Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Vi må ikke falle

Alle familier har sin egen krigshistorie. Her er den store fortellingen om kvinner og menn, barn, eldre og unge, høye og lave fra hele landet, og hva krigen betydde for dem, deres liv og vårt liv. Les mer

449,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Interessert i historiebøker?
Bli med i fordelsklubben Vår historie og få fordelspris 381,-

Krigens historier

Ingar Sletten Kolloen har skrevet den store fortellingen om menneskene som levde i Norge under krigen. De var foreldre, besteforeldre, oldeforeldre. Mange valgte å aldri fortelle dem som kom etter om sine opplevelser, de bare fortsatte sitt liv, og bar stilltiende sin sorg – eller skam – og sine opplevelser. Nå foreligger fortellingene samlet for oss som kom etter. 

De som ga alt 
I Under krigen møter vi folk fra hele landet, kvinner og menn, unge og gamle, fra alle lag av folket. Vi blir med inn bak kulissene da kongen måtte ta vanskelige, strategiske valg mens okkupantene og Quisling spredte sin propaganda ut over eteren. Vi blir med tett på bekymrede politikere, diplomater og vanlige folk i tiden før krigsutbruddet, til kampene i bygder og grender i de dramatiske aprildagene, folk som ga alt og de som sviktet når det gjaldt som mest. 

Hva hadde du selv gjort? 
Hva tenkte og følte de i disse turbulente dagene? Hvorfor handlet de som de gjorde? Hva ville du selv ha gjort? Vi som leser, blir tatt med så tett på begivenhetene at det blir som en tidsreise tilbake til 1940. Vi møter Gudrun Martius på utenriksministerens kontor, hun var den første kvinnen i Norge som avla aspiranteksamen i UD og var, som man kan forstå, en meget skjerpet dame. Vi møter en rekke nøkkelpersoner fra krigens første dager, men også de mange enkeltpersonene som alle var brikker i krigshistorien vår. 

Med livet på spill 
Noen føyde seg, og noen tok opp kampen. Mange tilpasset seg omstendighetene og forsøkte å fortsette livet som før, men ingenting var som før. Alles liv var i spill. Tilfeldighetene rammet blindt, og de nye makthaverne viste ingen nåde. Nå hentes et helt folks prøvelser fram igjen. I mange familier er det historier som aldri er blitt fortalt. Kolloen får oss til å tenke og hjelper oss å ikke glemme. 

Kjære leser
Jeg skriver bøker fordi jeg aldri slutter å undre meg over hvorfor livene våre blir som de blir. Tidligere har jeg skrevet om Tor Jonsson som tok livet sitt, Knut Hamsun som forandret verdenslitteraturen, Sonja Haraldsen som ble landets dronning, Joralf Gjerstad og den merkelige kraften hans og Ingrid Espelid Hovig, som ble en av Norges mest elskede personer. Nå vil jeg ta dere med tett innpå menneskene som levde under krigen. Hva gjorde krigen med folk? Hva slags valg måtte de ta og hva slags konsekvenser fikk valgene for dem selv og for andre? Det som har gjort sterkest inntrykk på meg er at alles liv kom i spill. Ingen slapp unna. Og de var våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre. 

Hilsen Ingar Sletten Kolloen 

 

Detaljer

Forlag
Lydbokforlaget
Språk
Bokmål
ISBN
9788242181886
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
Vi må ikke falle
Serie
Under krigen 1

Om forfatteren

Ingar Sletten Kolloen (f. 1951) er forfatter og har skrevet biografier om blant andre Knut Hamsun, Joralf Gjerstad og dronning Sonja. Han har vært leder for Aftenpostens kulturredaksjon, og er i dag tilknyttet Høgskolen i Lillehammer. 

Lytt til utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Vi må ikke falle:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv