Kolbein Falkeid - et nærbilde

den som ser i brønnen stirrer nedenfra

; Kolbein Falkeid

Kolbein Falkeid forteller om livet, kunsten og sin største sorg i livet: datterens selvmord. Les mer
Vår pris
345,-
Spar
34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Vår pris: 345,-
Spar: 34,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Storkunde?
Vi gir kvantumsrabatt! Les mer

Om boka

Presentert av redaksjonen

  • Helga - les utdrag fra Kolbein Falkeid - et nærbilde

Kolbein Falkeid (f. 1933) er en mester i å skrive vakre, tilgjengelige dikt om livet og om døden, og om alle de små og store ting som er viktige i et menneskes tilværelse. Med humor og alvor, ironi og varme, tar han opp store temaer i et enkelt språk og på en nær og forståelig måte.

"Falkeid forteller stillferdig og ærlig om livet sitt og diktningen sin, og Bjørnstad får frem en nærhet til leseren som er personlig uten å bli for privat"

Hans evne til å reflektere og sette ting i perspektiv, gi det en egen tyngde, har gitt ham en stor leserskare. Mange har et spesielt sterkt forhold til hans dikt om sorgen etter at datteren døde, fra samlingen En annen sol.

Nære samtaler
I Kolbein Falkeid - et nærbilde blir vi enda bedre kjent med både poeten og diktene hans. I samtale med forfatter Ketil Bjørnstad forteller han om hva som inspirerer ham, og om sine litterære forbilder. Falkeid forteller stillferdig og ærlig om livet sitt og diktningen sin, og Bjørnstad får frem en nærhet til leseren som er personlig uten å bli for privat. Hos Falkeid er det nær tilknytning mellom liv og verk, og Bjørnstad får frem denne koblingen på en god og varm måte. For noen år siden begikk datteren Helga selvmord, og Falkeid skrev seg ut av sorgen gjennom poesi som har betydd mye for andre i liknende situasjoner.

Fylt av undring
Debuten kom i 1962 med Gjennom et glass-skår, og til sammen har han gitt ut mer enn 20 diktsamlinger. Til 70-årsdagen i desember 2003 ble hans Samlede dikt gitt ut. I forbindelse med utgivelsen av Samlede dikt sa Falkeid følgende: "Interessen for litteratur våknet tidlig, og som 15-16 åring satt jeg ofte på biblioteket og leste. Men jeg våget ikke en gang å tenke at det skulle skje meg, at jeg noen gang skulle gi ut en bok. Og så har det skjedd. Men jeg håper at jeg fortsatt er den samme usikre, undrende personen som den gang." De fleste av leserne vil nok umiddelbart samtykke i at Falkeid har klart det mesterstykket å beholde denne undrende, spørrende holdningen gjennom hele sin forfattergjerning.

"Med humor og alvor, ironi og varme, tar han opp store temaer i et enkelt språk og på en nær og forståelig måte"

Prisbelønnet
Kolbein Falkeid har siden debuten gitt ut en rekke diktsamlinger. I samme år som hans Samlede dikt kom ut, 2003, ga han også ut Vind, eple. Han har også utgitt gjendiktninger og skuespill. Han bor i Haugesund og har skrevet flere av tekstene til visegruppa Vamp. Kolbein Falkeid ble tildelt Herman Wildenveys poesipris for sitt forfatterskap under Wildenvey-dagene i Stavern sommeren 2001.

Kolbein Falkeid - et nærbilde er et varmt møte med en stor forfatter og hans dikteriske univers.


Ketil Bjørnstad (f. 1952) er forfatter, komponist og musiker. Han debuterte i 1972 med diktsamlingen Alene ut, og har siden skrevet romaner, skuespill, debattbøker og dokumentarromaner. Han har flere plateutgivelser bak seg innen genrene klassisk og jazz. På platen Solskinnsdypet møter Bjørnstads egen musikk Kolbein Falkeids poesi.

 

Fakta