Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Antropocen

menneskets tidsalder

«Årets viktigste bok?»

Forskerforum

Bruker vi naturen smart eller ødelegger vi den? Hva sier forskerne om status nå? Hva kan vi gjøre for å bevare kloden for dem som kommer etter oss?

Les mer

399,-
Sendes innen 1 virkedag

NRK-serien «Oppsynsmannen» er en øyeåpner for hvordan vi endrer naturen på en måte som får store konsekvenser for framtida. Jordkloden er nå i ‘menneskets tidsalder’, sier forskerne, på grunn av så omfattende inngripen i naturen.

Runhild

Skrevet av: Runhild, Redaktør

Skjønner vi alvoret?

NRK-serien «Oppsynsmannen» er en øyeåpner for hvordan vi endrer naturen på en måte som får store konsekvenser for framtida. Jordkloden er nå i ‘menneskets tidsalder’, sier forskerne, og vi må tenke på hvordan planeten vår skal være et godt sted å være for framtida, både for våre egne etterkommere og de millionene av arter vi deler den med.

Hva er ‘antropocen’ og hvordan takle den?
Fjorten forskere beskriver de store, globale endringene som har gitt tidsepoken sitt navn. Antropo betyr menneske, og epoken har fått navnet på grunn av at menneskets inngripen i naturen er så omfattende. Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen, biolog Dag O. Hessen og teolog Marius Timmann Mjaaland er både redaktører for boka og bidragsytere. «Vi må på en helt ny måte erkjenne og ta følgene av oss selv som endringsfaktor – i geologisk, klimatisk og biologisk forstand,» sier de i forordet til boka.

‘Antropocen’ er betegnelsen på den nye geologiske tidsalderen vi er på vei inn i nå. ‘Antropo’ betyr ‘menneske’ og ‘cen’ betyr ny og brukes om geologiske epoker. Den forrige, Holocen, har vart siden forrige istid – i ca 11 700 år

Varsko fra forskerne
Les blant annet hva biolog Dag O. Hessen og geolog Trude Storelvmo ser ut fra et naturvitenskaplig perspektiv, hva økonom Karine Nyborg og teolog Simone Kotva sier om de samfunnsmessige ringvirkningene og om hvordan globaliseringen har ført til ensretting i stedet for mangfold av sosialantropolig Thomas Hylland Eriksen og filosof Arne Johan Vetlesen. Anmelderen i Forskerforum mener dette kan være årets viktigste bok. Den identifiserer problemet vi står midt oppe i, og forklarer hvordan det er blitt til. Samtidig viser den at det er både håp og mulighet for framtiden.Vi anbefaler

— Er menneskets inngripen i naturen smart eller katastrofal? Det er endringene vi påfører jordkloden som har gitt navn til den nye tidsepoken Antropocen. Ekspertene gir et overblikk og beskriver tidsepoken vi nå går inn i.

Runhild Skjølaas

Detaljer

Forlag
Res publica
Innbinding
Paperback
Språk
Bokmål
Sider
271
ISBN
9788282263016
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2024
Format
21 x 14 cm
Nr
8222223

Medlemsblad

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Årets viktigste bok?»

Forskerforum

«Antropocen gir en god framstilling av epoken hvor menneskets handlinger preger kloden mer enn noe annet.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Antropocen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
200,- 229,-

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
393,- 449,-

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-

Afrika

Tore Linné Eriksen
Innbundet 
454,- 499,-

Sapiens

Yuval Noah Harari
Innbundet 
409,- 449,-

Å gå

Erling Kagge
Innbundet 
345,- 379,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv