Naturfilosofi

Serie: Dreyer perspektiv 2

«Boka er skrevet for vanlige lesere, som sannsynligvis ikke er vant til å gå til bunns i holdningene sine, slik man gjør når man er filosof. (...) Han har til dels sterke og kritiske oppfatninger av en tankegang som går ut på at mennesket har rett til å behandle naturen som et arsenal av ressurser som de kan bruke som de vil (...) prosessene i naturen, ikke bare mennesket, har en egenverdi. Dette er en av mange innsikter Hverven bidrar med i denne tankevekkende boka.»

, Dagbladet Terningkast 5
Har en ulv egenverdi? Er det galt å utrydde blåhvalen? Dette er noen av spørsmålene som besvares i Sigurd Hvervens nye bok, som introduserer naturfilosofi for et bredt norsk publikum. Les mer
Vår pris
227,-
Spar
22,-

Veil. pris: 249,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Paperback
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Paperback
Legg i
Vår pris: 227,-
Spar: 22,-

Veil. pris: 249,-  (Paperback)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Har en ulv egenverdi? Er det galt å utrydde blåhvalen? Dette er noen av spørsmålene som besvares i Sigurd Hvervens nye bok, som introduserer naturfilosofi for et bredt norsk publikum.

I et tilgjengelig språk føres leseren til kjernen av tenkningen til kjente navn som Peter Singer og Arne Næss. I tillegg introduseres mindre kjente filosofer, som Holmes Rolston, for første gang på norsk. Singer og andre mener det kun er individer som teller i etikken. Hverven forsvarer en mer helhetlig miljøetikk: Hele det levende fellesskapet på jorda har egenverdi. Men dersom naturen er verdifull i seg selv, hvordan skal en slik tanke omsettes i praksis?

Boka undersøker også hvordan ulike natursyn er styrende for våre praksiser overfor, og moralske vurderinger av, naturen. Hverven viser begrensningene ved et menneskesentrert syn på verden, der naturen betraktes som en samling «ressurser». Tenkemåten hjemsøkes av spøkelser fra 1600-tallets naturvitenskap. Hverven tar til orde for å anerkjenne at naturen rommer mange ulike verdifulle livsprosjekter, som mennesker bør respektere. Naturen er full av liv, den består ikke bare av mekaniske ting.

Boka er skrevet for å kunne leses av folk som ikke har studert filosofi, og et mål med den er å etablere «naturfilosofi» som navnet på den typen tenkning boka tar til orde for.

 

Fakta