Egner - Anders Heger

Egner

en norsk dannelseshistorie

«Stortartet biografi om en mann som trodde på det gode i mennesket.(...) Heger er uansett blant våre beste biografer, en storartet stilist med suverent grep om stoffet, en fryd å lese.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6
Thorbjørn Egner var født på Kampen langt øst i Kristiania i 1912, i et samfunn med høy barnedødelighet, groteske klasseskiller og reell fare for voldelig samfunnsomveltning. Fire tiår og to verdenskriger senere skrev han sine bøker fra en kommunalt finansiert villa på Ullern, betalt av fellesskapet for å sikre billedkunstneres vilkår, til et publikum han trygt kunne gå ut fra at omfattet alle samfunnslag, på vei til samme skole, med samme forståelse av hvordan verden så ut og med de samme drømmer om morgendagen. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Innbundet
Legg i
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Thorbjørn Egner var født på Kampen langt øst i Kristiania i 1912, i et samfunn med høy barnedødelighet, groteske klasseskiller og reell fare for voldelig samfunnsomveltning. Fire tiår og to verdenskriger senere skrev han sine bøker fra en kommunalt finansiert villa på Ullern, betalt av fellesskapet for å sikre billedkunstneres vilkår, til et publikum han trygt kunne gå ut fra at omfattet alle samfunnslag, på vei til samme skole, med samme forståelse av hvordan verden så ut og med de samme drømmer om morgendagen.
 
I Anders Hegers biografi meisles bildet av Thorbjørn Egner ut som samfunnsbygger og samfunnsarkitekt. De litterære analysene av så vel Karius og Baktus, Hakkebakkeskogen og Folk og røvere i Kardemomme by speiler utviklingen av sosialdemokratiets fremvekst - det er et betydelig stykke tekst som angår og berører generasjoner av nordmenn. Og som undertittelen peker mot: Det er en dannelseshistorie. Om oss.

Det er blitt en særdeles velskrevet bok, der interessante, opplysende avsnitt avløser hverandre i gode, glidende overganger. Biografens blikk veksler uanstrengt ut mot verden og inn i Egners univers. Det er også en vakker bok med påkostet innbinding, kvalitetspapir og utsøkte illustrasjoner - alt som attributt til bokkkunstneren og stilisten Thorbjørn Egner, som var påpasselig inntil det pedantiske med alle detaljer av sitt livsverk.
Arne Dvergsdal, Dagbladet
ANMELDELSER:

Terningkast 6 Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 519
ISBN: 9788202399979
Utgave: 1. utg.
Format: 23 x 16 cm
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Stortartet biografi om en mann som trodde på det gode i mennesket.(...) Heger er uansett blant våre beste biografer, en storartet stilist med suverent grep om stoffet, en fryd å lese.»

, Fædrelandsvennen Terningkast 6

«Solid dokumentasjon av Thorbjørn Egners unike posisjoni norsk etterkrigstid»

, VG

«Stilsikker biografi om kunstneren og samfunnsbyggeren. Det er blitt en særdeles velskrevet bok der interessante, opplysende avsnitt avløser hverandre i gode, glidende overganger. Biografens blikk veksler uanstrengt ut mot verden og inn i Egners univers. Det er også en vakker bok med påkostet innbinding, kvalitetspapir og utsøkte illustrasjoner(...).»

, Dagbladet

«Boka er blitt en lettflytende og spennende fortelling om en kunstners dannelsesreise og om denne ene kunstnerens nesten ubegripelig sterke innflytelse på norsk barndom. Anders Heger gjør den altså litt mer begripelig, men han åpner også opp for en trang til en biografi som kan gi et tettere og mer nærgående portrett av mennesket og kunstneren Thorbjørn Egner»

, Dagsavisen

«I Anders Heger har Egner nå fått en biograf som står på høyde med sitt objekt.»

, Bergens Tidende

«Forbilledlig [...] Heger har forfattet en nøktern og velskrevet biografi om et ikon i norsk litteratur som savner sidestykke i etterkrigshistorien.Anbefales!»

, Adresseavisen

« "Forfatteren både elsker og tukter sitt objekt. Den lekne skrivemåten gjør boken bunnsolid.»

, Aftenposten