Gigantsalget er utvidet: inntil -70% på varer!
Min side Kundeservice Gavekort – en perfekt gave Registrer deg

Henriette Schønberg Erken

en norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken

«Hun som mettet landet «Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk.»»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Fram til 1951 var den kommet i 20 utgaver og over 200 000 solgte eksemplarer. Les mer

229,-
Sendes innen 3 virkedager
Henriette Schønberg Erkens Store kokebok fra 1914 er et monumentalt verk av internasjonalt format med oppskrifter fra gåseleverbrioche til fårikål. Fram til 1951 var den kommet i 20 utgaver og over 200 000 solgte eksemplarer.Schønberg Erken var den nasjonale strategen som tok kjøkkenveien og ble Norges kokebokdronning og dominerende mat-ideolog på første halvdel av 1900-tallet.Med utgangspunkt i oppskriftene forteller Maria Reinertsen historien om hennes liv, men også om en samfunnsutvikling og jakten på de riktige ingrediensene: Hva er det med alle disse trøflene Erken strør rundt seg med, og hvorfra tenker hun at husmoren skal skaffe dem? Og hvor har hun det fra at spagettien skal kokes mør i 20 minutter? Og hvem var disse kvinnene som hadde 30 eggeplommer å lage fattigmenn av?Oppskrifter er idealer, ikke regnskap over hvordan det faktisk var. Erkens egen biografi viser at det fantes muligheter for et annet liv for kvinner i hennes tid enn husmorskolen og hjemmearbeidet hun selv foreskrev i sine bøker. Man kunne bli en offentlig aktør, bestselgende forfatter og kjendiskokke. Hvordan ble det slik? Hva kostet det og hva smakte det? Og hvorfor har ikke Schønberg Erkens omfangsrike litteratur plass til noen gode råd til sultne kvinner som kommer hjem sent på kveld etter å ha holdt foredrag i samfunnshuset?Gjennom Henriette Schønberg Erkens liv og litteratur kommer denne biografien nærmere matens moral (og dobbeltmoral) ikke bare i hennes tid, men også i vår egen tid.

Maria Reinertsen er en av våre unge, skarpeste og mest underholdende forfattere. Hun debuterte i 2010 med Ligningen for lykke, og skriver til vanlig i Morgenbladet.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
243
ISBN
9788202491581
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2015
Format
21 x 13 cm
Priser
Bokhandelens sakprosapris til forfattere 2014

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Anmeldelser

«Hun som mettet landet «Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk.»»

Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Kjøkkenideologen «Maria Berg Reinertsen er et unikum i norsk sakprosa.[...] Schønberg Erken-biografien hennes er en liten genistrek.»»

Torgrim Eggen, Klassekampen

«Reinertsen nærmer seg bautaen i norsk kokelitteratur med økonomens blikk, men også essayistens. Et tilsynelatende prektig emne behandla utprøvende, lett og innsiktsfullt.»

Arnhild Skre, NRK

«Velkrydret spikersuppe «Henriette Schønberg Erkens bøker, foredrag og artikler forandret husmorlivet - og kanskje hele samfunnet. [...] Alt fra statistikker over eggforbruk blant oslofamilier til glansede reproduksjoner av de første fargebildene i Erkens legendariske kokebok krydrer verket.[...] Lettlest og underholdende om Schønberg Erken.»»

May Grethe Lerum, VG

Kunders vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Henriette Schønberg Erken:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Naturleg
249,-

Naturleg

Margit Dale
Innbundet 
249,- 399,-
 
Juleroser
Ny!

Juleroser

Herborg Kråkevik
Paperback 
200,- 229,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-
Årene
99,-

Årene

Annie Ernaux
Innbundet 
99,- 229,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv