, vond, sterk og trist lesning - men også med varme og rørende kapitler. For noen fant den store kjærligheten, og angret aldri på det valget de tok. Denne boka gav meg en helt ny forståelse, og den kommer til å sitte i lenge. En mørk del av norsk historie og flere enkeltskjebner man ikke glemmer så lett, og som det er viktig å få fram i lyset.

R
Ragnhild – 03.01.2010

– Denne boken er interesant og godt skrevet! Dette er et stykke Norgeshistorie som jeg ikke visste om, og som jeg ikke tror så mange andre heller vet noe særlig om! Tenk at vi her i Norge internerte våre egne kvinner! Behandlet dem som ikke bare annen-, men til og med tredjegrads mennesker, og drev med noe som til dels minnet om rasesortering! Og hva hadde så disse kvinnene gjort? Jo gått hen og forelsket seg i en mann fra et annet land. Ok, han var "fienden", men når du bor på et sted der det plutselig kommer flere tusen, til dels meget kjekke og velstelte, unge menn, som flørter og synes du er skjønn, vel da forelsker man seg. Og så å blir straffet for dette på denne måten? I stedet for å prøve å bli kvitt tyskerungene som til dels ble resultatet av disse forelskelsene, som et stort problem burde man heller ha behandlet de uskyldige barna bra og heller prøvd å få dem inn i samfunnet! En kjempebra skrevet bok som har et godt innhold!

R
RF – 02.01.2010

– Dette er en bok som gjør inntrykk! Har du lest denne så glemmer du den aldri! At vi her i Norge foraktet tyskerene og behandlet dem deretter etter krigen, det er en kjent sak. At vi heller ikke var særlig glad i de jentene som var så uheldig å forelske seg i fienden, ha et forhold til en tysker eller ha for nær kontakt med dem , det er og en kjent sak. Men at vi behandlet disse kvinnene så dårlig, det er absolutt ikke kjent! Dette er en av de bøkene som burde være pensum på ungdomsskolen! En bok alle burde lese!

G
Glad i bøker – 21.11.2009

– "Tyskerjentene" handler om de norske kvinnene som hadde et forhold til en tysk soldat under andre verdenskrig. Disse ble straffet, uthengt, skamklipt og måtte leve med skammen resten av livet. Vi møter flere unge jenter som ikke har gjort noe annet enn å forelske seg og få barn med en av "fienden". Disse jentene var ikke nazister, og de forrådte ikke sitt eget land. Disse historiene er ganske gripende, og man sitter igjen med tanken om at dette er urettferdig. Dette er en skamplett på den norske krigshistorien, og de har aldri fått noen oppreisning. Mange måtte flytte til Tyskland, og de ble der livet ut. Jeg liker å lese om krigen i Norge, og denne boka utgjør en viktig brikke i dette puslespillet. Anbefales.

L
Leser – 03.11.2009

– Dette er en dokumentarbok som er godt skrevet og lett å lese. Bokens styrke er at du kommer nært inn på kvinnene som skildres, med hjelp av intervjuer, fortellinger og bilder får du et levende bilde av hvordan situasjonen deres var. Bokens svakhet er at det politiske perspektivet nesten er borte. Greit nok å høre om hvor kjekk og med brune øyne en ung pike synes en ung soldat var, men hva er konsekvensene av at lokalbefolkningen i et okkupert land knytter nære bånd til fienden? Hva med de undertrykkelser og terror som disse vakre soldatene og deres regime sto bak i Norge? Boken hadde vært mer balansert om den hadde med intervjuer fra den andre siden også.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Tyskerjentene:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Lemen

Kirsti Blom
Innbundet 
218,- 249,-
Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 
Pondus
Ny!

Pondus

Frode Øverli
Paperback 
85,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv