Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Hans Barlien

denne forunderlige mand

Namdalingen Hans Barlien (1772-1842) var en av Trøndelags merkeligste og mest gåtefulle personer på 1800-tallet. Så langt det har latt seg gjøre har forfatterne fulgt i sporene etter Barlien, både i Norge og i Amerika. Les mer

250,-
Innbundet
Sendes innen 3 - 10 dager
Namdalingen Hans Barlien (1772-1842) var en av Trøndelags merkeligste og mest gåtefulle personer på 1800-tallet. Så langt det har latt seg gjøre har forfatterne fulgt i sporene etter Barlien, både i Norge og i Amerika. Boka gir innsikt i et liv og en tankeverden som også var svært spesiell i sin samtid.

Hans Barlien var en mangesysler. Han var gårdbruker, smed, oppfinner, pottemaker, glassprodusent, paraplyfabrikant, mekaniker, urmaker, kunsthåndverker, fritenker, avisutgiver, stortingsmann, bondepolitiker, vinkelskriver og emigrant. Han skal også ha vært en av de første i Norge som forsøkte å fly. I Overhalla og på Namdalseid organiserte han sognekomiteer som ble forløpere til formannskapslovene og det kommunale selvstyret mange år senere.

Hans Barlien bodde i Trondheim fra 1803 til 1812. I denne tida var han engasjert i mange prosjekter, i byen og langs Trondheimsfjorden, særlig i Stjørdal. Dette gjør boka interessant ikke bare for lesere i nordre del av Trøndelag.

Fra å være en selvlært person som nøt stor respekt, gjorde mye motgang at han tidvis ble en kompromissløs kverulant som til slutt tapte for datidens embetsmannsvelde. Barlien er i dag glemt av de fleste, men forfatterne mener at han fortsatt fortjener oppmerksomhet og et positivt ettermæle.

I tillegg til den biografiske delen skriver tre fagpersoner noen overordnede perspektiver på Barliens virke og tenkning på tre sentrale områder: som forløper for formannskapslovene i 1837 (Trond Bjerkås), om hans forhold til religion (Hallgeir Elstad) og den politiske bondebevegelsen i perioden 1814-1837 (Marthe Hommerstad).

Boka har også noen eksempler på Barliens egne tekster. For første gang trykkes den komplette versjonen av hans avis Melkeveien. Dessuten gjengis noen brev som kaster lys over Barliens syn på forskjellige områder, og til slutt to brev som Barlien skrev etter at han kom til Amerika, de to eneste som i dag er kjent fra hans hånd fra den perioden. Alt dette er viktige tekst

Detaljer

Forlag
Embla akademisk
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
424
ISBN
9788293689058
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Format
25 x 18 cm

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Hans Barlien:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Offer

Jørn Lier Horst
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv